Eritreja je država u sjeveroistočnoj Africi na obali Crvenog mora. Graniči sa Sudanom na sjeverozapadu, Etiopijom na jugu te Džibutijem na jugoistoku.

Država Eritreja
ሃግሬ ኤርትራ
(Hagəre Ertra)
دولة إرتريا
(Dawlât Iritriyā)
State of Eritrea
Zastava
Državna himna: "Ertra, Ertra, Ertra"
Glavni gradAsmara
Službeni jezici tigrigna, arapski i engleski
Vođe
 -  Predsjednik Isaias Afewerki
Uspostava Od Etiopije
24. svibnja 1993.
Površina
 -  Ukupno 121,320 km2 (97.)
 -  Voda (%) 0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2005  4.561.599 (115.)
 -  Gustoća 38/km2
Valuta nakfa
Vremenska zona +3
Pozivni broj 291
Web domena .er

Obala Eritreje je kroz historiju bila pod kontrolom Otomanskog imperija, dok je unutrašnjost bila sastavljena od niza nezavisnih država i plemena. U drugoj polovici 19. vijeka je Otomanski imperij Eritreju prepustio svojoj de facto nezavisnoj provinciji Egiptu, ali do uspostavljanja vlasti nije došlo zbog mahdističke pobune u Sudanu. Prazninu je pokušala iskoristiti Etiopija kako bi dobila izlaz na more, ali ju je preduhitrila Italija koja je 1885. godine Eritreju uspostavila kao svoj prekomorski posjed. Nakon izbijanja drugog svjetskog rata su godine 1941. Eritreju okupirale britanske snage, a Eritreja je nakon rata, nakon posredovanja UN, ušla u federaciju s Etiopijom. Etiopski car Haile Selassie je godine 1960. federaciju razvrgnuo i ustanovio unitarnu etiopsku državu. To je dovelo do gerilskog rata u kome će Istočni blok prvo podržavati gerilce, a nakon 1973. godine etiopsku vladu.

Nakon prestanka sovjetske vojne pomoći Etiopiji eritrejski gerilci uspjeli su početkom devedesetih pobijediti etiopske snage i izvojevati neovisnost. Mlada je država bila dodatno opterećena dvogodišnjim ratom s Etiopijom oko granične crte koji je izbio 1998. Obećana demokratizacija zemlje nije provedena i Eritreja je još uvijek jednopartijska država kojom vlada Narodni front za demokraciju i pravdu (PFDJ), nasljednik oslobodilačkog pokreta EPLF, i njegov vođa Isaias Afewerki. Svi su javni mediji u državnom vlasništvu.

Eritreja je među siromašnijim afričkim državama, BDP je u 2004. bio 900 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Gradovi uredi

Veći gradovi: Popis gradova u Eritreji