Saskatchewan, Kanada
Zastava Grb
Zastava Grb
Službeni jezik Engleski
Glavni grad Regina
Najveći grad Saskatoon
Predsjednik vlade Scott Moe
Površina 651.036 km²
Stanovništvo
Provincija
2005. godine
Mjesto u Kanadi:
Gustoća
2005. godine:


985.386
6. po redu

1.72/km²
Internet stranica www.gov.sk.ca

Saskatchewan (fon. Saskačevan) je jedna od tri prerijske provincije Kanade i jedna od dviju kanadskih provincija koje nemaju pristup na okean ili more. Glavni grad provincije je Regina. Provincija je dobila ime po rijeci Saskatchewan što na jeziku lokalnih Indijanaca znači "rijeka koja brzo teče".

Geografija i klima uredi

Pogled na kartu Kanade otkriva nam pravilne geometrijske konture granica provincije Saskatchewan. Ova provincija je uz Albertu jedina u Kanadi koja nema pristup na neki od tri okeana koji okružuju Kanadu. Saskatchewan je jedina kanadska provincija čije granice ne prate niti jednu prirodnu značajku (rijeku, planinski greben, jezero), nego predstavljaju geometrijski pravilne linije.

Saskatchewan na zapadu graniči s Albertom, na istoku s Manitobom, na sjeveru sa Sjeverozapadnim teritorijama, a na jugu je granica provincije međudržavna granica SAD i Kanade. Reljef ove provincije najvećim dijelom čine blago zatalasane ravnice na jugu, niski plato u centralnom dijelu i nešto brdsko-brežuljkastog terena na nepristupačnom sjeveru. Ravnice na jugu provincije imaju plodno tlo povoljno za poljoprivredu.

Glavni grad provincije je Regina sa 178.225 stanovnika. Najveći grad u provinciji je Saskatoon (fon. Saskatun) sa 235.800 stanovnika. Niti jedno od ostalih naselja nema preko sto hiljada stanovnika. Ukupan broj stanovnika provincije iznosi 988.980. S obzirom da je površina provincije 651.900 km², gustina naseljenosti je vrlo niska i iznosi oko 1,7 stanovnika po km².

Klima ove provincije je izrazito oštra kontinentalna sa vrlo jakim i dugim zimama punim snježnih padavina i vrlo kratkim i toplim ljetima.

Historija uredi

Prije nego su ovamo doselili prvi Evropljani i pripadnici drugih rasa, na prostorima Saskatchevana živjela su različita indijanska plemena. To su uglavnom bili: Atabasko Algonkini i Sijuksi. Zbog velike udaljenosti od Atlantika, kao i zbog položaja u hladnijem klimatskom pojasu, bijeli useljenici su se ovdje počeli vrlo kasno naseljavati u većim brojevima. U ove je krajeve nakon bitke kod Little Big Horna poglavica Bik Koji Sjedi doveo svoje pleme Lakota i tu ga trajno nastanio. Do talasa useljenja bijelaca je došlo tek nakon što je pruga CPR (Canadian Pacific Railway) prošla kroz ovu provinciju 1880-tih i povezala je s ostatkom Kanade. Tada je u vezi sa otimanjem zemlje od Metis Indijanaca i njenim dodijeljivanjem CPR-u ili bijelim kolonistima došlo i do velike pobune Metisa. Ta je pobuna okončana pobjedom CPR-a i vješanjem vođe Metisa Louisa Riela u Regini 1885. godine. Zahvaljujući porastu broja stanovnika Saskatchevan je proglašen provincijom i automatski postao dio Kanade 1905. godine.

Stanovništvo uredi

Ukupan broj stanovnika provincije Saskatchewan iznosi 988.980, a većina (preko 60%) danas živi u gradovima. Značajan je udio Indijanaca u ukupnom broju stanovništva – oko 15%. Najbrojnija indijanska skupina su Metis Indijanci sa oko 5% od ukupnog broja stanovnika. Najbrojniji su, međutim, stanovnici evropskog porijekla, i to uglavnom ljudi britanskog, njemačkog ili ukrajinskog porijekla. Pripadnici drugih rasa su rijetki u ovoj provinciji.

Ekonomija uredi

Iako je lako prepoznatljiv kao "žitnica Kanade", Saskatchewan ima diverzificiranu ekonomiju. Uslužne djelatnosti su najzastupljenije po broju zaposlenih, a među njima se najviše ističu osiguravajuća društva. Osim uzgoja i prerade žitarica u ovoj provinciji je još zastupljena i prehrambena industrija, rudarstvo , šumarstvo, te lov i ribolov.