Vicenza (latinski: Vicetia) je glavni grad istoimene talijanske provincije Vicenza (regija Veneto) od 111 500 stanovnika [1] (2011. godine).

Vicenza
Comune di Vicenza
Kolaž atrakcija grada
Kolaž atrakcija grada
Kolaž atrakcija grada
Koordinate: 45°33′N 11°33′E / 45.550°N 11.550°E / 45.550; 11.550
Država  Italija
Regija Veneto
Provincija Vicenza
Frazioni Anconetta, Bertesina, Bertesinella, Bugano, Campedello, Casale, Debba, Longara, Maddalene, Ospedaletto, Polegge, San Pietro Intrigogna, Santa Croce Bigolina, Tormeno
Vlast
 - Gradonačelnik Francesco Rucco
Površina
 - Ukupna 80 km²
Visina 39
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 111 500
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 36100
Pozivni broj 0444
Službene stranice
www.comune.vicenza
Karta
Vicenza na mapi Italije
Vicenza
Vicenza
Vicenza na karti Italije

Geografija uredi

Vicenza leži sjeverno od obronaka planine Monte Berico, udaljena oko 60 km zapadno od Venecije i 200 km istočno od Milana. Prema količini robe za izvoz, Vicenza je treći talijanski grad.

Historija uredi

Vicenzu je osnovalo Italsko pleme Eugani, nakon njih su došli Paelo-Veneti od 3. do 2. st. pne., kada su je osvojili Gali. Rimljani je osvajaju 157. pne. i daju mu ime Vicetia ili Vincentia, u značenju "pobjedonosna". Stanovnici Vicentije su postali rimski građani 49. pne., a grad je postao prometno čvorište na putu od Mediolanuma (Milano) preko Akvileje do Tergeste (Trsta), no ipak ne tako važno poput susjednog Pataviuma (Padova). Od rimskog razdoblja sačuvani su samo mostovi preko rijeka Bacchiglione i Retrone, i nekoliko lukova rimskog akvadukta ispred gradskog portala Santa Croce.

 
Panorama Vicenze
 
Piazza dei Signori

Nakon sloma Zapadnog Rimskog Carstva, Vicenzu su poharali Heruli, Vandali, Alarik s Vizigotima, te osobito Huni, da bi se grad oporavio nakon posljednjeg pohoda Ostrogota 489. godine. Vicenza je potom postala važan grad u Lombardiji, te u Franačkoj. Brojni benediktinski samostani su izgrađeni u okolici početkom 6. vijeka.

Godine 899. Vicenzu su uništili ugarski konjanici. Posle toga grad pada pod uticaj bavarskih vladara, a zapravo stiče nezavisnost. Uskoro grad postoje jedna od severnoitalijanskih gradova-državica. U ovo vreme Vicenca se brzo razvija, a gradom vlada porodica Scaligeri. Međutim, sukobi oko vladanja gradom dovode do pada Vičence pod vlast Mletačke republike na početku 15. veka i takvo stanje ostaje do kraja 18. veka.

Kada je Napoleon 1797. ukinuo Mletačku republiku Mirom iz Campo Formia počinje vrijeme naglih historijskih promena za Vicencu. Tokom Napoleonovih ratova Vicenca je bila dio njegove Cisalpinske Republike, da bi potom bila dio Kraljevstva Lombardija-Venecija, vazalne države Habsburške monarhije. Godine 1866. Vicenca i okolina su pridruženi novoosnovanoj Kraljevini Italiji. Ovako buran 19. vijek doveo je do propadanja grada i smanjenja stanovništva.

Tokom 20. vijeka Vicenca je pretrpela značajna razaranja u svjetskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata severno od grada vodile su se teške borbe. U Drugom svetskom ratu grad je bio teško oštećen savezničkim bombardovanjima. Međutim, druga polovina veka bila je obeležena naglim privrednim rastom, naglom urbanizacijom grada. Novi uzlet grad doživljava od 50-ih godina sa razvojem industrije na širem gradskom području i tako grad postaje jedan od najrazvijenijih gradova Italije.

Znamenitosti uredi

Historijski centar Vicenze i Palladijeve vile u Venetu
  Svjetska baštinaUNESCO
 
  Italija
Registriran:1994. (18. zasjedanje)
1996. proširena
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

U Vicenzi se nalaze 23 građevine Palladija, od kojih su najslavnije:.

Privreda uredi

Okolica Vicenze je većinom poljoprivredno zemljište, no tu se također vadi mramor, sumpor, baker, ali i srebro i kaolin. Poznati su termalni izvori, od kojih je najpoznatiji Recoaro. U industriji se ističe zlatarstvo i tekstilna industrija, te proizvodnja galzbenih instrumenata i obrada vune i svile. Tri puta godišnje se u Vicenzi održava Izložba zlata, u siječnju, svibnju i rujnu. Tu se nalazi sjedište tvornice dijelova za bicikle Campagnolo i tvornice zaštitne sportske odjeće Dainese.

Sport uredi

Vicenza je grad nogometnog kluba Vicenza Calcio, pobjednik prvenstva Coppa Italia u sezoni 1999./2000. god., koji je trenutno u Serie B. Njihov gradski stadion je Stadio Romeo Menti.

Istaknuti stanovnici uredi

Gradovi prijatelji uredi

Galerija uredi

Izvori uredi

  1. ITALY: Veneto (engleski). Citypopulationde. Pristupljeno 3. 9. 2013. 

Vanjske veze uredi