Kemerovska oblast

Kemerovska oblast
Ке́меровская о́бласть
     

[[Datoteka:|200px]]
Zastava Kemerovske oblasti Grb Kemerovske oblasti

Geografski položaj federalnog subjekta u Ruskoj Federaciji
... Kemerovo
Površina

- ukupno
- % vode

po veličini

- km²
-

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

po veličini

- ()
- /km²

Politički status [[{{{pol stat poveznica}}}|Oblast]]
Federalni okrug [[{{{federalni okrug}}} federalni okrug|Sibirski]]
Privredna regija
Službeni jezici ruski
'
'
Zakonodavno tijelo
'
Himna
Automobilska oznaka
Vremenska zona
Krasnojarsko vrijeme
(UTC + 7/+8))

Kemerovska oblast (ruski: Ке́меровская о́бласть, Kemerovskaja oblast), često nazivana Kuzbas (Кузба́сс) po Kuznjeckom bazenu, je federalni subjekt Rusije (oblast), smještena u jugozapadnom Sibiru gdje se Zapadnosibirska ravnica sreće s Južnosibirskim planinama. Oblast, koja pokriva porvšinu od 95,500 km², dijeli granicu s Tomskom oblasti na sjveru, Krasnojarskim krajem i Republikom Hakasijom na istoku, Altajskim krajem na istoku i Novosibirskom oblasti i Altajskom republikom na zapadu. Stanovništvo uglavnom čine Rusi, ali postoje i zajednice Ukrajinaca, Tatara i Čuvaša.

Oblast je osnovana 26.1. 1943., ali je već ranije imala prethodnike. Najstariji grad Kemerovske oblasti je Kuznjeck (nakon 1961. Novokuznjeck), osnovan 1618, ubrzo nakon što je kozački ataman Jermak prodro u Sibir. Kuznjeck je također najveći grad oblasti, veći čak i od upravnog središta Kemerova. Kemerovska oblast je jedna od najurbaniziranijih oblasti s Rusije, s time da preko 70% stanovništva živi u devet najvećih gradova.

Kemerovska oblast je jedna od najvažnijih industrijskih regija Rusije, s nekim od najvećih naslaga ugljena na svijetu. Jugom regije dominira metalurgija i rudarstvo, kao i strojarska i kemijska industrija. Evraz Group i njena poslovnica Evrazruda vode vađenje željezne rude a tamo postoje postrojenja za proizvodnju koksa Raspadskaja i Južkuzbasugol. Sjeverni dio je više orijentiran na poljoprivredu. Oblast ima gustu željezničku mrežu, uključujući Transsibirsku željeznicu koja prolazi kroz nju.

Eksterni linkovi uredi