Siega Verde je arheološki prahistorijski lokalitet u Španiji (općina Villar de la Yegua, Salamanca), koju čine stjenovite litice nastale fluvijalnom erozijom; zabačeni ruralni krajolik koji je poznat po Paleolitskim petroglifima i crtežima. Siega Verde i susjedni arheološki lokalitet u Portugalu, Foz Côa, su 2010. god. zajedno proglašeni UNESCOvom svjetskom baštinom kao "najveći lokalitet paleolitske umjentosti na otvorenom, na svijetu".

Paleolitska umjetnost Foz Côa i Siega Verde
Svjetska baštinaUNESCO
 Portugal -  Španija


Siega Verde na mapi Španije
Siega Verde
Siega Verde
Lokacija Siega Verdea u Španjolskoj
Registriran:1998. (22. zasjedanje)
prošireno 2010.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Mnogi petroglifi se nalaze na obalama rijeke Águeda
Uvećan detalj bivolje glave sa slike desno

Opis uredi

Lokalitet Siega Verde se proteže oko 4,5 km duž doline rijeke Águeda, a otkrio ga je profesor Manuel Santoja y Rosario Pérez 1988. godine. Stotine ploča s prikazom tisuća životinjskih figura (oko 440) predstavljaju izvanredan sklop paleolitske umjetnosti iberijskog poluotoka na otvorenom. One su najbolji prikaz ikonografskih tema i organizacije paleolitske špiljske umjetnosti koja je primjenjena na otvorenom prostoru i pomaže nam bolje razumjeti cijeli paleolit.

Arheološkim iskapanjima pronađeni su bogati nalazi iz ranog Gravetijena (prije 22,000 godina) i kasnog Magdalena (između 16.500 i 14.000 godina). Petroglifi su dokaz početaka ljudske kreativnosti na početku kulturnog razvoja i čine nezamjenjiv izvor za razumijevanje paleolitske umjetnosti.

Veze uredi

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Prapovijesna umjetnost Siega Verdea