Trierska katedrala

49°45′22″N 6°38′35″E / 49.75611°N 6.64306°E / 49.75611; 6.64306

Rimski spomenici, Katedrala sv. Petra i Gospina crkva u Trieru
Svjetska baštinaUNESCO
 Njemačka
Registriran:1986. (10. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii, iv, vi
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Katedrala Svetog Petra u Trieru (njemački: Trierer Dom),je sjedište rimokatoličke Trierske biskupije, u pokrajini Rhineland-Palatinate i najstarija katedrala u Njemačkoj. Ovo zdanje, zahvaljujući svom dugom vijeku, ima odlike mnogih razdoblja u kojima je nadograđivana, počevši sa središnjom kapelom od rimske opeke iz vremena Svete Helene. Sa svojom veličinom od 112,5 x 41 m, najveća je građevina u Trieru. God. 1986. upisana je na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi[1].

Trierska prvostolnica noću

Povijest uredi

Katedralu u rimskom gradu Augusta Treverorum podigao je biskup Maximin Trierski (329.-346.), na temeljima starije građevine, odmah po pokrštenju cara Konstantina. Bio je to najveći kršćanski kompleks građevina izvan Rima, a prostirao se na četiri puta većem prostoru od današnje veličine katedrale, a uključivao je četiri bazilike, krstionicu i druge građevine od kojih su preostala četiri središnja stuba katedrale.

Franci su isprva srušili ovaj kompleks, a kasnije su obnovili katedralu (Dom). Normani su je ponovno srušili 882. god., samo da bi je ponovno obnovio biskup Egbert. Zapadno pročelje u obliku pet simetričnih dijelova tipično je za romaničku arhitekturu za vrijeme Salijskih careva. Kor na zapadu, s polukružnom apsidom odražava unutrašnjost je dovršen 1196. god. Unutrašnjost čine tri romanička broda s gotičkim križno-rebrastim svodom i baroknom kapelom u kojoj se čuva Isusova Sveta Tunika, te visokim oltarom koji je dovršen 1512. god.

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi