Svila

Svila je prirodno tekstilno vlakno koje se dobija od čaure svilene bube (Bombyx mori). Potiče iz Kine i nekoliko vekova je bila glavni trgovački adut kineskih dinastija. Svila je uzrok razvitka velikog trgovačkog puta nazvanog Put svile i tako je doprinela i bržem razvijanju međusobno odaljenih civilizacija putem razmene naučno-tehnoloških dostignuća obeju civilizacija (papir, kompas, barut, astronomija, matematika, mehanika, kalendar, itd.).

Pletenje svile, 14.vek

Tajna svileUredi

Počeci proizvodnje svile datiraju od 6000. do 3000. pne. Zbog velike vrednosti Kinezi su pod pretnjom smrtne kazne čuvali tajnu svile. Grčki filozofi su smatrali da svila raste na drvetu. Proizvodnja svile na zapadu je omogućena tek 552. naše ere, kada su dva nestorijanska monaha prekrijumčarila jajašca svilene bube vizantijskom caru Justinijanu u Carigrad. Poduhvat, koji ih je mogao stati glave, uspeo je tako što su jajašca sakrili u bambusove štapove.

Odlike svileUredi

Svila kao tekstilno vlakno ima vrlo dobre i zdrave kvalitete. Vrlo je prijatna za kožu, odvaja vrućinu ili suvišnu vlagu, ima vrlo veliku nateznu tvrdoću (u istim dimenzijama jača je od čelika, koristi se kod supersoničnih aviona, gume kod profesionalnog biciklizma itd.), imaju veliku rastezljivost (oko 20-25%), čista svila je teško zapaljiva, izolator je i zdrav material jer je anti-alergik. Svilena posteljina odvraća mikroorganizme.

PovezanoUredi