Midway (atol)

(Preusmjereno sa stranice Atol Midway)

Atol Midway (isto tako poznat kao Otok Midway ili Midway Otoci, havajski: Pihemanu) je atol površine 6,2 kvadratna kilometra koji se nalazi u Sjevernom Pacifiku (blizu sjeverozapadne strane Havajskog arhipelaga) na 28°13′N 177°22′W, oko trećinu puta između Honolulua i Tokija. Nalazi se oko 150 milja istočno od Međunarodne datumske granice, odnosno 2800 milja zapadno od San Francisca i 2200 milja istočno od Japana. Sastoji se od prstenastog koraljnog grebena i nekoliko pješčanih otočića. Dva najvažnija komada zemlje, Sand Island i Eastern Island, služe kao habitat stotinama i tisućama morskih ptica.

Karta Midwayja

Atol, koji nema domorodačkog stanovništva, je neinkorporirana teritorija Sjedinjenih Država, službeno odrešena kao otočno područje pod nadležnošću Sekretarijata unutrašnjih poslova. Predstavlja Nacionalni prirodni rezervat kojim upravlja Služba za ribarstvo i divljač. Program za posjetitelje je ukinut u januaru 2002. i trenutno ne postoji infrastruktura za primanje posjeta. No, posjetitelji koji raspolažu vlastitim transportnim sredstvima mogu se radi posjeta obratiti upravi rezervata. Ekonomska aktivnost potječe isključivo iz vladinih izvora. Sva hrana i roba moraju biti uvezene.

Midway leži na pola puta između Sjeverne Amerike i Azije. Također se nalazi skoro na suprotnom dijelu svijeta od engleskog Greenwicha.

Midway je najpoznatiji kao mjesto na kome se 4.6. 1942., za vrijeme drugog svjetskog rata, odigrala bitka kod Midwaya. U njoj je američka ratna mornarica odbila japanski napad na Otočje Midway i time označila prekretnicu rata na pacifičkom bojištu.

Vanjske veze uredi