Palača u Mafri

(Preusmjereno sa stranice Kraljevska Marfa palača)

Kraljevska rezidencija Marfa nalazi se 30  km sjeverozapadno od Lisabona, Portugal. Izgradio ju je kralj João V od Portugala počevši od 1711., a završena je 1755 godine po njegovom shvatanju koncepcije monarhije i države.[1]

Kraljevska rezidencija Marfa –palača, bazilika, samostan, bašta Cerco i lovni park (Tapada)
Svjetska baštinaUNESCO
 Portugal
Registriran:2019.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

U ovoj impozantnoj četvorougaonoj građevini nalaze se kraljeva i kraljičina palata, kraljevska kapela u obliku rimske barokne bazilike, franjevački samostan i biblioteka koja sadrži 36.000 svezaka.

Svjetska baština uredi

Kompleks se sastoji od Cerco vrta geometrijskog rasporeda i kraljevog lovnog parka (Tapada) što je sve zajedno ilustracija moći portugalskog kraljevstva.[2] Žoao V je usvojio rimske i italijanske barokne arhitektonske i umjetničke modele i naručio umjetnička djela koja Mafru čine izuzetnim primjerom italijanskog baroka.[3]

Ovaj ogromni kompleks, većim dijelom izgrađen od lokalnog lioz krečnjaka, s površinom od skoro 40.000 m² jedna je od najvećih kraljevskih palača. Pročelje je dugo 220 metara, a cijeli kompleks obuhvata 37.790  m² s oko 1.200 soba, više od 4.700 vrata i prozora, te 156 stepeništa.

Projektovao ju je njemački arhitekt Johann Friedrich Ludwig kao simetričan kompleks u kojem sredinju osu zauzima bazilika i nastavlja se po dužini kroz glavnu fasadu (dugu 220 m) do dva tornja s gomoljastom kupolom. Zgrade samostana nalaze se iza glavne fasade, a u njima se nalazi i velika biblioteka s oko 30.000 rijetkih knjiga. Bazilika je ukrašena s nekoliko italijanskih kipova i uključuje šest orgulja i dva kariljona od 98 zvona u tornjevima bazilike.

Palača uredi

Prostrani kraljevski apartmani smješteni su na drugom spratu, kraljevi na kraju palače, a kraljičini udaljeni 200 m na drugom kraju. Lovačka trofejna soba (Sala dos Troféus) ukrašena je brojnim lobanjama jelena, namještaj je izrađen od rogova i prekriven jelenjom kožom, a čak su i svijećnjaci napravljeni od jelenjih rogova. Galerija Benedikta (Sala da Benção) graniči s gornjim nivoom bazilike. Kraljevska porodica mogla je ovdje prisustvovati molitvi, sjedeći kraj prozora koji se otvarao u baziliku.

Godine 2019. rezidencija je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Fotogalerija uredi


Izvori uredi

  1. „Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Portugalu”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 04. 2023. (en)
  2. Nacionalna palača Marfa - web.archive.org - Pristupljeno 30.04.2023
  3. „Kraljevska rezidencija Marfa - br.1387”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 4. 2023. (en)