Lista mjesta svjetske baštine u Evropi

Ovo je UNESCO-ova lista mjesta svjetske baštine u Evropi. Na ovoj listi ne nalaze se mjesta svjetske baštine koja se nalaze u azijskom dijelu ovih država: Kazahstan, Cipar, Izrael, Turska, Gruzija, Azerbajdžan, Armenija, te Ruska Federacija; ona su na listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Također, prekomorska svjetska baština država kao što su Francuska, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska, nalazi se na geografski odgovarajućim listama.

Mjesta koja su obilježena zvjezdicom (*) se također nalaze na listi ugroženih mjesta svjetske baštine.

Sadržaj/Садржај: Vrh - 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

Svjetska baština koju dijele neke zemljeUredi

 
Pogled na krovove Gjirokastra

AUredi

  Albanija (4)Uredi

  Andora (1)Uredi

 
Stari dio Salzburga

  Austrija (9)Uredi

BUredi

  Belgija (13)Uredi

  Bosna i Hercegovina (4)Uredi

  Bjelorusija (4)Uredi

  Bugarska (10)Uredi

CUredi

  Crna Gora (4)Uredi

  Češka (12)Uredi

DUredi

 
Groblje u Jellingu

  Danska (4)Uredi

Za druga danska mjesta vidjeti: Lista mjesta svjetske baštine u Americi

EUredi

  Estonija (3)Uredi

 
Otok Kihnu

FUredi

  Finska (7)Uredi

  Francuska (34)Uredi

Za druga zaštićena mjesta Francuske pogledajte Lista mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

GUredi

  Grčka (17)Uredi

HUredi

 
Stari dio Dubrovnika okružen gradskim zidinama

  Hrvatska (7)Uredi

HUredi

  Holandija (8)Uredi

Prekomorski lokaliteti u Karibima nalaze se na UNESCO-voj Listi mjesta Svjetske baštine u Americi.

IUredi

  Irska (2)Uredi

  Island (2)Uredi

  Italija (45)Uredi

LUredi

  Latvija (2)Uredi

 
Stari grad Riga

  Litva (4)Uredi

  Luksemburg (1)Uredi

MUredi

  Mađarska (8)Uredi

  Malta (3)Uredi

  Makedonija (1)Uredi

  Moldova (1)Uredi

NUredi

  Norveška (7)Uredi

  Njemačka (36)Uredi

 
Regensburg: Pogled na kameni most i katedralu
 
Muzejski otok u Berlinu

PUredi

  Poljska (13)Uredi

 
Pogled na Dvorac u Malborku

  Portugal (13)Uredi

RUredi

  Rumunjska (7)Uredi

  Rusija (23)Uredi

Druga ruska mjesta pod zaštitom nalaze se na UNESCO-vom Listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

SUredi

  San Marino (1)Uredi

  Slovačka (7)Uredi

  Slovenija (5)Uredi

  Srbija (5)Uredi

  Španjolska (42)Uredi

  Švedska (14)Uredi

  Švicarska (11)Uredi

TUredi

  Turska (9)Uredi

Druga turska mjesta pod zaštitom nalaze se na UNESCO-vom Listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

UUredi

  UK (29)Uredi

Druga mjesta Ujedinjenog kraljevstva pod zaštitom nalaze se na UNESCOvom Listi mjesta Svjetske baštine u Americi i Listi mjesta Svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

  Ukrajina (7)Uredi

VUredi

  Vatikan (1)Uredi

ReferenceUredi

  1. whc.unesco.org ID 430bis
  2. „Albanija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. https://whc.unesco.org/en/statesparties/al. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  3. „Andora, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. https://whc.unesco.org/en/statesparties/ad. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  4. „Austrija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. https://whc.unesco.org/en/statesparties/at. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  5. „Belgija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. https://whc.unesco.org/en/statesparties/be. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  6. „Bosna i Hercegovina, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. https://whc.unesco.org/en/statesparties/ba. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  7. „Bjelorusija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. http://whc.unesco.org/en/statesparties/by. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  8. „Bugarska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. http://whc.unesco.org/en/statesparties/bg. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  9. „Crna Gora, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. http://whc.unesco.org/en/statesparties/me. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  10. „Hrvatska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. http://whc.unesco.org/en/statesparties/hr. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  11. „Slovenija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. http://whc.unesco.org/en/statesparties/si. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  12. „Srbija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. http://whc.unesco.org/en/statesparties/rs. Pristupljeno 19. 11. 2021. 

Eksterni linkoviUredi