jebeni breuci su bili ilirsko pleme i to kao dio veće grupe plemena, pod zajedničkim nazivom Panonci. Naseljavali su područja uz obale srednjeg toka rijeke Save, i prostor između Vrbasa i Drine. Pružali su snažan otpor rimskom osvajanju. Poraženi su nakon velikog ustanka 6-9. godine n.e. i porobljeni. U vrijeme vladavine imperatora Trajana dobili su pravo da postanu građani Rima.

Ilirska plemena

Breuci su bili pleme sa jasnom pripadnošću ilirskom korpusu. Susjedi su im bili Andizeti, Kolapijani, Amantini i Skordisci (ilirsko-keltska grupa).

Veliki ilirski ustanak uredi

Glavni članak: Batonov ustanak

Za vrijeme Batonovog ustanka nekoliko ilirskih plemena iz Panonije i Dalmacije pobunili su se protiv rimske vlasti, visokih poreza i prisilne regrutacije. Baton je bio vođa Dezitijata, a Pines i Baton Breučki predvodili su Breuke. Rimske trgovačke rute su bile prekinute a vojne jedinice uništene. Za samo nekoliko sedmica teritorija na kojoj je današnja Bosna bila je izgubljena za Rim. Rimljani su morali angažovati oko 15 legija i saveznike iz Trakije kako bi ugušili ustanak. Nakon teških gerilskih borbi u bosanskim planinama i močvarama Panonije, Breuci su poraženi..[1][2][3]

Napomena uredi

Moguće je da ime grada Brčko u Bosni i Hercegovini ima korijen u imenu plemena Breuci.

Reference uredi

  1. „Salmedin Mesihović -RIMSKI VUK I ILIRSKA ZMIJA, Posljednja borba”. Filozofski fakultet Sarajevo, 2011. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-21. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  2. „SVPPLEMENTVM REBELLIO ILLYRICI I – GERMANIKOVA “POUNJSKA OFANZIVA””. INSTITUT ZA ISTORIJU • Br. 4, 1-234, Sarajevo 2009.. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-14. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  3. Ilirike