Otvori glavni meni
Akvedukt Pontcysyllte
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
WalesC0047.jpg

Ujedinjeno Kraljevstvo

Akvedukt Pontcysyllte is located in Ujedinjeno Kraljevstvo
Akvedukt Pontcysyllte
Akvedukt Pontcysyllte
Lokacija akvedukta Pontcysyllte u Ujedinjenom Kraljevstvu
Registriran: 2009. (33. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Akvedukt Pontcysyllte (velški: Traphont Ddŵr Pontcysyllte ili Pont y Cysyllte) je plovni akvedukt na kojemu se nalazi 18 km dug kanal Llangollen preko doline rijeke Dee, između sela Trevor i Froncysyllte u Wrexhamu, sjeverozapadni Wales. Njegovo ime na velškom znači "Most spoja", a kada je dovršen, 1805. god., bio je najduži i najviši akvedukt u Ujedinjenom Kraljevstvu. God. 2009., upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao inovativno i monumentalno djelo inženjerstva koji svjedoči o iznimnom napretku u dizajnu i konstrukciji umjetnih kanala koncem 18. i početkom 19. vijeka kao jednom od preduvjeta industrijske revolucije.

HistorijaUredi / Уреди

Akvedukt su izgradili inženjer mostogradnje Thomas Telford i inženjer za kanale William Jessop, usprkos velikom nepovjerenju javnosti da mogu uspjeti premostiti ovaj nepoćudan krajolik koristeći nesvakidašnje i dotada nekorištene materijale. Prije toga Telford je isprobao ovu tehniku samo jednom, na kanalu Longdon-on-Tern na kanalu Shrewsbury, koji je odavno napušten. Dana 26. studenog 1805., kanal je nakon otvoren nakon 10 godina izgradnje i troškova od 47.000 £, što bi danas iznosilo oko 2,930.000 £. Nakon završetka prepoznan je kao inovativan inženjerski sklop koji je inspirirao mnoge slične projekte širom svijeta.

OdlikeUredi / Уреди

Akvedukt je dug 307, širok 3,4 i dubok 1,6 metara. Čine ga metalni lukovi raspona 16 m, na vitkim stubovima od opeke, ukupne visine od 38 metara. U izgradnji je korišteno kovano i lijevano željezo što je omogućilo lagane i čvrste lukove, čime je akvadukt dobio monumentalan, ali i elegantan izgled. Željezne ploče na vrhu su izlivene u obliku klasične kamene gradnje (francuski: voussoir).

Vanjske vezeUredi / Уреди