Wikipedija:O projektu

Prečica:
WP:ONAMA
„Zamislite svijet u kojem svaka osoba na planeti ima slobodan pristup sumi cjelokupnog ljudskog znanja. To je ono na čemu mi radimo.” Jimmy Wales


Wikipedija je višejezična mrežna enciklopedija slobodne sadržine. Svako je može uređivati u dobroj namjeri, a stotine ljudi to već rade.

Svrha Wikipedije je da koristi čitateljima pružanjem informacija o svim granama znanja. Projekt se nalazi na serverima Fondacije Wikimedia. Sastoji se od sadržine koja se može slobodno uređivati. Članci sadrže linkove koji upućuju čitatelje do potrebnih informacija.

Wikipediju zajedničkim radom pišu uglavnom anonimni dobrovoljci. Svako s pristupom internetu (i ko nije blokiran) može mijenjati članke. Samo je u rijetkim slučajevima uređivanje ograničeno da bi se spriječilo vandaliziranje. Projekt je od svog otvaranja 15. januara 2001. izrastao u najveći referentni sajt na svijetu, a mjesečno privlači više od milijardu posjetitelja. Posjeduje više od 63.000.000 članaka na više od 300 jezika. Od toga je 459.938 članaka na srpskohrvatskom jeziku. Srpskohrvatski projekt ima 164 aktivna urednika u proteklome mjesecu.

Wikipedijina osnovna načela sažeta su u pet stubova. Vikipedisti su usvojili mnoga pravila i smjernice, ali urednici ne moraju biti poptuno upoznati s njima prije nego što počnu doprinositi.

Na Wikipediji svako može uređivati tekst, reference i slike. Sadržina mora biti u skladu s pravilima. Ona mora biti provjerljiva u pouzdanim izvorima. Urednici ne smiju iznositi vlastita mišljenja, uvjerenja, lična iskustva, originalna istraživanja i klevetnički materijal. Sadržina koja krši autorska prava bit će uklonjena. Wikipedijin softver omogućava lako poništavanje grešaka, a iskusni urednici prate svaku novu izmjenu.

Wikipedija se znatno razlikuje od štampanih izvora. Neprekidno se uređuje i ažurira. Enciklopedijski članci o novim događajima pojavljuju se u roku od nekoliko minuta (a ne mjeseci ili godina). Budući da ga svako može poboljšavati, projekt je postao sveobuhvatniji, jasniji i uravnoteženiji od bilo koje druge enciklopedije. Urednici pobošljavaju kvalitet i kvantitet članaka te uklanjaju dezinformacije, greške i vandalizam.

Počnite klikom na dugme [uredi] ili [uredi kod] ili na ikonu olovke  na vrhu stranice/odjeljka.