Maite Perroni Beorlegui de Tovar (Ciudad de Mexico, Meksiko, 9. 3. 1983. - ) je meksička glumica, producentica, kantautorica, voditeljica, modna dizajnerica i biznisžena.

Maite Perroni
Lični podaci
Ime po rođenjuMaite Perroni Beorlegui
Drugo imeMai, Tita, Maitecita, Maitita, Perrona, Perronita, Cacahuatito, Kraljica Telenovela, Kraljica Bachate
Datum rođenja9. marta 1983.
Mjesto rođenjaMeksiko Siti,
PrebivališteMeksiko Siti, Los Anđeles
Zanimanjeglumica, producentica, kantautorica, voditeljica, modna dizajnerica, biznisžena
Muzički rad
Period aktivnosti2004-do danas
Žanrlatino pop, bachata, regeton, pop rock, teen pop
Instrumentvokal, klavir, bubnjevi
Diskografska kućaEMI (2004-2009), WARNER MUSIC (2012-2019), UNIVERSAL MUSIC (2020- još traje)
Ostalo
Povezani izvođačiRBD, William Levy, Sebastian Zurita, Jorge Poza, Wilmer Valderrama, REIK, Marco di Mauro, Koko Stambuk, Yuri, Alex Ubago, Wanessa, Cali y Dandee, Rosario Flores, Carlos Baute, La Sonora Santanera, Mario Bautista, Manuel Vega, Frank Ariza, Claudia Martin, Andres Tovar
Službene stranicehttp://www.maiteperroni.world/

Karijeru je počela protagonizirajući Televisine telenovele poput Rebelde (2004-2006), Cuidado con el angel (2008-2009), Mi Pecado (2009), El Triunfo del Amor (2010-2011), Cachito de cielo (2012), La Gata (2014), Antes muerta que Lichita (2015-2016) i Papa a toda madre (2017-2018) za koje je osvojila nagrade i nominacije poput onih na dodjelama Premios TVyNovelas, Premios Juventud i Califa de Oro. Zbog rada na televiziji latinoamerička televizija u SAD-u Univision (2009) i njena matična producentska kuća Televisa (2014). imenovale su je Kraljicom Telenovela, da bi 2020. napravila iskorak u karijeri protagonizirajući popularne serijale Oscuro deseo i El juego de las llaves za streaming platforme Netfliks i Amazon Prime. Kao pozorišna glumica debitovala je 2010. glavnom ulogom "Elise" u predstavi Cena de Matrimonios, a kao filmska 2016. glavnom ulogom "Ninfe" u kostimiranoj drami El Arribo de Conrado Sierra. Na engleskom govornom području debitovala je 2019. glavnom ulogom "Mrs.Guevare" u kratkometražnom filmu Viva la Revolucion.

Kao pjevačica internacionalnu popularnost je ostvarila kao član grupe RBD (2004-2009) sa kojom je prodala preko 15 miliona albuma i osvojila brojne nagrade i nominacije, među kojima onu za Najbolji Album 2006. i 2009. na Latin Grammy dodjeli. Godine 2009, kad se grupa raspala, otpjevala je nekoliko pjesama za telenovele koje je protagonizirala. Godine 2012. potpisala je ugovor sa Warner Music kućom sa kojima je 2013. izdala prvi solistički album Eclipse de Luna zbog kojeg su je prozvali Kraljicom Bachate. Od 2015-2019 bila je posvećena izbacivanju singlova u regeton i urbanim ritmovima.

Osim kao glumica i pjevačica, Perronijeva se istakla kao modna dizajnerica izbacujući 2014. u saradnji sa butikom National Stories iz Los Anđelesa prvu kolekciju odjeće Maite Perroni Collection za američko i portorikansko tržište, te drugu Maite Perroni X Shein 2022. godine u saradnji sa kompanijom Shein za svjetsko tržište, kao biznisžena izbacujući 2022. u saradnji sa vinarijom Santa Julia iz Argentine svoju kolekciju crnog i roze vina pod nazivom Spara Wines, te kao voditeljica prestižnih dodjela nagrada za latinoamerikance poput Hispanic Heritage Awards (2011), Las Lunas del Auditorio (2011), Glam' Awards (2013), Kids Choice Awards Mexico (2015), Premios TVyNovelas (2017) i Premios Billboard (2021), kao i emisije Doce Uvas Doce Deseos (2010).

Takođe, redovna je na listi 50 najljepših časopisa People en Español, te na listi 100 najljepših internacionalnog portala TC Candler. Godine 2014. meksički časopis EstiloDF ju je imenovao za Ličnost godine, dok ju je 2015. američki časopis Variety Latino uvrstio na svoju listu 10 latinos to watch. Godine 2022. ju je meksički časopis Marie Claire imenovao Garancijom uspjeha.

Biografija uredi

Rani život i počeci uredi

 
Pogled na Mexico City gdje je Maite rođena i gdje pored Los Anđelesa živi.

Maite Perroni Beorlegui je rođena u glavnom gradu i distriktu Meksika, ali je sve do 13. godine, zbog očevog posla, odrastala u Guadalahari, glavnom gradu meksičke pokrajine Halisko, nakon čega se sa porodicom vratila u Meksiko Siti. Ima dva brata, Adolfo koji je tri godine mlađi od nje i po zanimanju psiholog i Francisco koji je devet godina mlađi od nje i po zanimanju menadžer. Od malena je iskazivala svoj talenat pojavljujući se u dvije dječje reklame Pelon Pelo Rico (1991) i Pintura Acuario (1994), te nastupajući na školskim pozorišnim predstavama: Cyrano de Bergerac (1999) tumačeći "Roxsanne", glavni ženski lik i personifikujući "mačka" u mjuziklu Cats (2000). Osim što je glumila, nastupala je na Intercolegial de Baile (1999-2002), školskom naticanju u plesu jednu godinu kao konkursant, a već sledeću kao dio ekipe otvarajući svaku prezentaciju. Pojavila se, zajedno sa dobrom prijateljicom i sada glumicom Marimar Vegom, u videospotu Veneno de Amor (1999) nekada popularne mlade pjevačice Nine. Medjutim i bez obzira na svoje amatersko bavljenje umjetnošću, htjela je da studira marketing ili novinarstvo, što je promijenila kada je otpratila drugaricu na kasting za izbor mlade voditeljice emisije Zapping Zone poznatog dječjeg kanala Dizni Čanela. Studirala je glumu na Televisinoj Dramskoj Akademiji u periodu od 2000. do 2003. Za to vrijeme glumila je u predstavama Usted tiene ojos de mujer fatal (2001) igrajući "Elenu" glavni ženski lik, Las cosas simples (2002) tumačeći "Matilde" i Los enamorados (2003) personifikujući "Eugeniu" glavni ženski lik. Tokom 2016. godine, u Los Anđelesu, gdje pored Meksiko Sitija i živi, polagala je kurs glume u prestižnoj dramskoj školi, "Michelle Danner Acting School".

Karijera uredi

Glumačka karijera uredi

Njen debi na televiziji bila je telenovela producenta Pedra Damian Rebelde rimejk argentinske tinejdž telenovele Rebelde Way iz 2002. godine, gdje je glumila "Lupitu" jednu od šest glavnih likova. Rebelde se snimala od 2004. do 2006, a ima ukupno 440 epizoda kroz 3 sezone i smatra se Televisinom telenovelom sa najdužom zadnjom epizodom u istoriji. Godine 2005. se pojavila u dvije epizode Televisine edukativne emisije za mlade La Energia de Sonrisc'landia. Prateći uspjeh telenovele 2007. snimljen je serijal RBD:La Familia u kojem su glumili članovi grupe RBD, a likovi serijala nisu bazirani na likovima iz telenovele, ali osmišljeni su da budu slični životima članova grupe. Tako tu tumači "May" svoj alter-ego, dobru djevojku i perfekcionistu. RBD:La Familia je prvi Televisin serijal snimljen u potpunosti u HD rezoluciji, a ima ukupno 13. epizoda. Te godine pojavila se u dvije epizode telenovele Pedra Damiana Lola,erase una vez, rimejku argentinske tinejdž telenovele Florecienta i to jednom zajedno sa ostalim članovima grupe, a drugi put u zadnjoj epizodi kao Pepeljuga, te u epizodama serijala Skimo i Plasa Sesamo zajedno sa ostalim članovima.

Tokom 2008-2009. protagonizirala je telenovelu Cuidado con el angel rimejk venecuelanske telenovele Una muchacha llamada Milagros iz 1974. producentice Nathalie Lartilleux gdje je tumačila "Marichuy" pokraj kubanskog zavodnika Williama Levya. Ova jaka priča i odlična ekipa uspjeli su za 195 snimljenih epizoda srušiti rekord gledanosti u Meksiku. U Americi časopis Entertrainment Weekly imenovao ju je liderom kanala, a zapažen uspjeh ostvarila je i u zemljama poput Srbije, Rumunije, Grčke, Brazila između ostalih.

