Glavna stranica

Local-time.svg

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu na više od 300 jezika koji razvijaju dobrovoljci pomoću softvera MediaWiki. Članke na njoj može mijenjati svatko s pristupom internetu. Pritom je neophodno držati se smjernica i preporuka koje je usvojila zajednica.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, a izdanje na srpskohrvatskom jeziku 16. 1. 2002. U ovom trenutku Wikipedia ima više od 58.785.384 članka, od kojih je 456.631 na srpskohrvatskom. Vi odlučujete hoćete li pisati ćirilicom ili latinicom.

Dosad je na Wikipediji na srpskohrvatskom 173.680 korisnika napravilo račun, a od toga su 193 aktivna.

Dobrodošle su rasprave o sadržini članaka na odgovarajućim stranicama za razgovor. One služe razmjeni mišljenja i ukazivanju na greške da bi se postojeći članci poboljšali i upotpunili.

Local-time.svg

Википедија је енциклопедијски пројект слободног садржаја на интернету на више од 300 језика који развијају добровољци помоћу софтвера Медијавики. Чланке на њој може мењати свако с приступом интернету. Притом је неопходно држати се смерница и препорука које је усвојила заједница.

Првобитна верзија пројекта започета је 15. 1. 2001, а издање на српскохрватском језику 16. 1. 2002. У овом тренутку Википедија има више од 58.785.384 чланка, од којих је 456.631 на српскохрватском. Ви одлучујете хоћете ли писати ћирилицом или латиницом.

Досад је на Википедији на српскохрватском 173.680 корисника направило рачун, а од тога су 193 активна.

Добродошле су расправе о садржини чланака на одговарајућим страницама за разговор. Оне служе размени мишљења и указивању на грешке да би се постојећи чланци побољшали и употпунили.

link Izabrani članak

2022 European Men's Handball Championship Logo.svg
Logo prvenstva

EHF Euro 2022. bilo je petnaesto izdanje Europskog rukometnog prvenstva za muškarce, koje se od 13. do 30. siječnja 2022. godine održalo u Mađarskoj i Slovačkoj. Te su dvije zemlje prvi puta organizirale Europsko prvenstvo, a turnir se igrao u tri grada u Mađarskoj i dva u Slovačkoj. Kao i na prethodnom izdanju, na turniru su sudjelovale 24 reprezentacije. Format natjecanja ostao je nepromijenjen. Zbog pandemijskih mjera, dvorane u Slovačkoj primale su do 25% punog kapaciteta, dok su dvorane u Mađarskoj primale puni kapacitet.

Prvak Europe po peti je put postala Švedska, koja je tako postala prvak Europe nakon 20 godina od posljednje titule. U finalu je rezultatim 27:26 pobijedila Španjolsku, nakon što je Niclas Ekberg pogodio sedmerac po isteku vremena; Španjolskoj je to bilo četvrto uzastopno finale EHF Eura. U utakmici za broncu, Danska je pobijedila Francusku rezultatom 35:32 nakon produžetaka; bili su to prvi produžeci u nekoj od utakmica za medalju još od 2002. godine, kada je Švedska u finalu svladala Njemačku nakon produžetaka. (Cijeli članak...)

Ambox outdated.svg Na današnji dan...

Charter FIFA (1 septembre 1905) original screen.jpg

Ostali događaji: 20.5.21.5.22.5.

Wikinews waves Left.png Novosti i događanja Wikinews waves Right.png

Ambox important.svg Aktualnosti na Wikipediji

Propozycja GnM3.svg Izabrana slika


Slika nedjelje

Floating Market Amphawa. - panoramio.jpg


Plutajuća pijaca Amphava (Bankok, Tajland)

Propozycja LnM.svg Sadržaj

Prirodne i matematičke nauke: astronomija i astrofizikabiologijageologijageografijaekologijainformatikamatematikamedicinastatistikafizikahemija

Društvene nauke:
antropologijaarheologijabibliotekarstvodemografijaistorijavojne naukejezik i lingvistikakognitivna naukamuzikologijaobrazovanjepedagogijapsihologijasociologijafilozofijadefektologija

Politika, pravo i društvo:
državadruštvoekonomijajavni poslovimedijipolitičke naukepravopreduzećaprirodno okruženjeslobodni softvertrgovinaurbanizam

Religija i mitologija:
ateizamkršćanstvoislamjudaizammisticizammitologijareligijateologijaagnosticizamrimski pape

Liste:
biografijegodišnji kalendardnevni kalendarinternetski domenidržavenarodikategorijeljudikalendarilistečlanci koje svaka Wikipedia treba imati

Primenjene nauke i tehnike:
alatavijacijaarhitekturapoljoprivredakomunikacijaenergetikaelektronikaindustrijainformatikainternetinženjerstvojavni poslovimedicinaslobodni softversoftvertehnologijatelekomunikacijetransport

Životna svakodnevica i slobodno vrijeme:
enigmatikazabavazdravljeinternetkuhinjaseksualnostrekreacijasportprazniciturizamhobi

Umjetnost i kultura:
arhitekturadizajnknjiževnostkulturamedijimuzikanarodne izrekeplesteatarskulpturaslikarstvoumjetnostfilmgrafikapoezija

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg Sestrinski projekti

Wikipedijom rukovodi Fondacija Wikimedia, nekomercijalna organizacija koja upravlja i mnogim drugim projektima:
W(j)ečnik
Rječnik i tezarus
Wikiknjige
Udžbenici i knjige u javnom vlasništvu
Wikicitat
Zbirka citata
Wikiteka
Slobodna biblioteka
Wikivrste
Popis vrsta
Wikivijesti
Slobodni izvor vijesti
Ostava
Multimedijalno skladište
Meta-Wiki
Koordinacija Wikimedijinih projekata
Jezik