Bardilis od Ilira (Bardylis u starogrlkim itcorimna: Βάρδυλις,[1] Βάρδυλιν,[2] Βάρδυλλις,[3] i latinskim izvorima kao Bardulis[4]; ? - 358. pne.) bio je kralj ilirskog plemena Dardanaca od 385. do 358. pne.

Bardilis je bio ugljenar, koji se svojim sunarodnjacima za kralja nametnuo uspjesima i iskazanom vještinom u pljačkaškim pohodima. I kao kralj je nastavio agresivnu politiku prema svojim susjedima. Godine 385. pne. je, za račun sirakuškog tiranina Dionizija I provalio u zemlju Molosijaca kako bi je opljačkao i na prijestolje vratio prognanog prosirakuškog kralja Alketu I. Njegov je pohod završio porazom zahvaljujući intervenciji spartanskog kralja Agesilaja II, ali je u ratu ubijeno čak 15.000 Molosijaca.

Bardilis je također imao uspjeha u ratovima protiv Makedonije. Porazio je kralja Amintu III. Godine 359. pne. je, iako u dubokoj starosti, nanio katastrofalan poraz makedonskom kralju Perdiki III koji je tada poginuo. Sljedeće se godine, pak, morao suočiti s Perdikinim bratom Filipom II, s kojim je prvo pokušao sklopiti mirovni sporazum. Filip je odbio priznati ilirska osvajanja te je došlo do bitke u kojoj je Bardilis ubijen.

Naslijedio ga je sin Bardilis II.

IzvoriUredi

  1. Diodorus Siculus. Biblioteka. Knjige 16.4.4.1.
  2. Libanius. Rhetorics. Govori 1–64, Govor 57.52.9.
  3. Polybius. Historiae. Knjiga 38.6.4.2.
  4. Cicero De off.II 40,"Bardullis Illyrius"

Vanjske vezeUredi