Wayback Machine

Wayback Machine (Вејбек машин, досл. „машина за пут[овање] уназад”) дигитална је архива светске мреже (веба) и других информација на интернету. Креирала ју је Интернетска архива (енгл. Internet Archive, ч. „интернет аркајв”), непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску (Калифорнија). Архиву су основали Брустер Кејл и Брус Џилијат, а одржава се заједно са садржајима Алекса интернета (енг. Alexa Internet), калифорнијске подружнице Амазона која сакупља комерцијалне податке о веб-саобраћају. Сервис Wayback Machine корисницима омогућава да виде архивиране верзије веб-страница од како су те странице изгледале на одређени датум у прошлости, што сама архива назива „тродимензионалним индексом”.

Лого веб-сајта

Године 1996. почело је архивирање кешираних страница веб-сајтова на веће кластере линукс-чворова Wayback Machine-а. Архива редовно посећује странице интернета сваких неколико дана, недеља или месеци и архивира нове верзије уколико се садржај променио. Намера је да се садржај који би се иначе изгубио када год се страница битно измени или пак затвори сними/сачува и архивира, јер самим тим што је била објављена и што је неко могао видети као такву постоји пуно право да се и сачува — па чак и ако је садржала неки спорни садржај. Велика визија и коначни циљ је да се архивира цели интернет.[1]

Име Wayback Machine је изабрано као смешна алузија на плот-уређај из анимираног цртаног филма The Rocky and Bullwinkle Show. У једном од саставних делова тог анимираног цртаног филма, Peabody's Improbable History, главни ликови Г. Пибоди и Шерман рутински су користили времеплов по имену WABAC machine (што се изговара исто као и wayback, вејбек) како би сведочили, (не)учествовали или изменили одређене познате догађаје из прошлости.[2][3]

РеференцеUredi

  1. "Archive.org or Wayback Machine". Arhivirano iz originala 11. 11. 2014. https://web.archive.org/web/20141111153101/http://cachedpages.net/. Pristupljeno 2. 12. 2014. 
  2. Green, Heather (28. 2. 2002). "A Library as Big as the World". BusinessWeek. Archived from the original on 28. 5. 2009. Pristupljeno 29. 7. 2007. 
  3. Tong, Judy (8. 9. 2002). "RESPONSIBLE PARTY — BREWSTER KAHLE; A Library Of the Web, On the Web". New York Times. Pristupljeno 15. 8. 2011. 

Спољашње везеUredi