Čad je republika u centralnoj Africi. Sjeverni dio Čada se nalazi u Sahari.

Čad
République du Tchad

جمهوريّة تشاد
Zastava Čada
-
Službeni jezik Francuski i arapski
Glavni grad N'Djamena
Predsjednik Mahamat Idriss Déby
Premijer Albert Pahimi Padacké
Površina
 - Total
 -
Nezavisnost
Datum
od Francuske
11. avgust, 1960
Valuta CFA franc
Vremenska zona UTC+1
Himna La Tchadienne
Internet domena .TD
Internacionalni tel. kod 235

Historija uredi

U srednjem vijeku je Čad bilo mjesto sastajanja islamskih trgovaca i lokalnih sahelskih plemena. 1891. zemlja postaje francuska kolonija. Čad dobiva nezavisnost 1960. godine.

1965. godine izbijaju neredi u muslimanskom, sjevernom dijelu zemlje, koji rezultiraju u građanski rat, koji traje sve do 1996., kada se usvaja ustav a predsjednik Idriss Déby biva ponovo izabran.

Geografija uredi

Čad nema pristup moru. Zemlja ima četiri klimatske zone: velika suva polja u centralnom Čadu, pustinja na severu, suva planinska oblast na severozapadu i tropske nizije na jugu. Nisko Čadsko jezero je drugo po veličini jezero u Africi i nalazi se na zapadu zemlje.

Susedna zemlja na severu Libija, na istoku se nalazi Sudan, na jugu Centralnoafrička Republika, a na zapadu Niger, Nigerija i Kamerun. Na granici sa Kamerunom se nalazi glavni grad Čada, N'Djamena.

Klima Čada je tropska i vlažna. Na severu je suva planinska oblast koja je pokrivena gustom šumom. Samo na jugu je suva i pustinjska. Sušni period je od oktobra do marta, kada duva vetar harmattan i vetar alnadir, severoistočnjak iz Sahare. Talasasta visoravan (600 do 800 m) pokriva najveći deo zemlje. Njome prolazi razvodnica slivova reke Shari (jezera Čad). Na severoistoku i severozapadu izdižu se masivi Bongo odnosno Karre. Na Karreu se nalazi i najviši vrh zemlje, Ngaoui, visok 1420 m. Reka Ubangi tvori velik deo granice i značajan je saobraćajni put za čadski izvoz (plovna je od glavnog grada).

Državne granice uredi

  • 87 km sa Nigerijom
  • 1.055 km sa Libijom
  • 1.094 km sa Kamerunom
  • 1.175 km sa Nigerom
  • 1.197 km sa Centralnoafričkom Republikom
  • 1.360 km sad Sudanom

Veći gradovi uredi

Ekonomija uredi

Ekonomija Čada je poljoprivredno bazirana, i nije razvijena. 80% stanovništva živi od privatne/minimalne poljoprivrede i stočarstva.

Eksport se sastoji uglavnom od pamuka, stoke i gummi arabicuma. Jedan konzorcijum je počeo 2000. godine da gradi naftna polja u južnom dijelu zemlje, pa se od 2004 godine vrši eksport nafte. Cijeni se da Čad ima rezerve od otprilike 100 milijardi litara nafte.

Stanovništvo uredi

Čad ima preko 200 etničkih grupa. Na sjeveru i istoku žive uglavnom muslimani koji cine 54% stanovnistva,pretezno Arapi,Vandala,Fulbe,Kotoko i drugi,na jugu kršćani oko34% ili animisti skoro12% uglavnom su to pripadnici plemena Sara. Pored francuskog i arapskog jezika, govori se oko 100 plemenskih jezika u zemlji. Prosječna životna dob je 48 godina. 48% stanovništva je pismeno.

Gradovi uredi