Patwin.- /="person"/ ime najjužnijoj grupi Wintun Indijanaca iz porodice Copehan, nastanjena na zapadnoj strani doline Sacramento u Kaliforniji, i prostiru se dalje od San Francisco Baya pa do nešto južnije od Willowsa, i obje obale Sactamenta od nekoliko milja od njenog sastava sa Feather Riverom pa do svojih sjevernih granica. Patwin Indijanci služe se sa nekoliko dijalekata ,a podijeljeni su na dvije glavne grupe, to su Hill Patwin i River Patwin. River Patwin govore dijalektima Colusa, Grimes i Knight's Landing.

Glavna plemena bila su: Chenposel, Gruilito, Korusi, Liwaito ili Labaytos (Putah Creek), Lolsel, Makhelchel, Malacas (Malaka; na Lagoon Valley), Napa, Ululato (Olelato; Područje Vacavillea), Olposel, Edi' (Edi'la), Poo-e-win, Potbasel, Suisun (Suisun Plain), Sukuisel, Tebtisel, Todetabi, Tolenas (Suisun Valley), Topaidisel, Waikosel (Wa'ikau-sel), Wailaksel, Yakut.

Na području današnjeg okruga Solano, u vrijeme dolaska Španjolaca, moglo ih je biti između 2,500 do 5,000. Patwini su živjeli organizirani po malenim grupama sastavljenim od nekoliko obitelji. Svaka grupa imala je vlastito selo sa kućama, parnom kupelji i menstrualnom kućom za žene tokom menstruacije ili rođenja. Veća naselja imala su i ceremonijalne plesne kuće koje s činile središte sela i seoskog života. Svaku kuću Patwina nastanjivalo je dvije ili više obitelji koje su dijelile središnju vatru. Žir, sjemenje, vodene ptice i riba činili su im osnovu prehrane.

Vanjske poveznice uredi