Lyon je, nakon Pariza i Marseilla treći po veličini grad u Francuskoj. S okolnim mjestima čini drugu po veličini urbanu regiju u Francuskoj.

Lyon

Zastava
Zastava
Osnovni podaci
Država  Francuska
Gradonačelnik Georges Képénékian (PS)
Region Rhône-Alpes
Departman Rhône
Okrug Lyon
Stanovništvo
Stanovništvo (2011-01-01) 491.268[1]
Gustina stanovništva 9921,58 st./km²
Geografija
Koordinate 45°46′N 4°50′E / 45.76°N 4.84°E / 45.76; 4.84
Vremenska zona UTC+1, ljeti UTC+2
Nadmorska visina 162-349 m
Površina 1177.75 km²
Lyon na mapi Francuske
Lyon
Lyon
Lyon (Francuske)
Ostali podaci
Poštanski kod 69001-69009
INSEE kod 69123
Web-stranica lyon.fr

Zemljopisni položaj uredi

Lyon se smjestio na mjestu gdje se spajaju Rhona i Saona, u strateškoj točki susreta sredozemne i zapadne Europe. Grad se nalazi u dolini Rhône nedaleko od zapadnog oboda Alpa. Prostor grada je brdovit. Jezgra se nalazi na poluotoku između Rhône i Saône (Presqu'ile).

Grad se povezuje s okolnim mjestima koja su spojena s njim u metropolitansku regiju koja je druga po veličini u Francuskoj (metropolitanska regija Rhône-Alps). Nedaleko su satelitski gradovi Saint Etienne, Roanne, Annonay i Mâcon. U blizini grada su na Alpama turistička odredišta Grenoble i Chambéry.

Na prostoru grada se miješaju utjecaji umjerene (koja prevladava) i sredozemne klime (koja prodire dolinom Rhône). Ljeta su topla, ali nisu prevruća. Količina padalina nije velika.

 
Bazilika Notre-Dame de Fourvière
 
Katedrala
 
Stara gradska vijećnica
 
Rimsko kazalište

Urbana konfiguracija uredi

Grad je podijeljen na tri dijela: ville (grad), rimskoga podrijetla, diže se na desnoj obali Saone; nouvelle ville (novi grad) sa suvremenijim četvrtima na lijevoj obali Rhone; ville centrale (središnji grad) na poluotoku kojeg tvore dvije rijeke.

Ime uredi

Ime Lyon dolazi od latinskog imena grada Lugdunum koje je prema zakonitostima francuskog jezika prešlo u Lyon. Ime Lugdunim je keltskog porijekla. Dolazi od imena keltskog boga Lugusa i riječi dunum što znači tvrđava. Ime Lugus dolazi od riječi leuk što znači svjetlo, te Lugdunum znači tvrđava svjetla.

Povijest uredi

Lyon je 43. pne. osnovao Cezarov vojskovođa Munatius Plancus. Grad je stvoren na mjestu postojećeg keltskog naselja. Grad je bio na strateški važnom položaju odakle polaze najvažnije rimske ceste u Galiji. Ubrzo je postao najveći grad u Galiji i upravno središte provincije. U gradu su rođeni rimski carevi Klaudije i Karakala. U kršćanskom razdoblju je lyonska nadbiskupija bila najvažnija u Galiji, te lyonski nadbiskup i danas nosi titulu "primas Galije".

Nakon što su 437. godine Huni razorili grad Worms, izbjeglice su se naselile u Lugdunumu. 461. je stvoreno Burgundijsko kraljevstvo i Lugdunum je postao glavni grad. Nakon Verdunskog sporazuma 843. je pripao Lotarovom Kraljevstvu, a kasnije je postao dio Kraljevstva Arles. U 14. st. je postao dio Francuskog Kraljevstva. Lyon je bio drugi najznačajniji grad Francuske, nakon Pariza.

U 15. st. se Lyon razvija kao važan trgovački centar s posebno značajnim sajmovima. Posebno je značajan centar trgovine talijanskih trgovaca s Francuskom. Grad postaje i najvažniji francuski bankarski centar. 1479. se osniva burza. 1572. dolazi do progona protestanata nakon Bartolomejske noći.

Tokom Francuske revolucije je Lyon podržavao žirondince. 1793. ga je Revolucionarna armija opsjedala dva mjeseca i mnoge zgrade su razorene. Nakon što je Napoleon došao na vlast, naredio je obnovu grada.

U 19. st. je Lyon postao značajan industrijski centar, posebno tekstilne industrije koja se temelji na jakoj tradiciji prerade svile koja je u gradu postojala još od srednjeg vijeka. 1862. je sagrađena prva funkcionalna uspinjača u svijetu između Lyona i La Croix-Roussea. Tokom 2. svj. rata je u Lyonu bilo jako djelovanje pokreta otpora, te čak postoji i muzej otpora.

Kultura i znamenitosti uredi

O drevnom rimskom podrijetlu grada svjedoči prekrasan amfiteatar. Grad ima očuvanu staru jezgru koja je upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Značajna je bazilika Notre-Dame de Fourvière i katedrala sv. Ivana. Crkva St-Martin-d'Ainay je jedna od rijetkih preostalih romaničkih crkvi u gradu. Zanimljiv je moderni kolodvor na Aerodromu Saint-Exupéry kog je projektirao arhitekt Santiago Calatrava i opera koju je obnovio Jean Nouvel. Važan je trg Place Bellecour na kojem je zabavni park s velikim kotačem koji se okreće.

Lyon se smatra francuskim gastronomskim središtem. Grad ima veliku tradiciju kinematografije koju su pokrenuli izumitelji filma braća Lumière koji su djelovali u Lyonu.

Prosvjeta i znanost uredi

Promet uredi

Lyon se nalazi na značajnom geografskom položaju, te je važno prometno križište koje spaja sjevernu Francusku s Mediteranom. Značajan je smjer dolinom Rhône koji je najvažniji prometni pravac između Sredozemlja i ostatka Francuske. Značajan je i riječni promet rijekama Rhônom i Saônom koji također veže srednju Francusku sa Sredozemljem. Važna je zračna luka Saint-Exupéry.

Gospodarstvo uredi

Lyon je već četiri stoljeća glasovit po svojoj tekstilnoj industriji, a u novije doba pretvorio se u važno trgovačko središte; razvile su se također kemijska i mehanička industrija.

Stanovništvo uredi

Šport uredi

Poznati Lyonjani i Lyonjanke uredi

Zanimljivosti uredi

U Lyonu je sjedište Interpola, svjetskog policijskog udruženja.

Gradovi prijatelji/blizanci/pobratimi uredi

Demografija uredi

Demografija
1962.1968.1975.1982.1990.1999.2006.2011.
528.535527.800456.716413.095415.487445.452472.305491.268

Izvori uredi

Vanjske veze uredi