Wayback Machine

Wayback Machine (dosl. "mašina za put[ovanje] unazad") digitalna je arhiva svetske mreže (veba) i drugih informacija na internetu. Kreirala ju je Internetska arhiva (engl. Internet Archive), neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku (Kalifornija). Arhivu su osnovali Bruster Kejl i Brus Džilijat, a održava se zajedno sa sadržajima Aleksa interneta (engl. Alexa Internet), kalifornijske podružnice Amazona koja sakuplja komercijalne podatke o veb-saobraćaju. Servis Wayback Machine korisnicima omogućava da vide arhivirane verzije veb-stranica od kako su te stranice izgledale na određeni datum u prošlosti, što sama arhiva naziva "trodimenzionalnim indeksom".

Logo veb-sajta

Godine 1996. počelo je arhiviranje keširanih stranica veb-sajtova na veće klastere linuks-čvorova Wayback Machine-a. Arhiva redovno posećuje stranice interneta svakih nekoliko dana, nedelja ili meseci i arhivira nove verzije ukoliko se sadržaj promenio. Namera je da se sadržaj koji bi se inače izgubio kada god se stranica bitno izmeni ili pak zatvori snimi/sačuva i arhivira, jer samim tim što je bila objavljena i što je neko mogao videti kao takvu postoji puno pravo da se i sačuva — pa čak i ako je sadržala neki sporni sadržaj. Velika vizija i konačni cilj je da se arhivira celi internet.[1]

Ime Wayback Machine izabrano je kao smešna aluzija na plot-uređaj iz animiranog crtanog filma The Rocky and Bullwinkle Show. U jednom od sastavnih delova tog animiranog crtanog filma, Peabody's Improbable History, glavni likovi G. Pibodi i Šerman rutinski su koristili vremeplov po imenu WABAC machine (što se izgovara isto kao i wayback, vejbek) kako bi svedočili, (ne)učestvovali ili izmenili određene poznate događaje iz prošlosti.[2][3]

Reference uredi

  1. „Archive.org or Wayback Machine”. cachedpages.net. Arhivirano iz originala na datum 11. 11. 2014. Pristupljeno 2. 12. 2014. 
  2. Green, Heather (28. 2. 2002). „A Library as Big as the World”. BusinessWeek. Arhivirano iz originala na datum 28. 5. 2009. Pristupljeno 29. 7. 2007. 
  3. Tong, Judy (8. 9. 2002). „RESPONSIBLE PARTY — BREWSTER KAHLE; A Library Of the Web, On the Web”. New York Times. Pristupljeno 15. 8. 2011. 

Spoljašnje veze uredi