Skerdileda

(Preusmjereno sa stranice Scerdilaidas)

Scerdilaidas (Skerdilaidas), iz plemena Ardijejaca, sin kralja Pleuratusa I i brat kralja Agrona, je bio ilirski vladar od 212. do 206. godine pne. Nakon smrti kralja Agrona, Ilirijom je vladala njegova druga žena, kraljica Teuta, i to kao regent umjesto Agronovog maloljetnog sina Pineusa kojeg mu je rodila prva žena, Triteuta.

Mapa Epira, mete čestih ilirskih upada i osvajanja
Mapa Peloponeza. Zapadne regije su bile meta Scerdilaidasa kao i arhipelag Kikladi (desno na mapi).

Teuta je pokušala proširiti teritorije osvajanjem preostalih grčkih kolonija: osvojila je Dyrrachium (Drač), grad Phoenice se predao a flota pod vođstvom Scerdilaidasa poharala je Krf i Sarandu.

Scerdilaidas je bio saveznik Filipa V Makedonskog u periodu prije 218. godine pne. mada je ilirska podrška Makedoncima u borbi protiv Etolskih Grka iste godine bila narušena neslaganjima između vladara pojedinih gradova. (Postoji i raniji primjer ilirske podrške Makedoncima u odbrani od Etolskih Grka, naime, ilirski kralj Agron je 231. godine pne. na molbu Demetriosa II poslao 100 brodova i 5.000 ratnika u odbranu Mediona i tom su prilikom Etolski Grci natjerani u bijeg a ilirska vojska zarobila veliki ratni plijen. Također ima i više primjera o neslozi pojedinih lokalnih vlastodržaca u Iliriji, npr. izdaja Demetrijusa Hvaranina u vrijeme rata protiv Rima, za vrijeme vladavine kraljice Teute. Generalno je cijeli period bio obilježen sklapanjem i raskidanjem savezništava između ilirskih, makedonskih, grčkih i rimskih subjekata.)

Oko 217. godine pne. Scerdilaidas je prestao pružati podršku Filipu V tvrdeći da obećane "subvencije" nisu odavno bile plaćene. Poslao je 15 svojih brodova pod izgovorom da idu preuzeti novac i dopratiti dragocjeni teret natrag ali su južno od ostrva Krf napali dvojicu Filipovih prijatelja i zarobili im četiri broda. Nakon toga, ilirski brodovi su nastavili presretati i pljačkati brodove i južno od Peloponeza.

Iliru imali moćnu flotu brzih i okretnih brodova koja je bila strah i trepet za mnoge u to vrijeme, čak je i moćni Rim oklijevao intervenirati u odbranu ilirskih žrtava (vjerovatno i zbog zauzetosti ratovanjem na drugim frontovima (Drugi punski rat, protiv Kartage). No, piratstvo nije bilo neuobičajeno, to je bila "unosna aktivnost" i njome su se bavili svi.

Također 217. godine pne. Scerdilaidas je oteo nekoliko makedonskih gradova u Pelagoniji i Dasareti, no Filip ih je brzo ponovo osvojio kao i Scerdilaidasove posjede oko Ohridskog jezera. 213. godine pne. Filip zauzima Lisus a nekoliko obližnjih gradova se dobrovoljno predalo. Zbog Scerdilaidasovog savezništva sa Rimom, makedonska vojska je često napadala ilirske teritorije oko 210. godine pne.[1] bio je ilirski kralj iz plemena Dardanaca

Scerdialidas je imao sina, Pleuratusa II, koji je s njim učestvovao u bitkama.

Antički pisci o Scerdilaidasu uredi

Za razliku od većine drugih ilirskih vladara o kojima postoje tek oskudni podaci, Scerdilaidas se pominje u djelima historičara Apijana, Livija i Polibija i to u njihovim hronikama rimskih i grčkih ratova.

Apijan je zapisao da Iliri 230. godine pne. nisu poharali samo obale Elisa i Mesenije na zapadnoj obali Peloponeza već osvojili i Phoenice u Epiru te primorali Epirsku ligu da uđe u savez s njima. Osim pomorskog piratstva, Scerdilaidas je izvršio i kopnenu invaziju na Epir.[2]

Polibije navodi, između ostalog, da su Scerdilaidas i Demetrijus Hvaranin početkom 220. godine pne. otplovili sa 90 brodova do Kiklada, arhipelaga u Egejskom moru i tamo vršili pljačke.

Tako Livije navodi da je rimski Senat 217. godine pne. "ljubazno podsjetio" Pineusa da plati danak koji je Teuta bila primorana plaćati nakon poraza u prvom rimsko-ilirskom ratu, odnosno, "da će /Rim/ u slučaju odgođenog plaćanja prihvatiti ilirske taoce dok se dug na otplati". Vjerovatno je to bio jedan od razloga Scerdilaidasovog odlaska u pljačku brodova i grčkih gradova.

Ilirski vladari uredi

Ime godina vladavine (pne.) Titula u grčkim izvorima Plemenska pripadnost u današnjoj historiji
Sira V-IV stoljeće Vladar Linkesti, Iliri, Makedonci
Bardilis 385-358 Ilirski kralj Dardanci
Grabos 358-344 Ilirski kralj Grabi, Taulanti, Dardanci
Pleuratus I 344- Ilirski kralj Taulanti, Dardanci
Kleitus 317-302 Ilirski kralj Dardanci
Glauk 317-303 Taulantski kralj, Ilirski kralj Taulanti
Bardilis II 295-290 Ilirski kralj Dardanci
Monun 300-280 Ilirski kralj Dardanci
Mitilos 270 Ilirski kralj Dardanci
Longar 231-206 Dardanski kralj Dardanci
Bato 206- Dardanski kralj Dardanci
Pleuratus II 260-250 Ilirski kralj Ardijejci
Agron 250-230 Ilirski kralj, Ardijejski kralj Ardijejci
Pineus (maloljetan) 230-217 Ilirski kralj Ardijejci
Teuta 230-217 regentkinja Ardijejci
Demetrije Hvarski 230-217 regent Polugrk
Scerdilaidas 212-206 Ilirski kralj Ardijejci
Pleuratus III 205-180 Ilirski kralj Ardijejci
Gencije 180-168 Ilirski kralj Ardijejci

Izvori i vanjski linkovi uredi

Reference uredi