U 2009. protagonizirala je originalnu telenovelu producenta Juana Osorio Mi Pecado gdje je tumačila "Lucreciju" pokraj Eugenia Sillera. Mi Pecado je kroz 110 epizoda u Meksiku ostvarila toliko dobar prijem kod publike da je prebačena u bolji termin, a prema podacima iz 2011. ima 3. najgledaniju zadnju epizodu ikad u terminu od 19:00h. Telenovela je oborila rekorde gledanosti u Ukrajini, Hrvatskoj i Sloveniji, a prodata je i u nekim zemljama Afrike i Azije. Sa 2009. na 2010. vodila je Televisinu novogodišnju emisiju Doce Uvas Doce Deseos pokraj Raula Araize, što je bio njen debi kao voditeljice u emisijama. 2010. je protagonizirala pilot epizodu serijala Tu historia de telenovela u kojem tumači "Lupitu" pokraj Davida Zepede, te je protagonizirala i epizodu Las Blanco, viudas treće sezone serijala Mujeres Asesinas gdje je tumačila "Estelu" pokraj Mark Tachera. Te godine debitovala je i u pozorištu protagonističkom ulogom "Elise" u predstavi Cena de Matrimonios pokraj Sebastiana Zurite.

Sa 2010. na 2011. protagonizirala je telenovelu El Triunfo del Amor rimejk venecuelanske Cristal iz 1985. producenta Salvadora Mejie gdje je tumačila "Mariju Desamparadu" pokraj Williama Levya ponovo. Ova telenovela od 176 epizoda, iako nije zadovoljila rejtingom u matičnoj zemlji, uspjela je da postane najgledaniji program na televiziji u Peruu, Arabiji, Španiji, Francuskoj i drugo. Godine 2011. pojavila se u epizodi 14. sezone dječijeg serijala Plasa Sesamo, te debitovala kao voditeljica na prestižnim dodjelama nagrada Hispanic Heritage u Washingtonu, zajedno sa kolegom glumcem Williamom Levyem i komičarem Eugeniom Derbez, u sklopu koje su obišli i Bijelu kuću, te dodjele Las Lunas del Auditorio u Meksiko Sitiju.

Godine 2012. protagonizirala je originalnu i komičnu telenovelu Cachito de cielo producenata Roberta Gomeza Fernandeza i Giselle Gonzales u kojoj tumači "Renatu" pokraj Pedra Fernandeza. Ova telenovela sa ukupno 110 epizoda, zbog negodovanja publike jer obradjuje temu zaljubljenog sveštenika, nije postigla dobar prijem ni u matičnoj zemlji ni internacionalno, iako se kao zadovoljavajuća mogu izdvojiti njena prikazivanja u Americi i Dominikanskoj Republici između ostalih. Te godine je protagonizirala i animirani film El origen de los guardianes režisera Guillerma del Torro, u kojem je posudila glas "Zubić Vili" za područje Meksika i Latinske Amerike pokraj Manea de la Parra. Film je u kinima prikazan 30 novembra 2012. i u sedmici premijere postao najgledaniji u Meksiku, Venecueli i Argentini.

Godine 2013. se ostvarila kao voditeljica u Meksiko Sitiju modne dodjele nagrada Glam' Awards povodom 15. godišnjice meksičke verzije istoimenog časopisa.

Godinu 2014. počela je protagonizirajući pokraj Daniela Arenasa telenovelu La Gata rimejk istoimene venecuelanske serije iz 1968. producentice Nathalie Lartilleux u kojoj tumači "Esmeraldu". Telenovela je kroz 122 epizode u Meksiku uspjela da postane trećeplasirana najgledanija, obarajući rekorde u zemljama poput Paname, Kolumbije, Portorika, Kipra i drugo.

Tokom 2015-2016. protagonizirala je pokraj Aratha de la Torre novu originalnu, komičnu i prvu Televisinu telenovelu u UltraHD rezoluciji producentice Rosy Ocampo Antes Muerta Que Lichita u kojoj tumači "Lichitu". Kroz 132 epizode ova telenovela je uspjela da u Meksiku postane najgledaniji program, ostavljajući iza sebe telenovelu iz udarnog termina, dok je u svijetu postala najprodavaniji proizvod Televise na Mipcom sajmu u Kanu. Godine 2015. je pozajmila glas simpatičnoj kujici "Maite" u filmu Seleccion Canina režisera Nathana Sifuentesa, pokraj Raula Araize, čija je premijera bila 24 aprila 2015. u Puebli, te veseloj kokici "Di" u ostvarenju Un gallo con muchos huevos režisera Gabriela Riva Palacio, pokraj Bruno Bichira, čija je premijera bila 21 avgusta 2015. u Meksiku, te 4 septembra 2015. u Americi. Drugo ostvarenje pozicioniralo se kao drugi u istoriji najgledaniji meksički film u Americi, dok je u Meksiku u sedmici premijere zasjeo na mjesto lidera po gledanosti. Godine 2015. se ostvarila i kao voditeljica crvenog tepiha dodjela nagrada Premios Lo Nuestro i Premios Juventud, te kao voditeljica dodjele Kids Choice Awards Mexico zajedno sa pjevačem Mariom Bautistom kao partnerom.

Godine 2016. je debitovala na filmskom platnu kostimiranom romantičnom komedijom El arribo de Conrado Sierra režisera Rene Pereyre i to ulogom protagonistice "Ninfe" kraj Luis Felipea Cortesa. Film je inače snimljen 2012. godine, a njegova meksička premijera održana je 7 marta 2016. u Guadalahari u sklopu tamošnjeg festivala "Festival Internacional De Cine", a američka 21 maja 2016. u Los Angelesu u sklopu festivala "Hola Latino Film Festival". Kino premijera ovog ostvarenja bila je 3 jula 2017. godine, ali sa ograničenim brojem prikaza.

Tokom 2017-2018. je protagonizirala, kraj Sebastiana Rullija, novu, originalnu i komičnu telenovelu Papa a toda madre producenta Eduarda Meze. U pomenutoj telenoveli od 103 epizode, koja je uspjela da postane najgledaniji program u matičnom Meksiku i Americi, tumači lik "Renee". Godine 2017. učestvovala je i kao ko-mentorka, meksičke, Televisine i dječje verzije, popularnog muzičko-natjecateljskog reality-programa La Voz Kids producenta Miguela Angela Foxa, i to u ekipi španske pjevačice Rosario Flores. Te je, kraj Christiana de la Fuentea, vodila prestižnu dodjelu nagrada za telenovele Premios TVyNovelas.

Godine 2018. je protagonizirala romantičnu komediju Dibujando el Cielo producenta Christophera Hoola i rediteljice Ane Laure Calderon, u kojem, kraj Ivana Sancheza, igra lik glavne junakinje "Sofije", mlade astrofizičarke izgubljene u poslu zbog kog joj je privatni život u haosu. Premijera filma, koji je snimljen 2017. godine, bila je 31 avgusta 2018. godine u Meksiko Sitiju, sa crvenim tepihom organizovanim dva dana ranije, gdje je zasjeo na 14. mjesto najgledanijih. Premijera u SAD-u bila je iste godine, ali samo na digitalnoj platformi "PantaYA".

Godine 2019. je protagonizirala i svoj prvi film na engleskom jeziku. Riječ je o kratkometražnom filmu Tonija Estrade Viva la Revolucion, snimanom 2018. godine, u kojem tumači lik "Mrs. Guevare", učiteljice istorije nakon čijeg časa o kubanskoj revoluciji jedan od učenika, inače pateći od bullyinga, odluči reći dosta je i sam postati "diktator". Premijera Maitinog debija na engleskom govornom području bila je 6. februara 2019. godine u Los Anđelesu. Iste godine protagonizirala je i film, komediju Doblemente Embarazada, ponovo producenta Christophera Hoola, ali koji je režirao Koko Stambuk. U filmu, snimljenom takođe 2018. godine, igra lik "Cristine", mlade slastičarke, kraj Matiasa Novoe i Gustava Egelhafa. Premijera filma, u kojem Maite debituje kao ko-producentica, bila je 19 decembra 2019. godine u Meksiko Sitiju, sa crvenim tepihom organizovanom tri dana ranije. Film je u sedmici premijere zaradio preko 250.000 prezosa postajući tako 4. najgledaniji. Od marta 2020. film je dostupan u SAD-u, kao i svijetu, preko platformi PantaYA i Amazon Prime Video. Osim dva filma, 2019. godine Maite je protagonizirala i svoj prvi serijal streaming platforme za latinoameričko tržište PantaYA od 10 epizoda naziva El juego de las llaves. Pomenuti serijal, u kojem tumači lik glavne junakinje "Adriane", kraj Sebastiana Zurite i Christiana de la Fuentea, je komedija scenaristkinje Marise Quiroge i reditelja, te producenta Fernanda Lebrije, a distribuiran je od strane Amazon Prime Video u preko 200 zemalja svijeta, gdje je već u sedmici premijere zasjeo na 3. mjesto najgledanijih serija. Uspjeh serijala je bio toliki da je u januaru 2020. godine obnovljena za dvije sezone, od kojih je premijera jedne, od 8 epizoda, bila 16 septembra 2021. godine, a druga je bila 14 februara 2024. godine ali Maite nije učestvovala u njoj. Osim toga, 13 aprila 2022. izašao je španski rimejk ovog serijala, ali u formatu filma. Godine 2019. Maite je bila i jedna od voditeljica dodjele nagrada Premios Lo Nuestro, kraj novinarke Alejandre Espinoze i pjevača Victora Manuella.

