Český Krumlov

Český Krumlov (njemački: Krummau an der Moldau ili Böhmisch Krummau; latinski: Crumlaw) je grad na rijeci Vltavi u češkoj pokrajini Južna Češka. Grad je sagrađen oko dvorca iz 13. st. s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Izvaredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tijekom pet stoljeća. Zbog toga je povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Český Krumlov
Panorama grada
Zastava Grb
Grb grada Český Krumlov
Položaj Český Krumlov na karti Češke
Koordinate: 48°48′N 14°18′E / 48.800°N 14.300°E / 48.800; 14.300
Država  Češka
Pokrajina Južna Češka
Gradonačelnik Luboš Jedlička
Površina 22.160 km2
Nadmorska visina 492 m
Stanovništvo 14.056 (2007.)
Poštanski broj 381 01
Službena stranica www.ckrumlov.info
Karta
Český Krumlov na mapi Češke
Český Krumlov
Český Krumlov

Položaj grada na karti Češke

Povijest uredi

Dvorac je u 13. stoljeću izgrađen na zavoju rijeke Vltave u obliku potkove, pored važnog trgovačkog puta povijesne pokrajine Češke. Područje današnjeg grada je od 1302. godine pripalo obitelji Rožmberkové (njemački: Rosenberg), a Rudolf II., car Svetog Rimskog Carstva, ga je otkupio 1602. godine i poklonio ga svom sinu Juliju od Austrije. Ferdinand II., car Svetog Rimskog Carstva, ga opet poklanja obitelji Schwarzenberg.

 
Češki Krumlov 1810. godine

Český Krumlov je bio sjedištem vojvodine Krumlov, a 1910. godine u njemu je živjelo 7.367 Nijemaca i 1.295 Čeha. U razdoblju između dva svjetska rata pripao je Češkoj republici, a 1938. godine anektirala ga je Nacistička Njemačka kao dijela Sudeta. Krajem Drugog svjetskog rata oslabađa ga Američka vojska i pripada Čehoslovačkoj, nakon čega je njemačko stanovništvo protjerano[1].

Tijekom čehoslovačke komunističke vlasti grad je bio zapušten, ali je nakon Baršunaste revolucije 1989. njegova ljepota većinom obnovljena i danas je omiljeno turističko odredište, osobito za turiste iz Njemačke i Austrije.

U velikoj poplavi rijeke Vltave 2002. godine stradao je i Český Krumlov.

Znamenitosti uredi

Povijesno središte Češkog Krumlova
  Svjetska baštinaUNESCO
 
 
Registriran:1992. (16. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Većina građevina su izgrađene od 14. do 17. stoljeća, i to u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu. Središte starog grada se nalazi unutar zavoja s četvrti Latrán i dvorcem s druge strane rijeke Vltave.

Dvorac Český Krumlov je izrazito velik za grad skromnih dimenzija. Nakon Dvorca Hradčany u Pragu, on je drugi po veličini u Češkoj. U dvorcu se nalazi veliko dvorište s mostom preko pukotine u stijeni na kojoj je izgrađen dvorac, a oko njega su građevine iz različitih razdoblja i stilova. Jedna od njih je barokno kazalište (1766.) koje ima sačuvanu originalnu mašineriju, scenu i pomagala; takvo nešto imaju još samo dva kazališta, Drottningholm i Gripsholm u Švedskoj. Zbog starosti koristi se samo tri puta godišnje, a jedna od anualnih predstava je barokna opera pod svjetlošću svijeća. Jedna od građevina je Muzej Egona Schielea, austrijskog slikara koji je živio u gradu.

U gradu se nalazi i gotička Crkva sv. Vitusa (Kostel Sv. Víta) iz 15. stoljeća koja je oslikana vrijednim freskama.

Pivovar Eggenberg se također nalazi u gradu, a na njegovim slikovitim ulicama snimani su i mnogi filmovi, kao što su: Traumstadt (1970.), Iluzionist (2006.) i Hostel (film).

Oko 10 km od grada nalazi se najstariji češki samostan, Zlatá Koruna, a 30-tak km udaljen je i dvorac Hluboka. Český Krumlov je blizu najvećeg češkog nacionalnog parka, Šumava.

Slavni stanovnici uredi

Rođeni u gradu:

Slavni stanovnici:

Izvori uredi

  1. „Český Krumlov, povijest grada”. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-07. Pristupljeno 2013-01-03. 

Vanjske poveznice uredi