Zambija je država u južnoj Africi, bez izlaza na more. Graniči na zapadu s Angolom, na sjeveru s DR Kongom, na sjeveroistoku s Tanzanijom, na istoku s Malavijem, na jugoistoku s Mozambikom te na jugu sa Zimbabveom, Bocvanom i Namibijom.

Republika Zambija
Republic of Zambia
Grb
Geslo"One Zambia, One Nation"
(engleski: "Jedna Zambija, jedna nacija")
Državna himna: "Stand and Sing of Zambia, Proud and Free"
Položaj Zambije
Glavni grad
i najveći grad
Lusaka
15°25′0″S28°17′0″E
Službeni jezici engleski
Priznati regionalni jezici Nyanja, Bemba, Lunda, Tonga, Nkoya, Lozi, Luvale, Kaonde, i oko 65 drugih domorodačkih jezika.
Demonim Zambijci
Vlada
 -  Predsjednik Hakainde Hichilema
 -  Potpredsjednik Mutale Nalumango
Independence od Ujedinjenog Kraljevstva
 -  datum 24. oktobar 1964. 
Površina
 -  Ukupno 752,618 km2[1] (39..)
Stanovništvo
 -  Procjena za jul 2008.  11,862.740[2] (71..)
 -  Popis iz 2000  9,885.591[3]
BDP (PPP) procjena za 2008
 -  Ukupno 17.423 mrld. $[4]
 -  Per capita 1.399 $[4]
BDP (nominalni) procjena za 2008
 -  Ukupno 14.323 mrld. $[4] 
 -  Per capita $1,150[4] 
Gini (2002–03)42.1
srednji
HDI 0,434
Greška: Pogrešan unos  165..
Valuta Zambijska kwacha (ZMK)
Vremenska zona CAT (UTC+2)
 -  Ljeti (DST) not nema (UTC+2)
Pozivni broj 260
Web domena .zm

Zemljopis uredi

Većina Zambije zauzima visoravan čije se visine kreću od 1000 do 1500 m, ispresijecana dubokim riječnim dolinama i tektonskim jarcima. Teren se uspinje prema istoku, gdje se u brdima Mafinga nalazi najviša točka Zambije s visinom od 2301 m. Velik dio južne granice prema Zimbabveu tvori rijeka Zambezi na kojoj se nalaze Viktorijini vodopadi, među najpoznatijima na svijetu.

Povijest uredi

Prvotne starosjedioce Bušmane i Hotentote prije 2000 godina istisnuli su nadolazeći Bantu narodi. U 8. stoljeću na području gornjeg Zambezija ustanovio je narod Barotse državu Barotseland, a sjeverno od nje formirao se plemenski savez naroda Bemba. Glavnina doseljavanja započela je u 15. stoljeću s dolaskom naroda Luba i Lunda iz susjednog Konga i Angole. Narod Nguni, koji potječe s juga, pridružio im se u 19. stoljeću.

Osim malobrojnih portugalskih istraživača Europljani nisu došli u dodir s teritorijem Zambije sve do sredine 19. stoljeća kada na ovo područje prodiru zapadni istraživači, misionari i trgovci. Tako godine 1855. engleski istraživač David Livingstone za Europu otkriva slapove na rijeci Zambezi i naziva ih po kraljici Viktoriji.

Godine 1888. Cecil Rhodes, predstavnik britanskih trgovačkih i političkih interesa, dobio je od ovdašnjih poglavica koncesiju za iskorištavanje rudnih bogatstava, a još iste godine Sjeverna i Južna Rodezija (sadašnji Zimbabve) proglašene su za područja britanske interesne sfere. Upravljanje protektoratom Sjeverne Rodezije godine 1924. prebačeno je na Britanski kolonijalni ured.

Godine 1953. dvije Rodezije zajedno s Nyasom (današnji Malavi) oblikuju Federaciju Rodezije i Nyase. Sjeverna je Rodezija u to vrijeme poprište nemira, što uzrokuje krizu upravljanja Federacijom. Crna većina zahtjeva veće sudjelovanje u vladi, što dovodi u listopadu i prosincu 1962. do raspisivanja izbora za Zakonodavno vijeće. Pobjeđuju Udružena narodna stranka neovisnosti - UNIP i Afrički narodni kongres Zambije - ZANC, koji u koaliciji ne surađuju osobito složno. Vijeće zahtjeva odcjepljenje Sjeverne Rodezije od Federacije i potpunu samoupravu utemeljenu na novom ustavu i širim demokratskim pravima. Po raspadu Federacije 31. prosinca 1963. nastaje dana 24. listopada 1964. neovisna Republika Zambija.

Stanovništvo uredi

U Zambiji živi oko 70 etničkih skupina koje uglavnom govore Bantu jezicima. Najveće su Bemba, Nyanja-Chewa, Tonga, Lunda, Luvale, Kaonde i Lozi. Najzastupljenija religija je kršćanstvo, najviše katoličanstvo, a oko trećina stanovnika su muslimani ili hinduisti. Zambija je u afričkim razmjerima prilično urbanizirana – u gradovima živi 44% stanovništva. Virusom HIV-a zaraženo je 16,5% odraslog pučanstva (nešto manje od milijun ljudi).

Gospodarstvo uredi

Iako je velika većina stanovnika zemlje zaposlena u poljoprivredi, glavni je pokretač zambijskog gospodarstva rudarstvo. Zemlja ima velika nalazišta bakra, a vadi se i kobalt. U postkolonijalnom razdoblju zambijsko je gospodarstvo uglavnom stagniralo ili nazadovalo, dijelom i zbog nacionalizacije rudarske industrije i posljedičnog lošeg upravljanja, a dijelom i zbog nepovoljnog svjetskog tržišta bakra, glavnog izvoznog proizvoda. U posljednjih nekoliko godina program privatizacije i liberalizacije te rast cijena bakra na svjetskom tržištu pomogli su gospodarskom oporavku zemlje. Izvozi se i značajna količina struje dobivene u hidroelektranama.

BDP je za 2004. procijenjen na 900 USD po stanovniku (mjereno po PPP-u).

Gradovi uredi

Popis gradova u Zambiji

Reference uredi

  1. United Nations Statistics Division. „Population by sex, rate of population increase, surface area and density” (PDF). Pristupljeno 09. 11. 2007. 
  2. Population estimates for Zambia explicitly take into account the effects of mortality due to AIDS/HIV; this can result in lower life expectancy, higher infant mortality rates, lower population growth rates, and unexpected changes in the distribution of population by age and gender.
  3. Central Statistical Office, Government of Zambia. „Population size, growth and composition” (PDF). Arhivirano iz originala na datum 2007-11-24. Pristupljeno 09. 11. 2007. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 „Zambia”. International Monetary Fund. Pristupljeno 22. 04. 2009.