Koordinate: 21°18′41″SG Š, 157°47′47″ZGD
Havaji (engl. Hawaii, havajski Hawaiʻi) su postali 50 savezna država SAD-a 1959 godine. Nalazi se na severnom Tihom okeanu.

Hawaii
Zastava savezne države Havaji Grb savezne države Havaji
Nadimak: The Aloha State
Karta SAD-a s istaknutom saveznom državom Havaji
Glavni grad Honolulu
Najveći grad Honolulu
Guverner David Ige
Službeni jezik engleski, havajski
Površina 28.337 km²
 - Kopno 16.649 km²
 - Voda 11.672 km²
Stanovništvo (2004.)
 - Broj 1.262.840
 - Gustoća 76//km²
Proglašenje saveznom državom SAD-a
 - Datum 21. kolovoza 1959
 - Poredak 50.
Vremenska zona Hawaii: UTC-10
Zemljopisna širina 16°55'N - 23°N
Zemljopisna dužina 154°40'W - 162°W
Širina ? km
Dužina 2450 km
Visina
 - Najviša 4205 m
 - Najniža 17 m
Kratice
 - Poštanska HI
 - ISO 3166-2 US-HI
Internet stranica www.state.hi.us

Hawaii je 50. savezna država u SAD-u. Sam geografsko-politički položaj Havaja omogućuje izuzetno pogodnu klimu, razvoj turizma, ne samo eksploataciju mora za turističke potrebe, već je ostrvo bogato prirodnim staništima endemičnih vrsta, rudama, šumama, i ako se može reći ostrvo obiluje vulkanima. Zbog svega ovoga Havaji su steciste ogromnog broja turista, vulkanologa i odavno je postalo kult kao svetsko odmaralište. Godišnje Havajčani ubiraju više stotina milijardi dolara „prodajući“ more, sunce, palme i svoju pogodnu klimu. Takođe zbog enormnog razvoja Havajske privrede Havajčani su zanemarili obrađivanje jedne trećine celokupnog Havajskog ostrva tako da se u prodavnicama mogu kupiti isključivo proizvodi američkog porekla. To pomalo deluje zavisnički ali ipak Havaji ostaju zapisani u svim analima po najbrojnijim turističkim posetama na svetu i fantastičnim sumama obrtanja novca.

Na Havaje nisu ostali ravnodušni ni veliki naftni, filmski i industrijski magnati, pa se nedaleko od Havajske obale nalaze velike naftne platforme, a na već veoma spominjanoj plaži Vaikiki su snimljena mnoga oskarovska dela. U unutrašnjosti ostrva se potražuju zlato i dijamanti.

Geografija uredi

Obala je jako razuđena i sastoji se iz mnogobrojnih zaliva, laguna i malih sporednih ostrva.

Vulkani uredi

Ono zbog čega je ostrvo interesantno, sem mora i talasa, su većinom vulkani. Neki od njih vrlo često izazovu velike selidbe stanovništva.

Vodopadi uredi

Vodopadi su reljefni ukras ostrva i neki od njih su ušli u Ginisovu knjigu rekorda zbog svoje visine. To je prirodna lepota po kojoj su Havaji manje poznati.

Uglavnom se većina nalazi u unutrašnjosti ostrva koja obiluje bujnom florom i faunom. Neke vrste su endemične i ne mogu se naći u botaničkim baštama.

Stanovništvo uredi

Havaji su 2000. godine imali 1.211.537 stanovnika, od čega su čak 41.6% (503.868) azijskog porekla (Japanci 201.764; Filipinci 170.635; Kinezi 56.600; Korejci 23.637). Iste te godine na njima žive 113.539 Polinezijaca (uključujući 80.137 Havajčana), 22.003 Afro-Amerikanaca, 3.535 doseljenih Indijanaca sa Aljaske, 87.699 Hispanaca (Meksikanci, Portorikanci, Kubanci) i 212.229 strano-rođenih građana. Domaće stanovništvo očuvalo je svoj etnički i kulturni identitet, na čemu i danas pomno rade.

Kultura uredi

Kultura je jako zanimljiva, većinu pažnje turistima uzimaju predmeti napravljeni od polumekog drveta zvanog Mya-Ma. To su uglavnom muzički instrumenti, različite posude, oruđe i oružje. Takođe čuven je trbušni ples koji se izvodi uz pratnju muzike izvedene Mya-Ma instrumentima. Za njega starije generacije Havajčana pričaju da je to ples koji održava zdravlje zbog pokretanja tela kojim se masira snažno trbušna duplja i samim tim obezbjeđuje savršeno, zdravlje. Na Havajima je mnogo veća primena alternativne medicine nego što se na zapadu koristi akupunktura ili bilo koji drugi oblik alternativnog lečenja, pa tako Havajčani upražnjavanjem havajske alternativne medicine. Čuvaju svoj jezik, kulturu i običaje, i doprinose očuvanju parenolikog Havajskog kulturnog života.

Turizam uredi

Zbog razvijenog turizma stanovništvo se bavi isljučivo turizmom i ugostiteljstvom. Zanimljivo je da ne postoji bela kuga i da se stanovništvo stalno povećava. Havajčani imaju za jedan od svojih nacionalnih sportova zanimljivo, Sumo rvanje. Temperature su tokom godine konstantno visoke, s tim što je leti temperatura 32 celzijusa a zimi preko 40 celzijusa što ovo predivno ostrvo čini najpogodnijim za posećivanje zimi. Osrvo je tokom proteklih 100 godina nateralo, zbog svojih mnogobrojnih pogodnosti, invenstitore naručito iz Sjedinjenih država da ulože ogromne svote novca u njegov razvoj.

Havaji su takođe stalno poprište surferskih takmičenja, i u tu svrhu je namenjena čuvena Vaikiki plaža, jedna od najlepših plaža na svetu. Nastala je prirodnim putem ali je kasnije dograđivna zbog ogromne navale turista. Oko plaže izgrađeni su lanci hotela, Hilton, Hajat i drugi. Na njoj se odrzžavaju čuvena surf takmičenja i tokom cele godine turisti su u mogućnosti da gledaju bravure surf majstora.

Havajska obala je cenjena od strane surfera zbog visokih talasa koji ponekad dostižu i visinu od 8 metara ali to je i mač sa dve oštrice zato što talasi znaju da opustoše obalu, naročito udruženi sa čestim uraganima.

Eksterni linkovi uredi

Hawaii - informacije na stranici Wikivoyage