Godine 2020. je protagonizirala čak dva serijala za streaming platforme, oba snimljena 2019. godine. Prvi od njih jeste meksičko-španski serijal Herederos por accidente, scenariste i producenta Franka Arize i reditelja Fernanda Urdapillete za internet platformu Claro Video. Partneri u pomenutom serijalu, gdje tumači lik glavne junakinje "Lu", su joj Manuel Vega i Antonio Balbi. Premijera serijala od 13. epizoda bila je 26 marta 2020. godine. Uspjeh ovog komičnog serijala bio je toliki da je kompanija "MGM International" kupila prava distribucije istog u svijetu, te prava produkcije na snimanje rimejka za američko tržište. Osim toga, serijal je u junu 2020. godine obnovljen za drugu sezonu čija je premijera od takođe 13. epizoda bila 21 oktobra 2020. godine. Prva sezona serijala preko platforme "PantaYA" postala je dostupna u SAD-u od novembra 2020, a druga od jula 2021. Drugi serijal jeste erotski triler za internet platformu Netflix reditelja Pitipol Ybarre, scenaristkinje Kenye Marques i producentske kuće "Argos" naziva Oscuro Deseo. U ovom serijalu od 18 epizoda tumači lik glavne junakinje "Alme" kraj Jorge Poze i Alejandra Speitzera. Premijera serijala bila je 15 jula 2020. godine. Serijal je u danu premijere uspio da udje u TOP 10 najgledanijih u 37 zemalja, uz 13 zemalja, mahom latinoameričkih, gdje je bio najgledaniji serijal platforme. Serijal je u avgustu 2020. obnovljen za drugu sezonu, čija je premijera bila 2 februara 2022. godine. Osim dva protagonistička serijala, 2020. godine se pojavila i kao gost u epizodi "Romcom" komičnog serijala Sebastiana i Emiliana Zurite naziva Como sobrevivir soltero. Inače, u ovom serijalu se pojavljuju i njene kolege iz telenovele Rebelde i benda RBD Alfonso Herrera i Kristijan Čavez.

Godine 2021. je imala premijeru animiranog filma Un rescate de huevitos u kojem kraj Bruno Bichira glas pozajmljuje glavnom ženskom liku, veseloj kokici "Di". Ovo ostvarenje, čiji je režiser Gabriel Riva Palacio, nastavak je popularne crtane fransize Un gallo con muchos huevos a svoju premijeru u Meksiku imalo je 12 avgusta 2021. Film je trebalo da ima premijeru 2020. godine, međutim zbog koronavirusa pomjeren je za 2021 godinu kada je prvobitan datum premijere trebalo da bude 4 aprila 2021, ali je zbog oporavka kino dvorana zbog prethodne pandemije ista pomjerena za avgust. Američka premijera ostvarenja bila je 27 avgusta 2021, dok je streaming premijera bila 12 novembra 2021. preko "PantaYA" platforme. Ovaj film, kao i njegov prethodnik, postao je najgledanije ostvarenje na španskom jeziku u Americi. Pored premijere filma, Maite je 2021. vodila dodjelu muzičkih nagrada Premios Billboard američke televizije na španskom jeziku Telemundo i to kraj Williama Levya, Pedra Fernandeza i Gaby Espino.

Godine 2022. je imala premijeru tri filmska ostvarenja. Prvi od njih je drama Sin ti no puedo scenarista Franka Arize i Alicije Lune i rediteljke Chus Gutierrez. Sniman tokom 2021. godine u Španiji ovaj film je meksičko-španska ko-produkcija, a Maite u njemu tumači lik "Blance", glavnog ženskog lika, kraj Alfonsa Basave. Premijera filma bila je u Španiji 18 marta 2022. godine u okviru festivala španskog filma u Malagi. Film je kino premijeru imao 21 aprila 2022. u Meksiku, gdje je u sedmici premijere zasjeo na 7. mjesto najgledanijih ostvarenja, te 3 juna 2022. godine u španskim kinima. Striming premijera filma bila je u Latinoamerici u junu 2022. preko platforme Paramount Plus gdje je u danu premijere ušao u TOP 10 najgledanijih u više od 17 zemalja. Sa ovim filmom Maite je postala šesta meksička glumica koja je protagonizirala film u španskoj produkciji. Drugi jeste triler La octava clausula scenarista Marija Tardona i Franka Arize, te reditelja Koko Stambuka. Ovaj film je snimljen krajem 2020. godine u Meksiku, a Maite u njemu tumači lik "Catarine", glavnog ženskog lika, kraj Oscara Jaenade i Manuela Vege. Premijera ovog ostvarenja bila je 29 aprila 2022. godine preko streaming platforme Amazon Prime Video. Osim što glumi, u ovom ostvarenju Maite se takođe ostvarila kao ko-producentica, a samo ostvarenje je u sedmici premijere zasjelo na top najgledanijih u Nikaragvi, Čileu i Argentini, između ostalih. Treći je animirani film Huevitos congelados u kojem kraj Bruno Bichira glas pozajmljuje glavnom ženskom liku, veseloj kokici "Di". Ovo ostvarenje, čiji je režiser Gabriel Riva Palacio, nastavak je popularne crtane franšize Un rescate de huevitos a svoju nacionalnu i ujedno svjetsku premijeru imalo je 14 decembra 2022. preko digitalne platforme "Vix+", nekada "PantaYa". Osim tri protagonistička filma, Maite se 2022. pojavila kao gost u epizodi "Viva o muerta" treće sezone popularnog Netfliksovog misterioznog serijala Quien mato a Sara? producenta Alexa Fridmana, te reditelja Davida Ruiza i Bernarda de la Rose.

Maite je krajem 2021. potpisala ekskluzivni ugovor sa "PantaYa" kućom koji podrazumijeva produciranje i glumu u projektima koje će distribuirati i prikazivati pomenuta kuća. Kako je Maitina menadžerica, Carolina Palomo, objasnila ovaj ugovor, inače prvi takve vrste u latino svijetu, ne predstavlja prepreku Maite da zaigra u projektima drugih producentskih i dristributerskih kuća. Dokaz tome jeste i triler serijal Triada reditelja Albe Gil i Leonarda D'Antonija, te producenata Jaimea Ramosa i Andreje de la Torre, snimljen 2022. godine pod producentskom kućom "Argos" za distributersku kuću Netflix. U ovom serijalu od 8 epizoda Maite se, takođe, ostvaruje kao ko-producentica. Serijal, baziran na istinitoj priči, izašao je 22 februara 2023, a u njemu Maite tumači trojke rastavljene po rodjenju, forenzičarku "Rebeccu", predsjednicu biroa za zapošljavanje "Aleidu" i plesačicu u noćnom klubu "Tamaru", koje ujedini jedno ubistvo.

Muzička karijera uredi

Maite je bila član popularne muzičke grupe RBD koja je proizišla iz pomenute telenovele Rebelde i za vrijeme postojanja izdala 9 studio albuma uključujući one na španskom, portugalskom i engleskom jeziku prodajući preko 20 miliona primjeraka i odrađujući turneje širom Latinoamerike i Evrope. Za RBD Maite ima i nekoliko solo pjesama: Cuando el amor se acaba sa prvog studijskog albuma grupe te Empezar Desde Cero sa petog. Dva dueta sa kolegom iz grupe Kristopferom Akermanom naziva: Mirame sa poslednjeg studijskog albuma i Naci para amarte koja se ne nalazi ni na jednom albumu, i duet Ensina-me portugalsku verziju pjesme Enseñame sa koleginicom Anahi koja se našla na brazilskom izdanju prvog studijskog albuma grupe. 2008. komponovala je pjesmu Tal vez mañana sa reizdanje petog studijskog albuma grupe Empezar Desde Cero Fan Edition.

U augustu 2008. grupa je objavila da se raspada, a prije raspada održali su oproštajnu turneju, na kojoj Maite većinu koncerata nije bila prisutna zbog obaveza oko snimanja telenovele Cuidado con el angel za koju je te godine snimila tri pjesme:Esta Soledad, Separada de ti, Contigo te obradu Ave Maria.

Godine 2009. snimila je pjesmu Mi Pecado sa grupom REIK koja je bila uvodna numera telenovele Mi Pecado. Na prezentaciji te telenovele otpjevala je pjesmu Sera mi pecado ser mujer sa pjevačem Fatom.

Godine 2010. je za potrebe predstave "Cena de Matrimonios" sa koleginicom Chantal Andere otpjevala obradu pjesme Equivocada pjevačice Thalije. Te godine izašla je pjesma No Vuelvas nastala u vrijeme RBD, ali se nije našla ni na jednom albumu grupe. Iste godine je otpjevala sa pjevačem Marcom di Maurom pjesmu A partir de hoy za telenovelu El Triunfo del Amor, te obradu Un año mas zajedno sa ostalim pjevačima, za Televisinu novogodišnju i božićnu kampanju Por estar juntos.

Godine 2011. je snimila kombinaciju pjesama Footlose i Solo por ti zajedno sa grupom Mercurio i pjevačicom Yuri, na čijem je koncertu bila specijalna gošća. Te godine je otpjevala pjesmu Vamos a contar del 1 al 11 za epizodu dječjeg serijala Plaza Sesamo, te se pojavila u spotu za Televisinu novogodišnju i božićnu kampanju Dentro De.

