Lista mjesta svjetske baštine u Evropi

Ovo je UNESCO-ova lista mjesta svjetske baštine u Evropi. Na ovoj listi ne nalaze se mjesta svjetske baštine koja se nalaze u azijskom dijelu ovih država: Kazahstan, Cipar, Izrael, Gruzija, Azerbajdžan, Armenija, te Ruska Federacija; ona su na listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Također, prekomorska svjetska baština država kao što su Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska, nalazi se na geografski odgovarajućim listama.

Mjesta koja su obilježena zvjezdicom (*) se također nalaze na listi ugroženih mjesta svjetske baštine.

Sadržaj: Vrh - 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

Svjetska baština koju dijele neke zemlje

uredi
 
Pogled na krovove Gjirokastra

Albanija (4)

uredi

Andora (1)

uredi
 
Stari dio Salzburga

Austrija (12)

uredi

Belgija (15)

uredi
 
Veliki trg u Bruxellesu
 
Stari most u Mostaru

Bosna i Hercegovina (4)

uredi

Bjelorusija (4)

uredi

Bugarska (10)

uredi
 
Rilski manastir

Crna Gora (4)

uredi

Češka (12)

uredi
 
Vila Tugendhat u Brnu
 
Groblje u Jellingu

Danska (4)

uredi

Spisak svjetske baštine u Danskoj nalaze se i na:: Lista mjesta svjetske baštine u Americi

Estonija (3)

uredi
 
Otok Kihnu

Finska (7)

uredi
 
Drvena crkva u Petäjävesi
 
Versajski dvorac

Francuska (34)

uredi

Spisak svjetske baštine u Francuskoj nalazi se i na Lista mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

 
Partenon na Akropoli
 
Manastiri Meteora

Grčka (17)

uredi
 
Stari dio Dubrovnika okružen gradskim zidinama

Hrvatska (7)

uredi

Irska (2)

uredi
 
Skellig Michael

Island (2)

uredi

Italija

uredi

Latvija (2)

uredi
 
Stari grad Riga

Litva (4)

uredi

Luksemburg (1)

uredi
 
Hollókő

Mađarska (8)

uredi

Malta (3)

uredi
 
Valletta

Makedonija (1)

uredi

Moldova (1)

uredi

Nizozemska

uredi
 
Kuća Rietveld Schröder

Norveška (7)

uredi
 
Urneška drvena crkva

Njemačka (36)

uredi
 
Regensburg: Pogled na kameni most i katedralu
 
Kölnska katedrala
 
Muzejski otok u Berlinu

Poljska (13)

uredi
 
Pogled na Dvorac u Malborku

Portugal (13)

uredi
 
Torre de Belém
 
Manastir Horezu

Rumunjska (7)

uredi
 
Ermitaž u Petrogradu
 
Otok Kiži na Onješkom jezeru
 
Crkva Uskrsnuća u Kolomenskoju zimi

Rusija (23)

uredi

Spisak svjetske baštine u Rusiji nalaze se i na: Listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

San Marino (1)

uredi

Slovačka (7)

uredi
 
Spišský hrad

Slovenija (5)

uredi

Srbija (5)

uredi
 
Gamzigrad

Španjolska (42)

uredi
 
Alhambra
 
Akvedukt u Segoviji

Švedska (14)

uredi
 
Lappland

Švicarska

uredi
 
Monte San Giorgio

Turska

uredi
 
Aja Sofija u Istanbulu

Spisak svjetske baštine u Turskoj nalaze se i na: Listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

 
Stonehenge
 
Hadrijanov zid

UK (29)

uredi

Spisak svjetske baštine u Ujedinjenom Kraljevstvu nalaze se i na: Listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

 
Kijevska Sofijina katedrala

Ukrajina (7)

uredi

Vatikan (1)

uredi

Reference

uredi
  1. whc.unesco.org ID 430bis
  2. „Albanija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  3. „Andora, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  4. „Austrija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  5. „Belgija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  6. „Bosna i Hercegovina, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  7. „Bjelorusija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  8. „Bugarska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  9. „Crna Gora, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  10. „Češka, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  11. „Danska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  12. „Estonija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  13. „Finska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  14. „Francuska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  15. „Svjetska baština u Grčkoj”. UNESCO: - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 9. 2023. 
  16. „Hrvatska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  17. „Irska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  18. „Island, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  19. „Italija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  20. „Latvija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  21. „Litvanija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  22. „Luksemburg, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  23. „Mađarska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  24. „Malta, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 5. 2021. 
  25. „Sjeverna Makedonija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 5. 2021. 
  26. „Moldavija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 5. 2021. 
  27. „Nizozemska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  28. „Norveška, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 5. 2021. 
  29. „Njemačka, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 5. 2021. 
  30. „Poljska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  31. „Portugal, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  32. „Rumunija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  33. „Rusija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  34. „Slovačka, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  35. „Slovenija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  36. „Srbija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  37. „Španija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  38. „Švedska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  39. „Švicarska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  40. „Turska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  41. „Ujedinjeno kraljevstvo, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  42. „Ukrajina, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 02. 2023. 

Eksterni linkovi

uredi