Popis vremenskih zona

Dolje je naveden Popis vremenskih zona u skladu s UTC.

Regije označene zvjezdicom (*) imaju ljetno vrijeme, tj. ljeti dodaju 1 sat, odn. sa dvije zvjezdice (**) istovrsne regije na južnoj polulopti (dodaju 1 sat tokom sjeverne zime).

Napomena: Neke regije imaju vremensku razliku od 24 sata: imaju isto doba dana, ali razlikuju se za čitav jedan dan. Dvije krajnje vremenske zone razlikuju se čak 25 sati, pa se tokom jednog sata dnevno datum razlikuje za 2 dana.

Uz neke zone su dati njihovi poznatiji nazivi na engleskom (u Severnoj Americi, Evropi, itd).

Ukoliko je članak neažuran konsultirati karte vremenskih zona i rasprostranjenosti ljetnjeg vremena.

Vremenske zone
Ljetnje vrijeme (plavo i narančasto, po svojim ljetima)

UTC-12

uredi

UTC-11 (BEST - Bering Standard Time)

uredi

UTC-10 (HST - Hawaii-Aleutian Standard Time)

uredi

UTC-9:30

uredi

UTC-9 (AKST - Alaska Standard Time)

uredi

UTC-8 (PST - Pacific Standard Time)

uredi

UTC-7 (MST - Mountain Standard Time)

uredi

UTC-6 (CST - Central Standard Time)

uredi

UTC-5 (EST - Eastern Standard Time)

uredi

UTC-4:30

uredi

UTC-4 (AST - Atlantic Standard Time)

uredi

U Karibima poznato kao ECT - Eastern Caribbean Time

UTC-3:30 (NST - Newfoundland Standard Time)

uredi

UTC-3

uredi

UTC-2 (Mid-Atlantic)

uredi

UTC-1

uredi

UTC - Universal Time Coordinated

uredi

Zona poznata i kao WET - West European Time ili GMT - Greenwich Mean Time (naročito u Velikoj Britaniji)

UTC+1 (CET - Central European Time)

uredi

U ovoj vremenskoj zoni živi oko 650 miliona ljudi, ne računajući polovinu DR Konga (cela zemlja oko 67 miliona stanovnika).

UTC+2 (EET - East European Time)

uredi

UTC+3

uredi

UTC+3:30

uredi

UTC+4

uredi

UTC+4:30

uredi

UTC+5

uredi

UTC+5:30 (IST - Indian Standard Time)

uredi

UTC+5:45

uredi

UTC+6

uredi

UTC+6:30

uredi

UTC+7

uredi

UTC+8 (AWST - Australian Western Standard Time)

uredi

Napomena: Cijela Kina spada u istu vremensku zonu, koja je zato ogromna. Na krajnjem zapadu Kine sunce je u zenitu u 15:00 sati, a na krajnjem istoku u 11:00 sati. Na granici sa Afganistanom vremenska razlika je 3 sata i 30 minuta. Zato se u provincijama Tibet i Xinjiang sve radi dva sata kasnije, radno vreme se završava u 19:00. Ove dve provincije su pre 1949. bile u zoni UTC+6.

UTC+8:45

uredi
  • Australija (Delić u jugoistočnom kutu Zapadne Australije Caiguna-Eucla**)

UTC+9

uredi

UTC+9:30 (ACST - Australian Central Standard Time)

uredi

UTC+10 (AEST - Australian Eastern Standard Time)

uredi

Ovu zonu SAD službeno zovu Chamorro Standard Time.

UTC+10:30

uredi

UTC+11

uredi

UTC+11:30

uredi

UTC+12

uredi

UTC+12:45

uredi

UTC+13

uredi
  • Kiribati (Otočje Phoenix - nekada u UTC-11, dok nisu preskočili 1. jan/sij. 1995.)
  • Tonga
  • Samoa** (od 31. 12. 2011., kada su prešli iz UTC-11, preskočivši ceo 30. 12.).

UTC+14

uredi
  • Kiribati (Otočje Line - nekada u UTC-10, dok nisu preskočili 1. jan/sij. 1995.)
  • Tokelau (Novi Zeland) (od 31. 12. 2011., kada su prešli iz UTC-10, slično kao Samoa).