Godine 2012. snimila je pjesmu Te Dare Mi Corazon za potrebe telenovele Cachito de cielo, otpjevala pjesmu Tatuajes sa bivšim kolegom Kristijanom Čavezom na predstavljanju njegovog prvog DVD izdanja naziva Esencial, te ponovo pjesmu Un año mas, zajedno sa ostalim pjevačima, za Televisinu novogodišnju i božićnu kampanju Mi deseo es.

Od februara do maja 2013. boravila je u Nju Jorku gdje je snimala svoj prvi solistički album pod diskografskom palicom Warner Music Mexico kuće i produkcijom čileanskog kompozitora Koko Stambuka i to u studio Quad 2 gdje su svoje materijale pripremale pjevačice poput Madone i Rijane. Prije nego je počela sa snimanjem pjesama, pjevanje je tamo uvježbavala sa Craig Derrijem koji je podučavao pjevače poput Mark Antonija, Katy Perry, između ostalih.

Prvi singl naziva Tu y Yo, čiji je videospot snimala u Nju Jorku pod režiserskom palicom Koko Stambuka, u Venecueli dobio je zlatnu certifikaciju zbog velike prodaje, a korišten je i kao jedna od naslovnih numera čileanske telenovele Mama Mechona, dok je ona postala prva članica grupe RBD čiji je spot pregledan preko 100 miliona puta.

Cjelokupan album Eclipse de Luna sa zvukovima bachate, valjenata, te balada izašao je 23 avgusta 2013. na internetu, 27 avgusta 2013. u Meksiku, 3 septembra u SAD-u i 1 novembra u Brazilu. Izlasku albuma u Brazilu prethodio je singl, špansko-portugalska verzija pjesme, Inexplicable koju je otpjevala s tamošnjim pjevačem Thiaguinhom. Album pored brazilske edicije sadrži i pjesmu Los Cangrejos bonus trak za iTunes, te deluxe CD+DVD ediciju Eclipse de Luna Edicion Deluxe izašlu 15 jula 2014. u Meksiku, 26 avgusta 2014. u SAD-u, te 17 novembra 2014. u Brazilu koju je najavio singl, portugalska verzija drugog singla, Como se explica o amor?, korišten kao naslovna numera telenovele Mi Pecado tamo.

Sa prvog studijskog albuma Maite učestvuje u komponovanju četiri pjesme i to: Tu y Yo, Eclipse de Luna, Los Cangrejos i Melancolia, a pored nje tu su i renomirani kompozitori poput Koko Stambuka, Claudie Brant, Cotia, Carlosa Lare, Eduarda Murguie, Mauricia Arriage i Sandre Ećeverije, između ostalih.

Sa albuma se još ističu singlovi Eclipse de Luna čiji je videospot snimala na meksičkom poluostrvu Jukatan pod režiserskom palicom Estebana Madrazo, Vas a querer volver, čiji je spot takođe pregledan preko 100 miliona puta, i Todo lo que soy inače dueta sa španskim pjevačem Alexom Ubago, snimljene pod režijom Koko Stambuka u Meksiko Sitiju i Kuernavaki i uključene kao soundtrak telenovele La Gata. Te pjesma Sueno Contigo korištena kao soundtrak animiranog filma Seleccion Canina koji protagonizira.

Godine 2013. i 2014. je učestvovala u spotovima za istoimene Televisine novogodišnje i božićne kampanje: Tiempos de Amor i La vida es mejor, pjevajući zajedno sa ostalim pjevačima naslovnu numeru prve.

Godine 2015. se pojavila u spotovima: Por siempre te amare meksičkog pjevača Sandovala i Esta Navidad novogodišnje i božićne kampanje meksičkog tržnog centra "Liverpool" za koju je zajedno sa pjevačem grupe REIK, Jesusom Navarrom otpjevala i istoimenu naslovnu numeru.

Za razliku od prethodnog, prvog solističkog albuma, drugi solistički album Maite i njena ekipa su zamislili prvobitno kao EP i rad "singl po singl". Ovaj put se Maite okušala u pop, regeton i urbanim pjesmama, koje je snimala u muzičkim studijima Meksiko Sitija, Los Anđelesa, Bogote i Sao Paula, a koje su producirali i komponovali renomirani umjetnici poput Koko Stambuka, Saga WhiteBlacka, Andresa Torresa i Mauricija Rengifa, Claudie Brant, Ettore Grencija, Julija Reyesa, Pabla Bispa, između ostalih.

Prvi singl naziva Adicta čiji je videospot pod režijom Marc Klasfelda, koji je ranije saradjivao sa Katy Perry, Britney Spears i Avril Lavigne, snimala u Los Anđelesu, a za čiju je koreografiju bila zadužena koreografkinja Oththan Burnside, koja je inače radila sa pjevačima poput Miley Cyrus, između ostalih, predstavila je simultano sa spotom 29 jula 2016. Inače, pjesma je uključena i kao soundtrak filma Barbare Mori naziva Treitona, soltera y fantastica.

Drugi singl naziva Loca, inače duet sa kolumbijskim dvojcem Cali y Dandee, snimala je u muzičkom studiju u Los Anđelesu i predstavila 12 maja 2017. Spot za singl snimala je takođe u Los Anđelesu pod režijom Davida Bohorqueza i predstavila 8 juna 2017, dok je isti pregledan preko 100 miliona puta, čime je postala jedina bivša članica RBD koja ima tri videospota sa tim brojem pregleda. Kao i prvi singl, i ovaj je uključen kao soundtrak i to čileanske serije Tranquillo Papa, a može se čuti i u prvoj epizodi njene sedme protagonističke telenovele, Papa a toda madre, a ostvario je zlatnu certifikaciju u Čileu, Meksiku, Kolumbiji, Argentini i Španiji, te platinastu u Meksiku, Kolumbiji, Čileu i Španiji. Singl je, pored brojnih certifikacija, osvojio i oficijalnu remix verziju, u kojoj se Maite i kolumbijskom dvojcu pridružio i portorikanski pjevač De La Ghetto, a izašle 29 decembra 2017. na svim digitalnim platformama.

Godine 2017. je otpjevala Asi soy, špansku verziju pjesme This is me, inače naslovne numere filma "The Greatest Showman" originalno nominovane za Zlatni globus i Oskar. Pjesmu je uživo predstavila 13. decembra 2017. na meksičkoj premijeri pomenutog filma, dok ju je krajem novembra 2017. snimila u muzičkom studiju u Los Anđelesu. Videospot za pjesmu izdala je 19 decembra 2017 na kanalu diskografske kuće, dok ju je na platformama za prodaju objavila 29 decembra 2017. godine. Inače, pjesma je 2018. godine, dobila i svoju žensku verziju, gdje ju je Maite otpjevala zajedno sa pjevačicama Karol G i Chiquis Rivera. Iste godine je, za potrebe emisije "La Voz Kids Mexico", otpjevala zajedno sa španskom pjevačicom Rosario Flores, kojoj je bila ko-mentor u pomenutoj emisiji, pjesmu Sabor, sabor.

Treći singl naziva Como yo te quiero, inače duet sa portorikanskim dvojcem Alexis y Fido, snimala je u meksičkom muzičkom studiju, te ga predstavila 19 januara 2018. Spot za singl snimala je, takođe, u Meksiko Sitiju pod režijom Broducers-a te ga predstavila 2 februara 2018. na svom jutjub kanalu. Ovaj singl, takođe je osvojio zlatne certifikacije i to u Čileu i Meksiku.

Godine 2018. sarađivala je sa venecuelanskim pjevačem Carlosom Baute i portorikanskim pjevačem Juhn AllStarom, na pjesmi ¿Quien es ese?, inače Carlosovom singlu, koji je on komponovao, a čiji su spot snimili u Meksiko Sitiju pod režijom Broducers-a. Pjesma i spot izašli su 13 aprila 2018. Takođe, Maite učestvuje na pop verziji pomenute pjesme, izdate 25 maja 2018. godine. Iste godine Maite je uživo zajedno sa velikanima meksičke muzike Mijaresom i Emmanuelom otpjevala pjesmu Hoy puede ser un gran dia povodom promocije humanitarnog dogadjaja "Teleton Mexico", te je učestvovala na koncertu meksičke narodne grupe "La Sonora Santanera" u tamošnjem "Auditorio Nacional" na kom je otpjevala njihovu pjesmu Besame Por Favor. Pored pomenutih kolaboracija, 2018. je učestvovala na pjesmi Si Tu Quisieras mladog španskog pjevača Antonija Josea. Pjesma i spot za pomenutu pjesmu snimani su u Madridu, Španiji, dok je sama pjesma predstavljena 19 oktobra 2018. zajedno sa reedicijom Antonijevog albuma, "A un milimetro de ti y cada vez mas cerca". Spot, koji je režirao Emilio Restrepo, predstavljen je 27 novembra 2018. godine. Učestvovala je i na pjesmi Destino o Casualidade, grupe "Roupa Nova", inače špansko-portugalskoj verziji istoimene pjesme španskog pjevača Melendija i meksičkog ženskog dvojca "Ha*Ash", koja se našla na albumu pomenute brazilske grupe. Verzija pjesme, kao i njen videospot snimani su u Sao Paulu, Brazilu, pod režijom Dig-Jama, a izašli 12 aprila 2019.

