Akrotiri i Dhekelia

Akrotiri i Dekelija (engleski Akrotiri and Dhekelia [ˌækroʊˈtɪəri ænd dɨˈkeɪlɪə]; službeno Područja suverenih baza Akrotirija i Dekelije, engl. Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia), vojne baze Ujedinjenog Kraljevstva na otoku Cipru. Baze su ostale u sastavu UK poslije tranzicije Cipra od britanske kolonije do nezavisne republike unutar Zajednice Zemalja (Commonwealth of Nations). Ujedinjeno Kraljevstvo je zadržalo baze zbog strateškog položaja Cipra unutar Sredozemnog mora.

Akrotiri i Dhekelia
Suverene vojne baze
Akrotiri and Dhekelia
Sovereign Base Areas

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva

UK grb


Položaj unutar Cipra
Službeni jezik Engleski
Glavni grad Episkopi Cantonment
Administrator Peter Pearson
Površina 254 km²
Stanovništvo ~7,000 Ciprana; ~ 7,500 Britanskih vojnika i njihove obitelji
Valuta Britanska funta , GBP

Baze su podijeljene na Akrotiri (grčki Ακρωτήρι), zajedno s episkopskim kantonmanom, koji je dio Zapadnog područja suverenih baza (engl. Western Sovereign Base Area, akr. WSBA), i dekelijski kantoman (grčki Δεκέλεια), zajedno sa Ayios Nikolaosom, koji je dio Istočnog područja suverenih baza (engl. Eastern Sovereign Base Area, akr. ESBA).

Povijest uredi

 
Mapa Akrotira
 
Mapa Dhekelie

Suverene baze su nastale 1960. godine, kada je Cipar, kolonija unutar Britanskog Carstva dobila nezavisnost. Ujedinjeno Kraljevstvo je zadržalo suverenitet na tim područjem zbog velikog strategijskog značaja tih područja (neposredna blizina Sueskog kanala i Bliskog Istoka).

1974. godine, Turska vrši invaziju na sjeverni Cipar i osniva Tursku Republiku Sjeveri Cipar. Ovo nije utjecalo na status baza, zato što Britanija nije bila umješana u sukob. Grčki Ciprani sa sjevera su imali dopuštenje prelaska preko Dhekelia baze, gde su dobijali humanitarnu pomoć. Turska vojska nije smjela napasti baze, u strahu od rata sa Britanijom.

Cipar je tražio povratak Akrotira i Dhekelie zbog razloga da baze zauzimaju veliki teritorij koja može služiti u civilne svrhe. Četiri godine posle nezavisnosti 1960. godine, Britanska Vlada je platila iznajmljivanje baza Republici Cipar. Poslije sukoba 1963-64 isplaćivanje je stalo, pod izgovorom da nisu obije strane Cipra imali doprinos od tog novca. Ciparska Vlada i dalje traži novac od 1964. godine, pa do danas. Predviđa se da za taj period zaostala plaćanja su od nekoliko stotina tisuća do milijardi eura.

U srpnju 2001. godine, izbili su protesti u bazama domaćih Ciprana zbog Britanskih planova da naprave radio odašiljač u bazi, pod razlogom poboljšanja veze sa Britanskim bazama po svijetu. Domaće stanovništvo je tvrdilo da postoji opasnost po njihovo zdravlje, kao i negativni utjecaj na prirodu u okolini. Britanska Vlada je odbacila te tvrdnje.

UK nije pokazala nikakvu zainteresiranost za predaju baza, ali je ponudila predati 45 kvadratnih milja zemlje ako se Kofi Annanon plan za ujedinjenje usvoji. Danas se 3.000 vojnika nalaze na teritorijima.

Politika uredi

Administrator je službeno postavljen od Britanskog monarha, preporukom od Ministarstva obrane. Administrator ima izvršnu i zakonodavnu vlast kao guverner u preko-oceanskim teritorijima. Glavni časnik se imenuje od strane administratora, koji je zadužen za svakodnevnu civilnu vlast . U bazama se ne održavaju izbori, iako britanski državljani imaju pravo glasa na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Baze imaju svoje zakone, različite od UK i Cipra. Sastoji se od zakona kolonije Cipra od prije kolovoza 1960. godine, uz amandmane. Zakoni na Akrotirima i Dhekeliji su u velikoj mjeri slični sa zakonima Cipra.

Sud na teritorijima služi samo za zakonske prekršaje civila počinjenih unutar Akrotira i Dhekelie, za vojnike postoji vojni sud.

Geografski položaj uredi

Akrotiri i Dhekelia zauzimaju 3% otoka Cipra, ukupno 254 km². 60% teritorija je u privatnom vlasništvu Britanaca i ciparskih državljana. Ministarstvo obrane drži 40% teritorija, koje ima status "Krunski posjed".

Akrotiri se nalaze u južnom dijelu otoka, u blizini grada Limasol. Dhekelia se nalazi na jugoistoku, blizu Larnake. Na obe teritorije se nalaze vojne baze, kao i poljoprivredno zemljište kao i stambene četvrti. Akrotiri je okružen teritorijom Republike Cipar, dok Dhekelia graniči, pored Republike Cipar, graničnom zonom Ujedinjenih naroda kao i turskim dijelom otoka.

Stanovništvo uredi

Na teritorijima nije naseljeno domaće stanovništvo. Baze su odabrane u nenaseljenim dijelovima otoka. Oko 14.000 stanovnika živi u bazama. Oko 7.000 Ciprana rade u bazama ili se bave poljoprivredom na teritorijima. Britanski vojnici i njihove obitelji čine ostatak stanovništva.

Ne postoji posebno državljanstvo za baze, iako postoji Britansko državljanstvo prekooceanskog teritorija (British Overseas Territories citizenship (BOTC)). Za razliku od ostalih britanskih teritorija, BOTC državljani nemaju pravo tražiti puno Britansko državljanstvo.

Vanjske veze uredi