Za ostala značenja, vidi Irska (razvrstavanje).

Irska (irski Éire [ˈeːɾʲə], engleski Ireland [ˈaɪərlənd]), ostrvska država na zapadu Evrope sa glavnim gradom Dublinom.

Irska
Ireland
Éire
Zastava Grb
Geslonema
Državna himna: "Amhrán na bhFiann"
Položaj Irske
Glavni gradDublin
Službeni jezici irski i engleski
Vođe
 -  Predsjednik Michael D. Higgins
Uspostava od Ujedinjenog Kraljevstva 6. prosinca 1922.
Površina
 -  Ukupno 70.273 km2 (117.)
 -  Voda (%) 2
Stanovništvo
 -  Popis iz 2002  3.917.336 (121.)
 -  Gustoća 56/km2
Valuta euro 1)
Vremenska zona
UTC +1 ljeti
Pozivni broj 353
Web domena .ie
1) Do 1999. irska funta

Geografija uredi

Irska zauzima otprilike pet šestina irskoga otoka, a udaljena je osamdesetak kilometara od obale Velike Britanije. Zbog svojih bujno zelenih otoka Irska je dobila naziv "smaragdni otok".

Na rubovima Irske nalazi se isprekidani lanac planina. Središnja je ravnica niska, manje od jedne šestine zemlje diže se iznad 200 m nadmorske visine, s brežuljcima i grebenima, koji se izdižu iz vapnenačke podloge. Ledenjaci ledenoga doba ostavili su iza sebe plodno tlo posuto stijenama. Česta su mala jezera poznata kao lough i tresetišta. Glavne su rijeke: Liffey, Blackwater, Clare i Shannon (najduža rijeka na britanskim otocima) široke i spore. Kraće i brže rijeke spuštaju se s rubova gorja prema obali. Najveći su lanci granitno gorje Wicklow na istoku i gorje Macgillicuddy's Reeks na krajnjem jugozapadu.

Obalni je pojas najfascinantniji na zapadu, jer je stjenovit i duboko razveden, s mnogo spektakularnih klifova. Na krajnjem jugozapadu planine se pružaju u Atlantik nizom krševitih i širokih poluotoka međusobno razdvojenih zaljevima kao što su Dingle Bay I Bantra Bay.

Gradovi uredi

Povezano uredi