State of California
Zastava savezne države Kalifornija Grb savezne države Kalifornija
Nadimak: The Golden State
Karta SAD-a s istaknutom saveznom državom Kalifornija
Glavni grad Sacramento
Najveći grad Los Angeles
Guverner Gavin Newsom (D)
Službeni jezik engleski
Površina 424.002 km²
 - Kopno 390.730 km²
 - Voda 19.270 km²
Stanovništvo (2000.)
 - Broj 33,871.648
 - Gustoća 83,85//km²
Proglašenje saveznom državom SAD-a
 - Datum 9. septembar 1850.
 - Poredak 31.
Vremenska zona Pacific: UTC-8/UTC-7
Geografska širina 32°30' - 42° sjever
Geografska dužina 114°8' - 124°24' zapad
Širina 400 km
Dužina 1240 km
Visina
 - Najviša 4421 m
 - Najniža -86 m
Kratice
 - Poštanska CA
 - ISO 3166-2 US-CA
Internet stranica www.ca.gov

Kalifornija (eng. California) je američka savezna država na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država, koja se proteže uz obalu Tihog oceana.

Kalifornija graniči sa američkim saveznim državama Oregonom i Nevadom te meksičkom saveznom državom Baha Kalifornija na poluotoku Donja Kalifornija.

Porijeklo imena uredi

Ime Kalifornija je mitskog porijekla. Španjolac Montalvo je 1510. objavio roman u kojem se spominje otok imena Kalifornija. Otok je prepun zlata, a nastanjuju ga prekrasne Amazonke kojom vlada kraljica Califia. Kada su 1535. vojnici Hernana Cortesa stigli u Baha Kaliforniju, mislili su da je to otok i dali mu ime po Montalvovoj knjizi.

Gradovi uredi

 
Los Angeles, najveći grad Kalifornije

Od 1854. glavni grad Kalifornije je Sacramento. Najvažniji gradovi su Los Angeles, drugi po veličini grad u SAD-u, a s okolnim mjestima jedno od najvećih metropolitanskih područja na svijetu, zatim San Francisco kao centar šireg naseljenog područja oko zaljeva San Francisca, San Francisco Bay Area.

Drugi važni gradovi su San Diego, San Jose, Oakland, Santa Barbara, Ventura, Anaheim, Santa Ana, Newport Beach i San Bernardino.

Geografske karakteristike uredi

 
Pustinja Mojave

Kalifornija leži na spoju dvije tektonske ploče, na tzv. jarku San Andreas, zbog čega su u cijeloj toj regiji potresi vrlo česti.

Dva velika planinska lanca prolaze Kalifornijom od sjeveroistoka ka jugozapadu: obalne planine na zapadu i Sierra Nevada na istoku. Time je zemlja podijeljena na šest dijelova koji se fizički razlikuju:

Između ta dva planinska lanca leže doline Sacramento i San Jaquin koje su dobile ime po dvije glavne rijeke i velike su oko 77 000 km².

Obalni pojas je velik oko 109 000 km², a rijeke koje njime protiču su kratke, izviru u planinskom području i najčešće njima voda teče samo u kišnom razdoblju. Najvažnije su Salinas koji utječe u ocean kod Montereya, Gayama ili, još češće zvana Santa Maria i Santa Ana.

Na istoku države je područje Sierra Nevada veliko oko 100 000 km². To se područje lagano spušta prema zapadu, a prema istoku strmo i surovo.

Dolina rijeke Klamath, velika oko 20,000 km² surova je i ispresijecana dubokim kanjonima.

Kalifornijski dio velikog bazena koji se nalazi između rijeka Columbia i Colorado s jedne i Sierra Nevade s druge strane je njegov istočni dio i velik je oko 50 000 km². To je isušeno i divlje razrovano područje gdje se u okrugu Inyo nalazi i Dolina smrti (Death Valley).

Etničke zajednice uredi