Lesoto je država-enklava u južnoj Africi u potpunosti okružena teritorijem Južnoafričke Republike. Članica je Commonwealtha.

Kraljevina Lesoto
Mmuso wa Lesotho
Kingdom of Lesotho
Zastava Grb
GesloKhotso, Pula, Nala
("Mir, kiša, blagostanje")
Državna himna: "Lesotho Fatse La Bontat'a Rona"
Glavni gradMaseru
Službeni jezici sesotho (južni sotho) i engleski
Vođe
 -  Kralj Letsie III.
Uspostava Od Ujedinjenog Kraljevstva 4. listopada 1966.
Površina
 -  Ukupno 30,355 km2 (137.)
 -  Voda (%) 0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2004  1.861.959 (143.)
 -  Gustoća 61,3/km2
Valuta loti
Vremenska zona +3
Pozivni broj 266
Web domena .ls

Od 1868. do 1966. područje Lesota, tada zvanog Basutoland, bilo je britanski protektorat izdvojen od okolnog teritorija Južnoafričke Republike. Poslije stjecanja neovisnosti ponovno je uspostavljena tradicionalna monarhija. Nakon duge jednopartijske, a zatim i vojne vladavine prvi slobodni izbori održani su 1993. U devedestima se gospodarska situacija u zemlji pogoršala, pa su protesti nakon izbora 1998. prerasli u široke nemire praćene pljačkom i uništavanjem poslovne četvrti glavnog grada, koji su zaustavljeni tek intervencijom snaga JAR i Bocvane. Od tada se stanje u zemlji smirilo, a gospodarski oporavak ubrzan je nakon stjecanja trgovinskih pogodnosti SAD-a namijenjenih siromašnim afričkim zemljama.

Lesotsko gospodarstvo uvelike je ovisno o susjednoj Južnoafričkoj Republici, gdje je zaposlen velik dio muškaraca. Značaj industrije u gospodarstvu raste, a poljoprivredna proizvodnja pada. BDP za 2004. procijenjen je na 3.200 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Prevalencija infekcije virusom HIV je među najvišima u svijetu; virusom je zaraženo oko 29% stanovništva.

Gradovi uredi