Četvrti singl naziva Bum Bum Dale Dale, inače duet sa kolumbijskim pjevačem Reykonom, snimala je u brazilskom i kolumbijskom studiju, te ga predstavila, zajedno sa spotom, 9 novembra 2018. godine. Spot za singl snimala je u Bogoti, Kolumbiji pod režijom Lexx reditelja.

Godine 2019. je predstavila projekat sličan brazilskoj pop senzaciji Anitti, izdajući tri pjesme u tri mjeseca. Prva od njih bila je Love, inače snimljena 2016, komponovana i producirana od strane Koko Stambuka, ali remasterizovana 2018. godine, izašla 8 februara 2019. na digitalnim platformama za slušanje muzike, uz tekst video izašao na jutjub kanalu Warner Music Mexico kuće. Druga po redu bila je pjesma Roma, inače duet s italijanskim rap pjevačem Mr. Rainom, snimljena u studijima Meksika i Italije 2018. godine, izašla 8 marta 2019. Spot za pjesmu, izašao istog dana kad i pjesma, sniman je u Rimu, Italiji pod režijom Enea Colombija, takođe 2018. godine. Treća u nizu jeste pjesma Soltera izašla 22 marta 2019, takođe snimljena 2016. i producirana, te komponovana od strane Koko Stambuka.

Iste godine, učestvovala je, kraj španskog pjevača Juana Magana, na singlu Sin ti mladog meksičkog pjevača Axela Muniza, koji je on uz Juana Magana komponovao, a producirao Etorre Grenci, i čiji su videospot snimali u Jukatanu, Meksiko. Pjesma sa spotom je izašla 24 marta 2019. godine. Osim toga, 2019. godine pojavila se u spotu za pjesmu Ya no espero mas meksičke pjevačice Marije Leon, povodom promocije serijala El juego de las llaves, koji protagonizira, a kojeg je pomenuta pjesma naslovna numera.

Godine 2020. se pojavila u spotu za pjesmu Love (es nuestro idioma) meksičkog muzičkog dvojca Jesse y Joy povodom kampanje podrške LGBTIQ+ zajednici. Takođe se pojavila na pjesmi i spotu Cuando te fuiste humanitarne organizacije "Mexico Sonrie" koja ima za cilj prikupljanje sredstava za djecu oboljelu i preživjelu od raka.

Osim toga 2020. učestvovala je na okupljanju grupe RBD povodom kojeg su Anahi, Kristijan Čavez, Kristopfer Akerman i ona održali virtuelni koncert, te povodom promocije istog izdali pjesmu Siempre he estado aqui produciranu i komponovanu od strane Andresa Torresa i Mauricija Rengifa pod okriljem Universal Music Mexico diskografske kuće koja je ponovo vratila na digitalne platforme svu muziku benda. Pjesma je izdata 17 novembra, a njen spot 3 decembra 2020. godine. Virtuelni koncert je održan 26 decembra 2020. godine, dok je live album koncerta izašao 10 juna 2021. Verzija pjesme Siempre ha estado aqui sa Dulse Marijom, koja se grupi priključila 2023, izašla je 24. februara 2023 godine. Godine 2023 učestvovala je na ponovnom okupljanju grupe RBD i oprostajnoj turneji po Americi, Brazilu, Kolumbiji i Meksiku naziva "Soy Rebelde Tour" povodom koje su Anahi, Kristijan Čavez, Kristopfer Akerman, Dulse Marija i ona izdali pjesmu Cerquita de ti produciranu i komponovanu od strane Carloa Lare, te samog Kristopfera pod okriljem Universal Music Mexico diskografske kuće. Pjesma je izdata 18 avgusta 2023. Na Božić 25. decembra 2023. izašao je specijal Por siempre RBD kao snimak koncerata na stadionu "Foro Sol" i "Azteca" na televisinoj platformi "VIX".

Proizvodi i kampanje uredi

 
Etiketa Maite Perroni Collection
 
Maite na otvaranju linije odjece Maite Perroni Coleccion 2014. godine

2007. lansirane su u prodaju Barbie lutke po uzoru na njen lik iz telenovele Rebelde.

Bila je zaštitno lice kuća Surat (2006-2007), NYX Cozmetics (2007-2008), Asepxia (2008-2009), Cklass (2010), Magnum (2011-2012), Coppel (2011-2013), Vital Style (2013-2014), Habet Life (2018-2019), Proactiv (2012-2019), Chokis (2020-2022), L'bel (2016-2022), Samsung (2022-2024) i La Poche Rosay (2023-2024).

Učestvovala je 2010. u kampanji kompanije Pantene zajedno sa glumicama Anom Brendom Contreras, Isabelom Camil i Rebecom de Albom i 2011. godine u kampanji "Colgate traži najbijelji i najzdraviji osmjeh" kompanije Colgate zajedno sa glumcem Aarónom Diaz. Između ostalog, tu su i kampanje i reklame za kuće: Giraffas, Kinder Bueno, Pepsi, Wal Mart, Nike, Helato de Bonice, Teleton, Ades, Hinds, Ilusion, Marinela, Kotex, Nextel, Esmas Moda, Tvolucion, Becalos, Naturella, Liverpool: Deseos de Navidad, Te urge viajar: Cancun, Häagen-Dazs, Shein, MiDo, Topochico, Coca-Cola, Chopard, Malanga, Oxxo, Waldo's, PayJoy, Maternal, Vizzano.

2009. podržala je Meksičku Zelenu Stranku, te se pojavila u nekoliko njihovih reklama za očuvanje okoliša. 2010. podržala je političku kampanju Primero Zacatecas PRI kandidata Miguela Alonsa. 2016. učestvovala je u reklami političke kampanje Tu America televizije Univision čime je izrazila svoju podršku američkoj kandidatkinji za predsjednika, Hillary Clinton, postavljajući se protiv njenog protukandidata Donalda Trumpa.

Aktivna je na humanitarnim događajima koji imaju za cilj borbu protiv raka dojke i buđenju svjesti kod ljudi o ovoj bolesti zbog toga što je njena majka bolovala od te bolesti od koje se uspjela izliječiti. Među njima, P&G kampanja Esta en tus manos (2012), Pantene kampanja Beautiful Lengths (2012 i 2014), te kao stalni član organizacije RETO od 2011. godine. Te godine je učestvovala u promociji knjige Clumatha spisateljice Ane Bolene Melendez jer je sav prihod od prodaje knjige išao u ruke organizaciji RETO, dok je 2012. dizajnirala torbicu za potrebe Mexico Fashion Night Out modne revije čiji je prihod od prodaje takođe sav donirala pomenutoj organizaciji. Godine 2015. je učestvovala u kampanjama organizacije AT&T; naziva Agua limpia para Mexico i It can wait čiji su ciljevi dovodjenje vode u najsiromašnije dijelove Meksika i apelovanje gradjanima da ne koriste mobilne telefone dok voze. Učestvovala je tokom 2016-2017. u humanitarnoj kampanji organizacije PADF koja za cilj ima sprečavanje zapošljavanja maloljetnika i djece. Godine 2020. je učestvovala u humanitarnoj kampanji Save with stories organizacije Save the children, organizacije Unicef, čitajući jednu priču uživo na instagramu, povodom prikupljanja sredstava za djecu usljed koronavirusa, da bi u avgustu 2020 i službeno postala dijelom ekipe Unicef kampanje Save the children. Radi koronavirusa, iste godine, učestovala je i u kampanji organizacije Asi se usa čija je namjera promovisanje pravilnog korištenja zaštitnih maski u prevenciji virusa. Godine 2022. potpisala je peticiju, zajedno sa još 500 kolega medju kojima je i Alfonso Herrera, protiv jednog od direktora VIDEOCINE kompanije, Coco Levyija, optuženog za seksualno uznemiravanje od strane Danne Ponce.

Maite je vlasnica firme naziva Shot for the moon zadužene za odabir, kreiranje i stvaranje novih televizijskih i filmskih proizvoda. Firma je smještena na adresi Pachuca, 79, San Jeronimo, Aculco u Meksiko Sitiju.

U decembru 2014. u saradnji sa butikom National Stories iz Los Anđelesa izdala je sopstvenu liniju odjeće Maite Perroni Collection u preko 300 prodavnica gradova SADa i Portorika. Godine 2022. u saradnji sa svjetski poznatim brendom Shein izdala je drugu sopstvenu liniju odjeće Maite Perroni X Shein. Kolekcija je veoma brzo uspjela postajući najprodavanija iz kategorije odjeće na Amazonovom sajtu.

2015. lansirana je videoigrica Godinez World radi promocije i web sadržaja telenovele Antes Muerta Que Lichita koju protagonizira.

2016. godine omogućila je rad svoje internet stranice pod nazivom Maite Perroni World, koju je pratilo izbacivanje istoimene aplikacije 2017. godine. Cilj i stranice i aplikacije je njen što bliži kontakt sa obožavateljima.

2021. godine je u saradnji sa vinarijom "Santa Julia" izdala ediciju roze i crnog vina naziva Spara. Edicija roze vina je u pet dana stigla do "sold out-a" na Amazonovoj stranici, postajući najbrže i najprodavanije vino na internetu. Od novembra 2023 vino je dostupno u marketima u Brazilu.

