Pinej

(Preusmjereno sa stranice Pineus)

Pinej (Pineus, Pines, oko 230. - 217. godine pne.) je bio sin Ilirskog kralja Agrona i njegove prve žene Triteute. Nakon Agronove smrti 230(1). godine pne. Pineus je naslijedio prijesto ali je kraljevstvom kao regent vladala kraljica Teuta, Agronova druga žena.

Dakle, Pineus je bio tek maleni dječak kada je izgubio oca a maćeha Teuta preuzela de facto kontrolu u kraljevstvu. No, lokalni vlastelini u kraljevstvu su od Teute tražili veću autonomiju i ona im je i dala bojeći se da ne izgubi svoj položaj. Njen postupak je shvaćen kao znak slabosti pa su, izvan Teutinog uticaja, neposlušnici napadali i pljačkali brodove koji su prolazili Jadranskim i Jonskim morem bez obzira na zastavu pod kojom su plovili. Ovo je naravno nanijelo veliku štetu odnosima Ilirije sa drugim zemljama.

Posebno je Grčka bila ugrožena jer se njena ekonomija uvelike oslanjala na trgovinu morem. I rimski brodovi su bili pogođeni no Teutina politika izolacionizma nije ostavljala mjesta za dogovor, čak je naredila da se pregovarači pogube. To je bio povod za Prvi rimsko-ilirski rat 229. godine pne. Teuta je u ratu bila poražena i prisiljena abdicirati u korist Pineusa.

Pineus nije imao mnogo sreće na prijestolu. Vojskovođa sa Hvara, Demetrijus, oženio je Pineusovu majku Triteutu i sebe proglasio kraljem Ilirije. Dalje, Demetrius je ignorisao sporazum sa Rimom i udružio se sa Makedoncima, neprijateljima Rima. Tako je počeo Drugi rimsko-ilirski rat 219. godine p.n.e; Rim je poslao vojsku na Iliriju, Demetrijus pobjegao u Makedoniju a Pineus konačno postao kralj. Ipak, nesretni Pineus nikada u stvarnosti nije vladao jer je iznenada umro već 217. godine pne.