Za ostala značenja, vidi Gvineja (razvrstavanje).

Gvineja je država u zapadnoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlantski ocean, a na kopnu graniči sa sljedećim državama: Senegalom na sjeveru, Malijem na sjeveroistoku, Bjelokosnom Obalom na istoku, Liberijom na jugu te Sijera Leoneom na jugozapadu.

Republika Gvineja
République de Guinée
Zastava Grb
GesloTravail, Justice, Solidarité
(francuski: Rad, pravda, solidarnost)
Državna himna: "Liberté"
Glavni gradConakry
Službeni jezici francuski
Vođe
 -  Predsjednik Mamady Doumbouya
Uspostava od Francuske
2. listopada 1958.
Površina
 -  Ukupno 245,857 km2 (75.)
 -  Voda (%) 0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2005  9.467.866 (83.)
 -  Gustoća 30,5/km2
Valuta gvinejski franak
Vremenska zona +0
Pozivni broj 224
Web domena .gn
1 izvan upotrebe

U kolonijalnom razdoblju dio Francuske Zapadne Afrike, Gvineja je umnogome tipična afrička država. Zajednica je više naroda koji su prisutni i u susjednim zemljama: do 1984. dominirao je narod Malinke (Mandingo) čiji je pripadnik bio prvi predsjednik Sékou Touré, a od tada vodeću ulogu ima narod Susu iz kojeg potječe današnji predsjednik Lansana Conté; najmnogoljudniji su Fulani (Peuhl). Islam je religija gotovo cijelog stanovništva. U postkolonijalnom razdoblju politički sustav Gvineje bio je stabilan (samo dva predsjednika), ali autoritaran. Predsjednik Conté dopustio je u devedesetima nekoliko višestranačkih izbora koji nisu doveli do promjene vlasti. Krajem desetljeća ponovno su ojačale autoritarne tendencije.

Samo se 20% stanovnika ne bavi poljoprivredom, ali nepoljoprivredni sektor ostvaruje 75% BDP-a. Rudarstvo donosi većinu izvoznih prihoda – Gvineja je drugi po veličini izvoznik boksita i posjeduje 30% svjetskih rezervi. Važno je i dobivanje zlata i dijamanata. BDP je u 2004. iznosio 2.100 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Gradovi uredi