République de Maurice
Republika Mauricujus
Zastava Mauricijusa Grb Mauricijusa
Detalji Detalji
Nacionalni moto: Stella Clavisque Maris Indici
(latinski jezik: Zvezda i ključ Indijskog okeana)
Službeni jezici De fakto: engleski , francuski, hindi i Mauricijski kreolski
Glavni grad Port Louis
Predsednik Anerud Džugnaut
Premijer Pol Berenžer
Površina
 - Ukupna
 - % vode
168
1.860 km²
0,05%
Stanovništvo
 - Ukupno (2002)
 - Gustina
149
1.189.825
588/km²
Nezavisnost
 - Datum
Od Velike Britanije
12. mart, 1968
Valuta Mauricijski Rupi
Vremenska zona UTC +4
Nacionalna himna Domovina
Internet domen .mu
Pozivni broj 230

Republika Mauricijus (Republic of Mauritius, République de Maurice) je ostrvska država u jugoistočnom Indijskom okeanu, oko 900 km istočno od Madagaskara. Pored ostrva Mauricijus u sastavu republike se nalaze i ostva Sv. Brandon, Rodrigez kao i ostrvska grupa Agalega.

Istorija uredi

Glavni članak: Istorija Mauricijusa

Ostrvo su otkrili Portugalci 1505. godine. Prvi kolonizatori su bili Holanđani koji su naselili ostrvo 1638. godine, dajući mu ime po princu Morisu od Nasaua. Francuzi su vladali ostrvom tokom osamnaestog veka, a ostrvu su dali ime Ile de France. Britanci su preuzeli ostrvo 1810, i vratili mu ime Mauricijus.

Mauricijus je nezavisnost dobio 1968, kada je država postala republika. Mauricijus je demokratska zemlja i jedna je od najrazvijenijih zemalja Afrike.

Politika uredi

Glavni članak: Politika Mauricijusa

Na čelu države se nalazi predsednik, koga bira parlament (National Assembly) na period od pet godina. Parlament ima 62 poslanika koji se biraju na izborima, dok se 4 do 8 poslanika biraju iz reda nacionalnih manjina. Vladom upravlja premijer i Veće ministara.

Provincije uredi

 
Pogled na Rt Malheureux na Mauricijusu

Glavni članak: Provincije Mauricijusa

Ostrvo Mauricijus je podeljeno u 9 provincija:

Četiri ostrva koja pripadaju Mauricijusu se:

Geografija uredi

 

Glavni članak: Geografija Mauricijusa

Mauricijus je zajedno sa Reunionom i Rodrigezom, deo Maskarenskih ostrva. Ovaj arhipelag je formiran nizom vulkanskih erupcija. Mauricijus je nastao pre oko 8 do 10 miliona godina. Na tom području više nema vulkanskih aktivnosti.

Najviši vrh Mauricijusa je Piton de la Rivier Noar visok 828 m.

Klima na ostrvu je tropska, zime su tople i suve (maj-novembar), a leta vlažna i vrela (novembar-maj). Leti cikloni često pogađaju ostrvo.

Glavni i najveći grad je Port Louis, koji se nalazi na sjeverozapadu. Drugi veći gradovi su Kurepipe, Rouz Hil, Kvatr Borne i Vakoas.

Ekonomija uredi

Od sticanja nezavisnosti 1968, Mauricijus je razvio ekonomiju zasnovanu na agrikulturi, sa industrijom i turizmom koji beleže stalni porast. Godišnji porast bruto nacionalnog dohotka je 5% do 6%.

Šećerna trska se uzgaja na oko 90% kultivisanog zemljišta i čini oko 25% izvoza. Nezaposlenost na Mauricijusu je oko 7%.

Stanovnitvo uredi

Glavni članak: Stanovništvo Mauricijusa

Dva zvanična jezika na Mauricijusu su engleski i francuski. Mauricijski kreolski, koji je mešavina engleskog, francuskog, portugalskog i hindi jezika, je široko rasprostranjen. Pisani kreolski je razvijen tek šezdesetih godina prošlog veka.

Skoro sve svetske religije su rasprostranjene na Mauricijusu. Oko polovine stanovništva pripada Hindu religiji, Hrišćanstvu(28%), a Islamu (17%).

Kultura uredi

Glavni članak: Kultura Mauricijusa

Izmešana kolonijalna prošlost se odrazila na kulturu Mauricijusa. Na primer kuhinja je mešavina holandske, francuske, indijske i kreolske.

Mauricijus je peta zemlja na svetu koja je 1847. godine uvela poštanske marke.

Kada je otkriven, na Mauricijusu je živela do tada nepoznata vrsta ptica, kokju su Portugalci nazvali dodo. Do 1681, svi dodoi su bili pobijeni od strane naseljenika i njihovih domaćih životinja.

Gradovi uredi

Popis gradova na Mauricijusu

Eksterni linkovi uredi