Nepal, službeno Savezna Demokratska Republika Nepal, je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Sa 147,181 km2, i odprilike 27 mil. stanovnika, Nepal je 93 najveća zemlja na svjetu po zemljištu, a 41 po populaciji. Graniči na jugu s Indijom i na sjeveru s Kinom. Katmandu je glavni grad Nepala.

Savezna Demokratska Republika Nepal
Nepal
संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Zastava Nepala
Zastava
Državna himna: "Sayaun Thunga Phulka
Izrađen od stotina cvijeća"
Položaj Nepala
Glavni gradKathmandu
Službeni jezici nepalski
Vlada Privremena parlamentarna republika
 -  Predsednik Bidhya Devi Bhandari (बिद्या देवी भण्डारी)
 -  Predsednik vlade Sher Bahadur Deuba (शेरबहादुर देउवा)
Površina
 -  Ukupno 147,181 km2 (95..)
 -  Voda (%) 2,8
Stanovništvo
 -  Procjena za 2011  26,494.504 (41.)
 -  Gustoća 180/km2 (62..)
BDP (PPP) procjena za 2012
 -  Ukupno 41,22 mlrd. USD
BDP (nominalni) procjena za 
 -  Ukupno $1200 
Valuta nepalska rupija
Vremenska zona (UTC+5:45)
Pozivni broj +977
Web domena .np

Sjeverni dio Nepala zauzima Himalaja, najviši planinski lanac na svijetu, a njegov najviši vrh, Mount Everest na granici s Kinom ujedno je i najviša tačka na Zemlji. Južni dio je plodan i vlažan. Grad gdje je Gautama Buddha rodio, Lumbini, nalazi se tuda. Lumbini je jedan od najsvetijih gradova na svjetu. Dokaz Budovom hodočašću se jos uvjek nalazi u Lumbini.

Stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama od kojih su neke povezane s tradicionalnim kastinskim sustavom. Najbrojniji su Chetri (trad. Kšatrije, oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%) i Tharu (6,75%). Etnički Šerpe, poznati kao vodiči alpinističkih ekspedicija čine 0.68% stanovništva. Hinduizam je najbrojnija religija (80%), slijedi Budizam (11%). Nepalskim govori oko polovice stanovnika, a služi i kao lingua franca za govornike drugih jezika.

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti u Indiji Nepal je ostao neovisan, ali izoliran od vanjskog svijeta, plativši cijenu kroz gospodarsku nerazvijenost i zaostalost. Gospodarske i političke reforme te djelomično otvaranje prema susjednoj Indiji u posljednjih nekoliko godina dovele su do promjena nabolje, ali izbijanje građanskog rata u kojem se maoistički pobunjenici bore protiv središnjih vlasti 1996. pogoršalo je izglede za budućnost i ozbiljno nagrizlo nacionalnu ekonomiju. Nakon što je godine 2006. zbog uličnih protesta kralj Gyanendra prisiljen na pregovore s maoistima i ozbiljno se lišiti svojih dotada apsolutnih ovlasti, budućnost nepalske monarhije je dovedena u pitanje.

Glavna gospodarska djelatnost i dalje je poljoprivreda, ali raste udio uslužnih djelatnosti (turizam).

Nepalska zastava jedina je državna zastava koja nema pravokutni oblik.


Gradovi uredi