Za ostala značenja, vidi Katar (razvrstavanje).

Katar je država na Аrapskom poluotoku u jugozapadnoj Aziji. Obuhvaća mali poluotok na zapadnoj obali Perzijskog zaljeva i nekoliko susjednih otočića. Graniči na jugu sa Saudijskom Arabijom, a na zapadu morskom granicom s Bahreinom. Po državnom uređenju je apsolutna monarhija – emirat, a službeni naziv je Država Katar.

Država Katar
دولة قطر
(Dawlât Qatar)
Zastava Grb
Geslo-
Državna himna: "As-salam al-amiri"
Glavni gradDoha
Službeni jezici arapski
Vođe
 -  Emir Hamad bin Halifa Al-Tani
Uspostava Od Ujedinjenog Kraljevstva 3. rujna 1971.
Površina
 -  Ukupno 10,360 km2 (162.)
 -  Voda (%) ~0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2003  817.052 (154.)
 -  Gustoća 79/km2
Valuta katarski riyal
Vremenska zona +3
Pozivni broj +974
Web domena .qa

U posljednjih 150-ak godina politikom Katara dominira obitelj Al-Tani iz koje potječe i trenutni emir. Nakon kraja britanskog protektorata 1971. zemlja se nije pridružila Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odabravši umjesto toga potpunu neovisnost.

Islam je najzastupljenija religija. Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Velik broj stanovnika su strani državljani na radu u industriji nafte.

Gospodarstvom Katara dominira naftna industrija. Prihodi od prodaje nafte omogućili su povećanje životnog standarda i uvođenje socijalne države nalik na one u Europi. BDP je u 2003. bio 21.500 USD po glavi stanovnika, mjereno po PPP-u.

Katar je sjedište poznate arapske TV-postaje Al-Jazeera. Lokalni izbori provedeni su po prvi put 1999., a izbori za zakonodavnu skupštinu predviđeni su za 2016.

Naselja uredi