Nagrade i priznanja uredi

2006. osvojila je svoju prvu nagradu "TVyNovelas" kao član grupe RBD u kategoriji Najbolja naslovna numera za pjesmu telenovele Rebelde. U martu 2009. osvojila je nagradu Najbolja Mlada Glumica za ulogu u telenoveli Cuidado con el angel, te specijalnu nagradu za Najbolji televizijski par . 2010. je za telenovelu Mi Pecado bila nominovana u istoj kategoriji kao i prethodne, dok je pomenuta telenovela osvojila nagradu Najbolja adaptacija ili prica. 2012. osvojila je specijalnu nagradu kao Najpopularnija glumica na društvenim mrežama, te ostala nominovana u kategorijama Najbolja glumica i Najbolja Naslovna Numera za telenovelu El Triunfo del Amor, dok se ta telenovela okitila specijalnom nagradom Najgledanija telenovela. 2014. za telenovelu Cachito de cielo je bila nominovana u kategorijama Najljepša glumica, Omiljeni par, Omiljeni poljubac, dok je telenovela ostala nominovana u kategorijama Omiljena telenovela i Omiljeni kraj posebne sekcije dodjele "TVyNovelas" naziva "Favoritos del Publico". 2015. je bila nominovana u kategoriji Najbolja glumica za rad na telenoveli La Gata dok je 2016. i 2018. osvojila pomenutu nagradu za rad na telenovelama Antes muerta que Lichita i Papa a toda madre.

Zbog uloge u Cuidado con el angel imenovana je Kraljicom Telenovela zahvaljujući američkim obožavateljima i kanalu "Univision" 2009. dok je za uloge u Mi Pecado (2010) i El Triunfo del Amor (2012) bila samo nominovana.

2012. je sa Marcom di Maurom bila nominovana u kategoriji Najbolja Naslovna Numera dodjele "Premios OYE" za njihovu duetsku pjesmu "A partir de hoy" i telenovelu El Triunfo del Amor.

2017. je bila nominovana u kategoriji Najbolji videospot ženskog latino izvodjača na argentinskoj dodjeli nagrada "Premios QUIERO" za drugi singl sa drugog joj solističkog albuma, "Loca".

2009, 2011 i 2016 za telenovele Cuidado con el angel, El Triunfo del Amor i Antes muerta que Lichita osvojila je nagradu Chica que me quita el sueno dodjele nagrada "Premios Juventud", dok je 2008., 2010, 2014 i 2015 to jest za telenovele Rebelde, Mi Pecado, Cachito de cielo i La Gata ostala samo nominovana. Bila je nominovana i u kategoriji Quiero vestir como ella 2009. pomuenute dodjele. 2015 je bila najnominovanija zenska osoba dodjele, sa četiri nominacije i to: Chica que me quita el sueno, Mejor tema musical, Mi ringtone favorito, Cancion corta-venas. 2016. je pored osvojene nagrade za omiljenu glumicu bila nominovana i u kategorijama Actriz que se roba la pantalla i Mi fan army favorito. 2022 je bila nominovana u kategoriji Najbolji televizijski par djeljeci nominaciju sa kolegom iz serijala "Oscuro deseo", Alejandrom Speitzerom.

2013. je bila nominovana kao Omiljena Glumica i Omiljeni Glas Iz Animiranog Filma na dodjeli Kids Choice Awards Mexico za rad na telenoveli Cachito de cielo i animiranom filmu "El origen de los Guardianes", te 2014 i 2018 kao Omiljena glumica za uloge u telenovelama La Gata i Papa a toda madre.

2018. je osvojila nagrade Priznanje Za Karijeru sa dodjela nagrada "Eliot Media Awards" i "Arlequin Awards".

2020. je, zbog uloge u serijalu "Oscuro Deseo", osvojila nagradu Glumica godine dodjele nagrada "Premios GQ:Mexico".

2023. je, zbog uloga u serijalu "Triada", osvojila nagradu Glumica godine dodjele nagrada "Premios PRODU".

2009. se našla na naslovnici časopisa People en Español povodom 50 najljepših pokraj Eve Longorije. Bila je dio iste liste i 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2019, 2020, 2022 i 2023, dok se 2014, 2016 i 2018 ponovo našla na naslovnici. Taj časopis ju je uvrstio i na listu 25 najmoćnijih žena svijeta 2011,2016 i 2023. Pomenuti časopis ju je 2020 proglasio Kraljicom Godine i tako je uvrstio na svoju godišnju listu Zvijezde godine i to zbog njenog ogromnog uspjeha na streaming platformama Netflix, Amazon Prime i "Claro Video". Društvo nezavisnih kritičara "TC Candler" imenovalo je jednom od 100 most beautiful faces 2012., 2013., 2014., 2015. , 2016., 2017. i 2019. Časopis "GQ" ju je uvrstio na listu 50 najljepših 2013. Časopis "EstiloDF" ju je imenovao za Licnost sa najviše stila 2014. godine. Časopis "Variety Latino" ju je 2015. uvrstio na svoju listu 10 latinos to watch. Časopis "Marie Claire" ju je imenovao Garancijom uspjeha 2022. godine.

Privatni život uredi

 
Maite na izlasku iz kluba 2008. godine
 
Maite u intervjuu Escorpion Dorada 2019.godine

Perronijeva je bila dvije i po godine u vezi sa pjevačem Chitom Villegas koji joj je nakon raskida posvetio pjesmu Llevate todo. Dok su bili zajedno pjesma im je bila Te vi venir grupe "Sin Bandera". Bila je zaručena za muzičkog direktora i gitaristu grupe RBD, Guida Larisa sa kojim je raskinula u augustu 2008. nakon dvije i po, skoro tri godine veze, zbog glasina o navodnoj vezi sa kolegom iz telenovela Cuidado con el angel i El Triunfo del Amor Williamom Levyem. Inače, Guido joj je pomogao u komponovanju pjesme Tal vez manana, prvog joj kompozitorskog rada. 2010. je bila u kratkoj, dvomjesečnoj vezi sa glumcem Carlosom de la Mota. Bila je u dvoipogodišnjoj vezi sa pjevačem i glumcem Maneom de la Parra sa kojim je raskinula u decembru 2012., koji je 2014. izdao pjesmu Te tuve y te perdi posvećenu njoj. Dok su bili zajedno Mane joj je posvetio pjesme Mi respiracion i Esperanza del corazon, a omiljena pjesma im je bila Mi bendicion Juana Luisa Guerre.

Od 2013-2021. je bila u vezi s muzičkim producentom i kompozitorom Kokom Stambuk čileanskog i hrvatskog porijekla, kojem je posvetila pjesmu Love sa svog drugog solističkog albuma, a on je bio aktivno uključen u produkciju njenih albuma i kompoziciju njenih pjesama. Osim toga, Koko je sa njom u duetu otpjevao pjesmu Ojos divinos koja se nalazi na njenom prvom solističkom albumu, režirao tri spota sa njenog prvog solističkog albuma "Eclipse de Luna", i to: Tu y Yo, Vas a querer volver i Todo lo que soy, te filmova Doblemente Embarazada i La octava clausula. U decembru 2019. Maite je priznala da joj je Koko dao vjerenički prsten, na opuštenoj večeri u Majamiju još 2013. godine tvrdeći da je on nikad nije ni pitao da mu bude djevojka, već joj je od početka stavio do znanja da želi ozbiljnu vezu s njom, te da im vječani list i ne treba, a ako budu i pravili svadbu biće to da sa najmilijima proslave ono što su do tada izgradili, čvrstu i stabilnu vezu zasnovanu na povjerenju i razumijevanju, prije svega. Iako im veza nikad previše izlagana javnosti nije, raskid Koko Stambuka i Maite praćen je burnom polemikom i to nakon što je meksički ćasopis "TVyNotas" objavio vijest da je Maite "kriva" za razvod braka glumice Claudije Martin i producenta Andresa Tovara. Ova vijest nije završila samo na polemisanju jer je Maite javno tražila od Claudije i bivšeg dečka, Koko Stambuka, da joj se izvinu za klevetu jer, prema izjavama njenog advokata Guillerma Pousa, ima dokaze da su upravo njih dvoje prodali pomenutu vijest časopisu. Maite i Andres su putem Instagrama 20. oktobra 2021. potvrdili svoju vezu.

Maite i Andres su 12. septembra 2022. putem Instagrama potvrdili da su se zaručili. Crkveni blagoslov su primili 8. oktobra 2022, dok su se pred matičarem vjenčali 9. oktobra 2022. u Valle de Bravo, Meksiku. Prvoj ceremoniji prisustvovali su samo najbliži prijatelji i rodbina, dok su na drugoj ceremoniji bile mnoge poznate ličnosti Meksika, kao i sami mediji. Iako samo vjenčanje nije prodano ekskluzivno jednom mediju, par je nakon ceremonije pred matičarem održao konferenciju za novinare tako da su svi dobili svojevrsnu svoju ekskluzivu. Samim tim što nije bilo prodano ekskluzivno jednom mediju, gostima nije bilo nikakvih zabrana fotografisanja i objavljivanje na društvenim mrežama detalja ceremonije, stoga je ovo vjenčanje postalo dogadjaj godine na meksičkoj javnoj sceni i veoma popraćeno na društvenim mrežama postajući "trending topic" na Twitteru, između ostalog. Na vjenčanju su prisustvovale i Maitine kolege iz benda RBD: Anahi, Christian Chávez i Christopher Uckermann, dok su Dulce Maria i Alfonso Herrera čestitali mladoj preko Instagrama i Twittera. Zanimljiv podatak za sve obožavatelje telenovele Rebelde, koja je proslavila pomenutu šestorku i postala jedan od zaštitnih znakova producenstke kuće Televisa, jeste ta što je vjenčanje održano na istom mjestu gdje je snimana telenovela. Od ostalih gostiju ističu se glumci Angelique Boyer i Sebastian Rulli, između ostalih.

