Andizeti (Andizetes, Andisetes) je naziv malog ilirskog plemena o kojem nam antički historičari i pisci nisu ostavili mnogo podataka, osim što su njihovo prebivalište locirali na području današnje Bosne i Hercegovine. Naziv ovog plemena javlja se na spiskovima ilirskih plemena koje su sačinili Rimljani. Dalje, u rimskim historijskim zapisima stoji i da su ilirska plemena pružila žestok otpor rimskoj vladavini, naročito tokom Batonovog ustanka u kome su Dezitijati i Andizeti dali veliki broj sposobnih ratnika.

Ilirska plemena
Karta koja približno pokazuje razmještaj ilirskih plemena u Iliriji

Etimologija uredi

Vlastito ilirsko ime Andes, čiji se korijen riječi "And" vrlo očigledno može dovesti u vezu sa nazivom ovog plemena, najčešće se pojavljuje u popisu ilirskih imena na području današnje Bosne i Hercegovine. Ostale varijante imena, koje su također česte na popisima ilirskih imena su Andis, te Andio (sa nešto tipičnijim ilirskim nastavkom "o", ili "on"). Ženska varijanta imena je Andia.

Samo porijeklo imena Andis ili Andes ne može se, naravno, sa sigurnošću utvrditi, ali su zasada najsličnije albanska riječ "andja", što znači "želja, ili pobuda", a potiče od proto-albanske riječi "anda", ili "anta" istog ili sličnog značenja, zatim grčka riječ "anthos" što znači cvijet, te španska riječ "anden", što otprilike znači "visoravan", a koja se često navodi i kao riječ od koje potiče naziv poznatog planinskog masiva u Južnoj Americi, Andi. Starosjedioci Anda, opet, na svom jeziku, quecha, ovu planinu nazivaju "anti", što znači "planiski vrh". Mogućnost nalaženja veze imeđu ovih pojmova naravno ovisi o detaljnijim i opsežnijim istraživanjima, ali u svakom slučaju pruža priliku jednog šireg sagledavanja seoba i kontakata kultura i naroda u dalekoj prošlosti. U tom kontekstu se može posmatrati i antička kultura Balkana čiji su najznačajniji nosioci u pred-helenskom i pred-rimskom periodu bili upravo Iliri.