Rudne planine Erzgebirge/Krušnohori

Rudne planine Erzgebirge/Krušnohori nalaze se u jugoistočnoj Njemačkoj (Saksonija) i sjeverozapadnoj Češkoj, poznato po bogatstvu nekoliko metala i eksploataciji od srednjeg vijeka i kasnije. Područje je postalo najvažniji izvor srebrne rude u Evropi od 1460. do 1560. godine.[1]

Rudne planine Erzgebirge/Krušnohori
Svjetska baštinaUNESCO
 Češka
 Njemačka
Registriran:2019.
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ii, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Svjetska baština uredi

Rudarsko područje Erzgebirge/Krušnohori sa 22 rudnika i spomenika, od kojih se 17 nalazi u Njemačkoj, a 5 u Češkoj, je 2012. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine[2]

Rudne planine duge su 95 km i 45 km široke na granici Njemačke i Češke, i sadrže brojne rudnike i spomenike iz oblasti rudarstva (same rudnike, rudnička okna, topionice i radionice). Zbog intenziteta i kontinuiranog trajanja cijeli krajolik je pod velikim uticajem rudarstva, od transporta do vodosnabdijevanja i urbanističkog planiranja.

Srebro je bilo prvi metal iskopavan u području, posebno oko Frajberga, a region je bio vodeći svetski proizvođač srebrne rude tokom 14. do 16. veka. Na češkoj strani planina, Krupka je izrasla u istaknuti rudarski grad, koji je vadio srebro, kalaj, a kasnije i željezo, olovo, bakar i živa.

Danas se nalazišta indija, volframa, kalaja i litijuma istražuju zbog njihovog ekonomskog potencijala.

Izvori uredi

  1. „Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Češkoj”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2022. 
  2. „Rudarsko područje Erzgebirge/Krušnohori - br.1478”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2023. (en)