Jamajka je otočna država u Karipskom moru, južno od Kube i zapadno od Hispaniole.[1]

Jamajka
Jamaica
Zastava Grb
Državna himna: "Jamaica, Land We Love"
Glavni gradKingston
Službeni jezici engleski
Vođe
 -  Generalni guverner Kenneth Hall
Uspostava 6. kolovoza 1962.
Površina
 -  Ukupno 10,991 km2 (159.)
 -  Voda (%) 1,5
Stanovništvo
 -  Popis iz 2003  2.695.867 (135.)
 -  Gustoća 245/km2
Valuta jamajkanski dolar
Vremenska zona -5
Pozivni broj 1-876
Web domena .jm

Povijest uredi

Ime države potječe od imena Xamayca ("zemlja šume i vode") koje su joj dali pripadnici prvobitnog stanovništva. Narodi Arawak i Taino doselili su na Jamajku iz Južne Amerike između 1000. pne. i 400. pne..

Kolumbovim iskrcavanjem 1494. Jamajku zauzimaju Španjolci, a 1655. Britanci. Tijekom britanske vladavine Jamajka postaje najveći svjetski izvoznik šećera, što je postignuto masovnim dovoženjem robovske radne snage iz Afrike. Nakon niza pobuna ropstvo je ukinuto 1838.

Jamajka je pomalo dobijala neovisnost od Ujedinjenog kraljevstva: 1958. je postala provincijom u sklopu Federacije Zapadnih Indija, a punu samostalnost nakon napuštanja Federacije, 1962.

Ekonomija uredi

Najveći dio ekonomije Jamajke čine poljoprivreda, rudarstvo, turizam, financijske usluge i usluge osiguranja. Turizam i rudarstvo donose najviše strane devizne dobiti.

Stanovništvo uredi

Kultura Jamajke je najvećim dijelom mješavina afričkih kultura i anglo-irske kulture, sa španjolskim i izvornim indijanskim utjecajima. Velika većina stanovništva je miješanog crnačkog, indijanskog, engleskog, irskog i drugih europskih podrijetla. Čistog rasnog stanovništva ima manje od 1%. Oko tri četvrtine stanovništva je kršćanske vjere, dok ostatak čine različite religije, uključujući rastafarijanstvo.

Kultura uredi

Iako mala zemlja, Jamajka je bogata kulturom i dosta prisutna u svijetu.

Muzički žanrovi kao što su reggae, ska, rocksteady, [dub] i, u nešto novijem vremenu, dancehall, ragga i ragga jungle su svi nastali na Jamajci. Bob Marley, možda najpoznatiji reggae mužičar, rođen je na Jamajci i uživa veliko štovanje u svojoj domovini.

Rastafarijanstvo je započeto na Jamajci.

Geografija uredi

Izvori uredi