U januaru 2023. putem društvenih mreža objavila je da je trudna. U februaru 2023. putem naslovnice meksičkog časopisa Caras ekskluzivno je pokazala trudnički stomak govoreći da čeka djevojčicu.[1] U maju 2023. preko društvenih mreža objavila je sliku kćerke imena Lia Tovar Perroni. Djevojčica je rodjena carskim rezom u SADu i samim tim ima dvojno državljanstvo, američko po rodjenju i meksičko zbog roditelja. U julu 2023 preko naslovnice meksičkog časopisa Caras Andres i ona su prvi put pozirali sa kćerkom. Naslovnicu je pratio intervju u kojem su otkrili još neke detalje o svom ostvarenju kao roditelja. Tako je djevojčica rodjena sa 3.290 kg i dužine od 48 cm. U martu 2024. Maite i Andres su krstili svoju mezimicu. Ujedno, to je bilo prvo javno eksponiranje djevojcice od naslovnice casopisa Caras 2023. godine.

U januaru 2011. izjavila je da su joj se roditelji Francisco Javier Perroni Hernandez, biznismen i Maria Teresa Beorlegui Estevez, psihologinja, rastali nakon 26 godina braka. Tetka je djevojčice Mile rođene u martu 2012. i dječaka Lucasa rođenog u septembru 2013., sina i kćerke njenog brata Adolfa. takođe, tetka je djevojčice Marije rodjene 2008. i kćerke njenog rodjaka, takođe glumca, Pabla Perroni i supruge mu, glumice i pjevačice, Mariane Garza. Iako ne po krvnom srodstvu, Maite se u jednom intervjuu deklarisala kao "tetka" mališana od Alfonsa Herrere, Anahi i Dulse Marije, kolega iz benda RBD, to jest, malenog Daniela (rodj. 2016) i Nicolasa (rodj. 2020), Manuela (rodj. 2017.) i Emiliana (rodj. 2020), te djevojčice Marije Paule (rodj. 2020).

Inace, Maite i Pablo nisu jedini umjetnici u porodici. Naime, Maitine sestre od tetke sa očeve strane, Gabriela Aldaz Perroni i Maria Fernanda Aldaz Perroni, su profesionalne balerine.

Maitin stric, Silverio Perroni posjeduje firmu za obradu drveta, što je izazvalo manji skandal 2009. godine, jer je gospodin Silverio, optužen da njegova firma iskorišćava rijetke vrste drveta, i to skoro u isto vrijeme kad je Maite bila zaštitno lice Meksičke Zelene Stranke i promovisala očuvanje životne sredine. Spor je, na kraju, završen u korist Maitinog strica.

Od 2013. godine Maite živi na razmedji između Meksiko Sitija i Los Anđelesa.

Takođe, od 2013. Maite je vegeterijanka.

2016. Maite se tetovirala po prvi put ucrtavajući na unutrašnjoj strani desne ruke natpis Shot for the moon fraze koja ima posebno mjesto u njenom životu i karijeri.

Maite je imala jednog kućnog ljubimca, psića buldoga po imenu Sancho. Ranije je imala, takođe pse, Mayu i Orejas.

Diskografija i videografija uredi

Sa RBD uredi

Glavni članak: RBD

Studio albumi uredi

Godina Album Pozicija Singlovi Prodaja i Certifikati
2013 «Eclipse de Luna» MX (AMPROFON):
  • Top 20 #3
  • Top 100 #6

SAD (Billboard):

  • Top Latin Albums: #9
  • Latin Pop Albums: #2

Brazil (HOT 100):

  • Top Latin Albums: #24
"Tu y Yo"

"Eclipse de Luna"

MX
  • 20 000 +

Brazil

  • 20 000 +

SAD

  • 10 000 +

Specijalna izdanja uredi

Godina Album Singlovi
2010 «Maite Perroni Brasilian Tour»
  • Datum izdavanja: 2010
  • Diskografska kuća: Casa de Musica
  • Format izdavanja: EP
2014 «Eclipse de Luna Deluxe Edition» "Vas a querer volver"

"Todo lo que soy"

Naslovne numere uredi

Godina Naziv Projekat
2004 "Cuando el amor se acaba" Rebelde
2005 "Cuando o amor acaba"
"Ensina-me"
2007 "Empezar desde Cero"
2008 "Esta Soledad" Cuidado con el ángel
"Contigo"
"Separada De Ti"
"Ave Maria"
2009 "¿Sera mi pecado ser mujer?" Mi Pecado
"Mi Pecado"
2014 "¿Como se explica o amor?"
2010 "Equivocada" Cena de Matrimonios
"A Partir de Hoy" El Triunfo del Amor
2014 Mi Corazon Es Tuyo
2011 "Vamos a contar del 1 al 11" Plaza Sésamo
2012 "Te Daré Mi Corazón" Cachito de cielo
2014 "Vas a querer volver" La Gata
"Todo lo que soy"
"Tu y Yo" Mama Mechona
2015 "Sueno contigo" Seleccion Canina
2016 "Adicta" Treintona, soltera y fantastica
2017 "Loca" Tranquillo Papa
Papa a toda madre
"Amiga mas genial" Papa a toda madre
"Asi soy" The Greatest Showman

Studio kolaboracije uredi

Studio kolaboracije na tudjim albumima uredi

  • 2009 «Mi Pecado» (sa REIK)
  • 2010 «A partir de hoy» (sa Marcom di Maurom)
  • 2010 i 2012 «Un año mas» (sa raznim pjevačima)
  • 2013 «Tiempos de Amor» (sa raznim pjevačima)
  • 2015 «Esta Navidad» (sa Jesus Navarrom)
  • 2017 «Amiga mas genial» (sa Regina Graniewicz)
  • 2018 «¿Quien es ese?» (sa Carlos Baute i Juhn AllStar)
  • 2018 «¿Quien es ese? (Version Pop)» (sa Carlos Baute)
  • 2018 «Si tu quisieras» (sa Antoniom Joseom)
  • 2018 «Besame Por Favor» (sa La Sonora Santanera)
  • 2019 «Destino o Casualidade» (sa Roupa Nova)
  • 2019 «Sin ti» (sa Axel Muniz i Juan Magan)
  • 2020 «Cuando te fuiste» (sa raznim pjevačima)

"Live" kolaboracije uredi

  • 2014 «A partir de hoy» (sa Yahirom)
  • 2014 «¿Que te hace falta?» (sa Yuri)
  • 2014 «¿Como se explica o amor?» (sa Wannessom)
  • 2016 «¿Que te hace falta?» (sa Lexom)
  • 2016 «¿Que te hace falta?» (sa Wannessom)
  • 2016 «Todo lo que soy» (sa Tiagom Iorcom)
  • 2016 «A partir de hoy» (sa Apollom)
  • 2018 «Asi Soy» (sa Karol G i Chiquis Rivera)

"Live" kolaboracije na tudjim projektima uredi

  • 2009 «¿Sera mi pecado ser mujer?» (sa Fatom)
  • 2010 «Equivocada» (sa Chantal Andere)
  • 2011 «Solo por ti y Footloose» (sa Yuri i Mercurio)
  • 2012 «Tatuajes» (sa Kristijan Čavez)
  • 2016 «Amor, amor» (sa Wannessom)
  • 2016 «Amei te ver» (sa Tiagom Iorcom)
  • 2017 «Sabor, sabor» (sa Rosario Flores)
  • 2018 «Hoy puede ser un gran dia» (sa Manuelom Mijaresom i Emmanuelom)
  • 2018 «Mulher Gato» (sa Wanessom)

Kompozitorica uredi

Godina Pjesma Umjetnik Album
2007 "Tal Vez Mañana" RBD Empezar Desde Cero Fan Edition
2010 "No Vuelvas" Maite Perroni Demo od Para Olvidarte De Mi
2013 "Tú y Yo" Eclipse de Luna
"Melancolia (Saudade)"
"Eclipse de Luna"
"Los Cangrejos" Eclipse de Luna Deluxe Edition
2018 "Bum Bum Dale Dale" Non-album single

Turneje uredi

Godina Turneja Umjetnik Bilješke
2010 Maite Perroni Brasilian Tour Maite Perroni Pocket Show
2014-2015 Eclipse de Luna Tour Prva solistička turneja
2016-2017 Love Tour Druga solistička turneja
2018 Live Tour Promo Tour

