Novi Meksiko

(Preusmjereno sa stranice New Mexico)
Novi Meksiko
Zastava savezne države Novi Meksiko Grb savezne države Novi Meksiko
Nadimak: Land of Enchantment
Karta SAD-a s istaknutom saveznom državom Novi Meksiko
Glavni grad Santa Fe
Najveći grad Albuquerque
Guverner Susana Martinez
Službeni jezik Engleski i španjolski
Površina 315,194 km²
 - Kopno 314,590 km²
 - Voda 607 km²
Stanovništvo (2000.)
 - Broj 1,819,046
 - Gustoća 5.79/km²
Proglašenje saveznom državom SAD-a
 - Datum 6. siječnja 1912.
 - Poredak 47.
Vremenska zona UTC-7/-6
Zemljopisna širina 31°20'N do 37°N
Zemljopisna dužina 103°W do 109°W
Širina 550 km
Dužina 595 km
Visina
 - Najviša Wheeler Peak, 4,014 m
 - Najniža Red Bluff Reservoir, 859 m
Kratice
 - Poštanska NM
 - ISO 3166-2 US-NM
Internet stranica www.state.nm.us

Novi Meksiko (engleski: New Mexico, španjolski: Nuevo México) je savezna država u jugozapadnom SAD-u. Tijekom svoje povijesti država je bila i meksička provincija i američki teritorij.

Novi Meksiko se od ostatka SAD-a razlikuje po tome što je savezna država s najvećim postotkom Hispanoamerikanaca, od kojih su mnogi potekli od španjolskih kolonista, a isto tako ima i značajan broj Američkih Indijanaca. Kao rezultat toga, stanovništvo i kultura države su jedinstveni po snažnom španjolskom, meksičkom i indijanskom kulturnom utjecaju. Zbog takve različitosti, neki stanovnici ostalih dijelova SAD-a ponekad je pogrešno smatraju meksičkim teritorijem. I engleski i španjolski su u upotrebi kao službeni jezici, a Novi Meksiko je ujedno i jedina savezna država SAD-a u kojoj španjolski ima status službenog jezika.

Na krajnjem sjeverozapadnom uglu, nalazi se sjecište granica između četiriju država: Novog Meksika, Arizone, Colorada i Utah. Na sjeveru Novi Meksiko graniči s Coloradom, na istoku ima kraću granicu s Oklahomom, nakon koje slijedi ona duga s Teksasom, koja se proteže i većim dijelom juga države, gdje se nalaze i granice s meksičkim saveznim državama Chihuahuaom i malim dijelom Sonorom. Zapadnu granicu u cijelosti čini ona s Arizonom. Glavni grad je Santa Fe, a najveći Albuquerque, nakon kojeg je Las Cruces. Kroz Novi Meksiko protječe i rijeka Rio Grande, a kroz državu se proteže i dio Stjenjaka.

Iako je veličinom peta najveća američka savezna država, Novi Meksiko je relativno slabo naseljen, te se nalazi tek na 45. mjestu po gustoći naseljenosti između 50 saveznih država, a većinu stanovništva čine bijelci (44.7 %) i Hispanoamerikanci (42.1 %). Od religija prevladava kršćanstvo s 82 %, dok ateista ima 17 %.

Etničke zajednice uredi

Indijanci: Chiricahua, Cibecue, Jemez, Jicarilla, Keres, Lipan, Manso, Mescalero, Navaho, Pecos, Piro, San Carlos Apache, Tano, Tewa, Tiwa, Zuñi.