Delos (grčki gr: Δήλος) ili Del je jedan od otoka iz arhipelaga Kikladi u Grčkoj. Administrativno otok podpada pod općinu Mikonos, unutar prefekture Kikladi u Periferiji Južni Egej.

Delos(Δήλος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Anafi (grad)
Površina 40 km²
Najviši vrh Kintos (112 m)
Broj stanovnika 14 st. (2001)

Arheološka nalazišta na Delosu spadaju među najvažnije iskopine antičkog svijeta, pa su uvrštene na UNESCO-ovu Listu mjesta svjetske baštine u Evropu.

Geografske karakteristike

uredi

Delos je jedan od manjih otoka Kiklada, udaljen oko 200 km jugoistočno od Atene. Najbliži veći ostok je Mikonos, udaljen par km istočno. Otok nije razveden i brdovit je u većem delu. Klima je sredozemna sa tipičnim ljetnim sušama, pa su se i flora i fauna otoka, tom prilagodile.

Historija

uredi

Za Delos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kretskoj. Tu je stvoren i Delski savez.

Tokom stare Grčke Delos je isključivo bio otok - svetište. Po mitologiji ovde su rođeni Apolon i Artemida. Zbog toga je na ovom mestu osnovano svetilište, veoma poštovano među drevnim Grcima. U klasičnom razdoblju Antička Atena je ulagala mnogo napora da stavi Delos pod svoju vlast, a što joj je na kraju i pošlo za rukom. U vezi sa tim Delos je poznat i kao mesto sklapanja tzv. Delskog saveza pod okriljem Atene.

Posle toga Delosom je vladao stari Rim, a zatim i Bizant. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi i Delos potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do sredine 16. veka, kada novi gospodar postaje Osmansko carstvo. Iako stanovništvo Delosa nije bilo previše uključeno u Grčkom ustanku 20ih godina 19. vijeka, ono je odmah pripalo novoosnovanoj Kraljevini Grčkoj. Međutim, u 20. vijeku dolazi do naglog iseljavanja lokalnog stanovništva. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo

uredi

Delos spada u rijetko naseljene otoke Kiklada.

Privreda

uredi

Privreda Delosa oslanja se na turističke posete, posebno sa obližnjeg i veoma posećenog Mikonosa.

Vanjske veze

uredi