Filmografija uredi

Telenovele
Godina Projekat Uloga Bilješke
2004-2006 Rebelde Guadalupe "Lupita" Fernandez Aguirre TV Debi
Protagonista
440 epizoda
Nagrada "TVyNovelas" kao Najbolja naslovna numera i Priznanje za karijeru
Nominacija "Premios Juventud" kao Chica que me quita el sueño
2007 Lola, erase una vez Pepeljuga Specijalno učešće
2 epizode
2008-2009 Cuidado con el angel Maria de Jesus "Marichuy" Velarde Santos de San Roman
Alejandra Robles
Lirio
Protagonista
195 epizoda
Nagrade "TV Adicto Golden Awards" kao Otkriće Godine i Televizijski par godine
Nagrade "TVyNovelas" kao Najbolja mlada glumica i Najbolji televizijski par
Nagrada "Premios Juventud" kao Chica que me quita el sueño
Nagrada "Galardon de los Grandes" kao Najbolja glumica
Nagrada "Novela de Oro" kao Najbolja mlada glumica
Nominacija "People en Español" kao Najbolja mlada glumica i Televizijski par godine
Nominacija "Premios Juventud" kao Quiero vestir como ella
Nominacija "Novela de Oro" kao Najbolji televizijski par
2009 Mi pecado Lucrecia Pedraza de Huerta
Lucrecia Cordoba Pedraza
Protagonista
110 epizoda
Nagrada "TV Adicto Golden Awards" kao Najbolja glumica
Nagrade "Novela de Oro" kao Najbolja Glumica i Televizijski par godine
Nagrada "Melhores do Ano-Minha Novela" kao Astro Latino
Nominacija "TVyNovelas" kao Najbolja mlada glumica
Nominacija "Premios Juventud" kao Chica que me quita el sueño
Nominacije "People en Español" kao Najbolja mlada glumica, Najbolja glumica i Televizijski par godine
2010-2011 Triunfo del amor Maria Iturbide Gutierrez de Sandoval
Maria Candela Gutierrez
Maria Desamparada
Protagonista
172 epizode
Nagrada "Califa de Oro" kao Najbolja glumica
Nagrada "Premios Juventud" kao Chica que me quita el sueño
Nagrada "People en Español" kao Televizijski par godine
Nagrada "TVyNovelas" kao Najuticajnija umjetnica na društvenim mrežama
Nagrada "Novela de Oro" kao Najbolja pjevačica, Najbolji televizijski par i Najbolja naslovna numera
Nagrada "Premios Radio Tiempo" kao Najbolja naslovna numera
Nagrada "Melhores do Ano-Minha Novela" kao Astro Latino
Nominacije "TVyNovelas" kao Najbolja glumica i Najbolja naslovna numera
Nominacija "Novela de Oro" kao Najbolja glumica
Nominacija "People en Español" kao Najbolja glumica i Najbolja naslovna numera
Nominacija "Premios OYE" kao Najbolja naslovna numera
2012 Cachito de cielo Renata Landeros de Franco de Santillan Protagonista
110 epizoda
Nagrada "Novela de Oro" kao Najbolja glumica
Nominacija "Novela de Oro" kao Televizijski par godine
Nominacija "TVyNovelas: Favoritos de Publico" kao Najljepša glumica, Omiljeni televizijski par i Omiljeni poljubac
Nominacija "Kids Choice Awards Mexico" kao Omiljena glumica
Nominacija "Premios Juventud" kao Chica que me quita el sueño
2014 La gata Esmeralda de la Santacruz Sanchez de Martinez-Negrete
Renata de la Santacruz Sanchez
Esmeralda "La Gata" Cruz
Protagonista
122 epizode
Nagrada "TV Adicto Golden Awards" kao Najbolja glumica
Nagrada "Canal Entretenimiento Awards" kao Najbolja latino umjetnica
Nominacija "TVyNovelas" kao Najbolja glumica
Nominacija "Kids Choice Awards Mexico" kao Omiljena glumica
Nominacija "People en Espanol" kao Najbolja glumica, Televizijski par godine i Najbolja naslovna numera
Nominacije "Premios juventud" kao Chica que me quita el sueño i Mejor tema novelero
Nominacija "Latin Music Italian Awards" kao Artist Saga
Nominacija "Melhores do Ano" kao Astro Latino
2015-2016 Antes muerta que Lichita Alicia "Lichita/Malicia" Gutierrez Lopez Protagonista
132 epizode
Nagrada "TVyNovelas" kao Najbolja glumica i Najbolji šamar, te priznanje Najbolja glumica
Nagrada "Premios Juventud" kao Mi protagonista favorita
Nominacija "Young Awards Mexico" kao Omiljena latino zvjezda
Nominacija "Premios Juventud" kao Mi fan army favorito
Nominacija "Latin Music Italian Awards" kao Artist Saga
2017-2018 Papa a toda madre Renee Griselda Carvajal Sanchez
Renee Griselda Sanchez Moreno
Protagonista
103 epizode
Nagrada "Latin Music Italian Awards" kao Artist Saga
Nagrada "Febre Latina" kao Najbolja glumica
Nagrada "TVyNovelas" kao Najbolja glumica
Nominacija "Premios ChipTV" kao Najbolja internacionalna glumica
Nominacija "Kids Choice Awards Mexico" kao Omiljena glumica
Serijali
Godina Naziv Uloga Bilješke
2005 La energia de Sonricsl'landia Guadalupe "Lupita" Fernandez Aguirre Specijalno učešće
U epizodama "Calor en la central" i "Viceversa"
Canal 5 (Televisa)
2007 Skimo Sama sebe Specijalno učešće
U epizodi "Especial:RBD en Skimo"
Nickelodeon Latin America
2008 Plasa Sesamo Specijalno učešće
U epizodama "Una pequeña voz" i "Vamos a contar del 1 al 11"
Canal 5 (Televisa)
RBD:La Familia May Protagonista
13 epizoda
SKY Mexico (Televisa)
2010 Tu historia de telenovela Guadalupe "Lupita" Reyes Protagonista
Neemitovana pilot epizoda
Canal de las Estrellas (Televisa)
Mujeres Asesinas 3 Estela Blanco Protagonista
U epizodi "Las Blanco,Viudas"
TVC (Televisa)
2017 La Voz Kids Mexico Sama sebe Ko-mentor u prvoj sezoni
3 epizode
Las Estrellas (Televisa)
2019-2022 El juego de las llaves Adriana Romero de Leal Protagonista
18 epizoda
Nagrada "Pantalla de Cristal" kao Najbolja glumica
Nagrada "Premios Febre Latina" kao Najbolja glumica serijala
Amazon Prime Video
2020 Herederos por accidente Guadalupe "Lupita" Marquez Ochelli de la Garza Protagonista
26 epizoda
Claro Video
¿Como sobrevivir soltero? Sama sebe Specijalno učešće
U epizodi "Romcom"
Amazon Prime Video
2020-2022 Oscuro deseo Alma Quintana de Solares Protagonista
33 epizode
Nagrada "Premios GQ" kao Glumica godine
Nagrada "TV Adicto Golden Awards" kao Najbolja glumica dramskog serijala
Nagrada "Premios LatinPlug" kao Najbolja glumica godine
Nagrade "SEC Awards" kao Najbolja glumica dramskog serijala i Najbolji lik iz serijala
Nominacija "Premios Juventud" kao Najbolji televizijski par
Nominacija "Premios PRODU" kao Najbolja glumica
Netflix
2022 Quien mato a Sara? Specijalno učešće
U epizodi "Viva o muerta"
Netflix
2023 Triada Aleida Trujano Mancera de Saenz
Rebecca "Becca" Fuentes Lopez
Tamara Sanchez Rascon
Ko-producentica
Protagonista/Ko-protagonista/Negativka
8 epizoda
Nagrada "Premios PRODU" kao Najbolja glumica serijala
Netflix
Filmovi
Godina Naziv Uloga Bilješke
2012 El origen de los Guardianes Zubić Vila Sinhronizacijski debi
Protagonista
Nominacija "Kids Choice Awards Mexico" kao Omiljeni glas iz animiranog filma
2015 Seleccion Canina Maite Terranova Protagonista
Sihronizacija
Un gallo con muchos huevos Di Protagonista
Sihronizacija
Nominacija "Premios Juventud" kao Actriz que se roba la pantalla
2016 El arribo de Conrado Sierra Ninfa Alcantar de Sierra Filmski debi na španskom jeziku, snimljen 2012. godine
Protagonista
2018 Dibujando el Cielo Sofia Protagonista
2019 Viva la Revolucion Mrs. Guevara Filmski debi na engleskom jeziku, snimljen 2018. godine
Protagonista
Kratkometražni film
Doblemente Embarazada Cristina Estevez Ko-producentski debi
Protagonista
2021 Un rescate de huevos Di Protagonista
Sihronizacija
Nastavak Un gallo con muchos huevos
2022 Sin ti no puedo Blanca Protagonista
La octava clausula Catarina de Riscal Ko-producentica
Protagonista
Amazon Prime Video
Huevitos congelados Di Protagonista
Sihronizacija
Nastavak Un rescate de huevitos
2024 El roomie Specijalno učešće
Pozorište
Godina Naziv Uloga Bilješke
1999 Cyrano de Bergerac Roxanne Školsko pozorište
Protagonista
2000 Cats Mačak Školsko pozorište
2001 Usted tiene ojos de mujer fatal Elena Protagonista
Televisina dramska akademija
2002 Las cosas simples Matilde Televisina dramska akademija
2003 Los enamorados Eugenia Protagonista
Televisina dramska akademija
2010 Cena de matrimonios Elisa Pozorišni debi
Protagonista

Vanjske veze uredi

Izvori uredi

  1. (es) del Mar Barrientos, María (15. 2. 2023). „EXCLUSIVA Maite Perroni posa embarazada por primera vez y nos revela el sexo de su bebé”. Caras. Pristupljeno 20. 2. 2023.