Amantini su bili pripadnici antičkog plemena Ilira. Pružali su žestok otpor rimskim osvajanjima. Teritorije Amantina su bile u blizini antičkog naselja Sirmium (današnja Sremska Mitrovica, u Vojvodini, Srbija) a naseljavali su i područja mnogo južnije od tog mjesta, pošto je tamo utvrđeno postojanje njihovog naselja pod imenom Amantia. Ostaci ovog naselja nalaze se u južnoj Albaniji oko 30 kilometara istočno od Valone.

Plemena u Iliriku za vrijeme Batonovog ustanka 6. g. n.e.

Najraniji historijski izvor koji je pomenuo ovo antičko pleme je bio je Pseudo-Skilaks, grčki putopisac iz IV-III stoljeća pne. Naime, opisao je Ilire koji su, prema njemu, naseljavali područje jadranske obale od Liburnije do Epirusa, gdje su Bulini bili najsjevernije od ilirskih plemena a Amantini najjužnije. On je još naveo i slijedeće: "...narod Orikuma živi na području zvanom Amantija; a Amantini, koji dosežu dovde, su bilionski Iliri.." Vjerovatno su Amantini i Bilioni imali odnos političke zajednice - koinon (grčki: κοινό - liga, savez).

Stefan Vizantijski (grčki: Στέφανος Βυζάντιος - Stéphanos Byzántios), bizantijski pisac iz VI stoljeća, navodi da su Amantini tvrdili da vode porijeklo od Abanta iz Eubeje, koji se naselio na navedeno područje nakon trojanskog rata.