Dio serije članaka na temu

Hrišćanstvo

Christian cross
Kršćanstvo

Isus Hristos
Rođenje · Krštenje · Učenje
Smrt · Uskrsnuće

Osnove
Apostoli · Evanđelje · Crkva

Historija
Rano kršćanstvo · Oci · Sabori
Ikonoklazam · Šizma · Križari
Reformacija · Ekumenizam

Tradicije

Teologija
Stvaranje · Pad · Grijeh · Sud
Spasenje · Carstvo · Hristologija
Trojstvo (Otac, Sin, Sveti duh)

Biblija
Stari zavjet · Novi zavjet
Knjige · Kanon · Apokrifi

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Atos ili Sveta Gora je eksteritorijalna jedinica Grčke države koja ima priznat suverenitet i autonomiju u okviru Grčke. Sastoji se uglavnom od pravoslavnog monaškog stanovništva koje živi u monaškim zajednicama opštežitija - kenobiti, ili odvojenom samačkom životu - idioritmici. Na čelu svakog manastira je iguman(ija) koji je odgovoran za poslove svakog manastira, monaha i iskušenika koji mu pripadaju, kao i izdvojenih podvižnika koji žive usamljeničkim životom, ali pripadaju i snabdevaju se u njegovom manastiru.

Istorija uredi

 
Atos

Poseban značaj za hrišćanstvo ova teritorija dobija za vreme ikonoborstva u Vizantiji, kada progonjeni sveštenici ovde nalaze utočište za sebe i svoje sačuvane ikone.
U Drugom svetskom ratu upravu nad ovom teritorijom preuzima bugarska vojska koja skrnavi svetinje i dugu tradiciju. Svi igumani Svetogorskih manastira se tada udružuju i pišu protesno pismo Hitleru, na šta dobijaju pozitivnu reakciju u kojoj se smenjuje Bugarska uprava i uvodi nemačka koja se mnogo bolje ophodila prema tamošnjim svetinjama i običajima.

Legenda uredi

Po jednom starom predanju Bogorodica je plovila u društvu s Svetim Jovanom na putu iz Jope u Kipar da poseti Lazara. Kada je brod oluja skrenula s kursa na tada paganski Atos, bili su prisiljeni da se usidre u blizini luke Klement, u blizini današnjeg manastira Iviron. Djeva je izašla na obalu i, oduševljena divljom lepotom planine, blagoslovila je i zamolila svog Sina da ga pretvori u njen vrt. Začuo se glas: „Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje“. Od tog trenutka planina je posvećena kao vrt Majke Božje u koji nije dozvoljen pristup drugim ženama.

Vanjske veze uredi