Peuceti su bili drevni italski narod koji je živio u Peucetiji, oblasti jugozapadno od suvremenog Barija (Terra di Bari) u Apuliji, na jugu Italije. Starogrčki historičari navode da je ta oblast bila podijeljena na Dauniju (suvremena provincija Foggia), Peucetiju i Mesapiju (suvremena provincija Lecce). Sve tri kulture su se zajednički nazivali Japigima.

Ilirska plemena

Vjeruje se kako se taj narod na jug Italije naselio oko 700. pne. i ubrzo došao pod uticaj kulture grčkih kolonija. Najvažnije naselje Peuceta bilo je Sannace, oko pet kilometara od današnjeg mjesta Gioia del Colle, te Rubi (današnji Ruvo di Puglia). Peuceti su se tamo najvjerojatnije u Italiju došli zajedno s Daunima i Mesapima u 11. vijeku pne. iz Ilirije preko Otrantskih vrata, odnosno na prostore na koje su ranija ilirska plemena bila došla četiri ili pet vijekova ranije [1]. U 4. vijeku pne. Peuceti su došli pod vlast Rimske Republike.

Ekonomija im se bazirala na stočarstvu i obrtu, zbog čega su razvili tkalački stan i predivo. Uglavnom su trgovali s grčkim kolonijama kao što su Metaponto i Taranto, a o čemu svjedoči arheološki nalazi.

Reference uredi

  1. Spominju se u Strabonovoj Geografiji

Vanjske veze uredi