Rjukan-Notodden

Rjukan-Notodden mjesto industrijske baštine nalazi se u oblasti Telemark, Norveška. Smješten je u živopisnom krajoliku planina, vodopada i riječnih dolina, sa hidroelektranama, dalekovodima, fabrikama, transportnim sistemima (željeznica i luka sa trajektom) i naseljima za smještaj radnika i socijalnim ustanovama.

Rjukan-Notodden mjesto industrijske baštine
Svjetska baštinaUNESCO
 Norveška
Registriran:2015.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Svjetska baština uredi

Predstavlja primjer nove globalne industrije početkom 20. stoljeća sa kombinacijom industrijskih dobara s prirodnim krajolikom. Kompleks je osnovala kompanija Norsk-Hydro za proizvodnju veštačkog đubriva od azota u vazduhu procesom Birkeland–Eyde. Izgrađen je da zadovolji rastuću potražnju zapadnog svijeta za poljoprivrednom proizvodnjom početkom 20. stoljeća.[1]

Rjukan-Notodden mjesto industrijske baštine je 2015. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.[2] Lokalitet se proteže od jezera Møsvatn do Notoddena, obuhvatajući 97 pojedinačnih objekata na površini dugoj 92 km koji se smatraju kulturno značajnim.[3]

Izvori uredi

  1. „Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Norveškoj”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2022. 
  2. „Rjukan-Notodden mjesto industrijske baštine - br.1486”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2023. (en)
  3. „Svjetska baština u Norveškoj - Rjukan-Notodden industrijska baština”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 2. 2023.