Portorikanci u širem smislu predstavljaju stanovnike Portorika, dok se u užem i češće korištenom smislu taj izraz koristi za etničku grupu koja je nastala na tom karipskom otoku.

Portorikanci svoje porijeklo vuku od drevnih Taino domorodaca, afričkih robova, kao i evropskih doseljenika koje je španska vlada doseljavala u 19. vijeku.

Nakon špansko-američkog rata, Portorikanci su dobili američko državljanstvo, te su ga iskoristili kako bi se naselili u matičnom području SAD, uglavnom u New Yorku. Tamo su postali većina u mnogim područjima, od kojih je najpoznatiji Spanish Harlem, te su kroz desetljeća održali vlastiti etnički identitet, bilo putem korištenja španskog jezika i salsa kuhinje.

Portorikanci su po vjeri uglavnom rimokatolici, iako je u posljednje vrijeme među njima zabilježen porast protestantizma, pogotovo u obliku raznih pentekostalnih i adventističkih crkava.

Dan-danas se mnogi znameniti Amerikanci, iako su rođeni i odrasli na matičnom području SAD, s ponosom nazivaju Portorikancima. Jedna od najpoznatijih među njima je poznata glumica Jennifer Lopez.