Las Médulas je povijesni lokalitet u blizini grada Ponferrada (općina El Bierzo, León (pokrajina), zajednica Kastilja i León, Španjolska) koji je bio važnim rudnikom zlata za vrijeme Rimskog Carstva.

Las Médulas
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija


Las Médulas na mapi Španije
Las Médulas
Las Médulas
Lokacija Las Médulasa u Španjolskoj
Registriran:1997. (21. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Panorama Las Médulasa

Njegov slikoviti krajolik je proizvod rimske tehnologije rudarenja (Ruina Montium) koju je objasnio Plinije Stariji 77. godine, a sastoji se u potkopavanju planine velikim količinama vode koja je dovođena putem sedam akvedukta s obližnjih planinskih rijeka. Isti akvedukti su rabljeni u ispiranju velikih količina zlata.

Ekstrakcija zlata je otpočela odmah nakon što je pokrajinu Hispaniju osvojio prvi rimski car August, 25. godine. Sustav sedam paralelnih akvedukta sa planine Sierra de La Cabrera je dug preko stotinu kilometara, a neki njihovi dijelovi su sačuvani, pa čak imaju i neke rimske natpise na latinskom.

Iskapanja arheoloških lokaliteta rimskih i pred-rimskih naselja Las Médulasa otkrili su značajne činjenice koje su učinile rimsku tehnologiju jasnijom. God. 1997. Las Médulas je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi i osnovan je Kulturni park kojim upravlja Fundacija Las Médulas, organizacija koja uključuje državne, regionalne i lokalne dioničare, javne i privatne, te predstavlja primjer dobrog upravljanja nacionalnom baštinom[1].

Izvori uredi

  1. F. J. Sánchez-Palencia i A. Orejas, "Mines et formes de colonisation des territoires en Hispanie occidentale" u Journeys Through European Landscapes/Voyages dans les Paysages Européens, COST-ESF, str: 101.-104.

Vanjske poveznice uredi

42°27′32″N 6°45′36″W / 42.45889°N 6.76000°W / 42.45889; -6.76000