Angelique Boyer

Angelique Monique-Paulette Boyer Rousseau (Saint-Claude, 4. srpnja 1988.), poznatija samo kao Angelique Boyer, francuska je glumica, voditeljica i manekenka sa meksičkim državljanstvom gdje je i izgradila karijeru protagonizirajući Televisine telenovele poput Teresa (2010-2011), Abismo de pasión (2012), Lo que la vida me robo (2013-2014), Tres veces Ana (2016-2017), Amar a muerte (2018 - 2019), Imperio de mentiras (2020-2021), Vencer el pasado (2021) i El amor invencible (2023) za koje je osvojila brojne nagrade i nominacije dodjela "Premios TVyNovelas", "Premios Juventud", "Premios Bravo", "Premios ACE" i "Premios ERES".

Angelique Boyer
glumica, voditeljica, manekenka
Angelique Boyer 2014. godine
Biografske informacije
RođenjeAngelique Monique-Paulette Boyer Rousseau
4. 7. 1988. (1988-07-04) (dob: 35)
Saint-Claude, Jura, Francuska
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, voditeljica, manekenka
Opus
Djelatni period2004.-danas
Znamenite uloge
Teresa u Teresa

Osim po radu na televiziji Boyerova je poznata i po radu na pozorišnim predstavama Ausencia de Dios (2011), Una noche de pasion (2012), Los derechos de mujer (2014) i Los hombres son de Marte, las mujeres son de Venus (2014), a bila je i član muzičkih grupa, dječije Rabañitos Verdes i tinejdžerske C3QS

Časopis "People en Español" ju je uvrstio na listu 50 najljepših 2011, 2014 i 2016. godine gdje je sva tri puta pozirala za naslovnicu edicije, dok ju je 2014. producentska kuća Televisa, uz Maite Perroni, imenovala Kraljicom Telenovela.

Rani život i počeci uredi

Angelique Boyer rođena je 4. srpnja 1988. godine[1] u gradu Saint Claude, pokrajine Jura u Francuskoj. Godine 1990. s obitelji se seli u Meksiko Siti. Boyerova je kćerka Patrick Boyera i Sylvie Rousseau, a ima i jednog brata po imenu Arnaud Boyer Rousseau koji živi i radi u rodnoj im Francuskoj. 17. juna 2014. majka joj je umrla nakon operacije srca. Od pete godine se bavi manekenstvom, kada je i završila dječiji dio Televisine Dramske Akademije. Zahvaljujući pripremama producenta Luisa de Llano, postala je članicom glazbene grupe Rabañitos Verdes. Nakon raspada grupe nastavlja sa svojim snom da postane glumica upisujući sa četrnaest godina Televisinu Dramsku Akademiju i završavajući je u generaciji 2003-2005, kada i Maite Perroni i Ana Brenda Contreras, takodje danas protagonistkinje pomenute produkcijske kuće.

Karijera uredi

Dvije godine nakon završetka CEA akademije, Boyerova je dobila 2004. manju ulogu Anette u meksičkoj telenoveli "Corazones al limite", producenata Nicandra Diaz i Roberta Hernandeza, nakon koje je dobila sporednu ulogu Vico u popularnoj tnejdz telenoveli producenta Pedra Damian, Rebelde u kojoj je ostala kroz sve tri sezone, to jest od 2004-2006 godine. Godine 2007. interpetirala je lik Margarite, mlade negativke u telenoveli Emilia Larrose, "Muchachitas", te se pojavila manjom ulogom Francuskinje u horor filmu "J-ok'el". Iste godine učestvovala je u Televisinim emisijama "Bailando por la boda de mis suenos", "Desmadruga2" i "Mujer, casos de la vida real".

Tokom 2008-2009 je tumačila lik mlade protagonistice Sandre "Sandy" Hierro Jimenez u telenoveli Roberta Gomez Fernandeza i Giselle Gonzales, "Alma de Hierro", koja joj je 2009. donijela nagradu Najbolja mlada glumica dodjele "Premios ACE".

Godine 2009. je ulogom Soldedad protagonizirala epizodu Soledad, cautiva druge sezone serijala "Mujeres Asesinas" producenta Pedra Torres, te se tokom 2009-2010 ostvarila kao mlada protagonistica Angela/Jimena/Estrella Villareal telenovele Corazón salvaje producenta Salvadora Mejia, za koju je 2010. ostvarila nominacije kao Najbolja mlada glumica dodjela "Premios People en Espanol" i "Premios TVyNovelas".

Tokom 2010-2011 nakon iscrpnog kastinga dobila je glavnu ulogu Terese Chavez Aguirre de de la Barrera u telenoveli Teresa(2010) producenta Jose Alberta Castra kraj Sebastiana Rullija i Aarona Diaza kao partnera. Pomenuta telenovela donijela joj je ogromnu popularnost i nagrade kao Najbolja glumica dodjela "Premios Bravo" i "Premios TVyNovelas" koje je do danas najmladja glumica koja je osvojila pomenutu nagradu, 2011 godine, te "Premios ACE" 2012 godine, te nagradu Najbolji televizijski par dodjele "Premios People en Espanol" 2011 godine. Osim toga, za telenovelu ostvarila je nominacije na dodjelama poput "Premios People en Espanol", "Kids Choice Awards Mexico", "Premios Juventud", izmedju ostalih. 2011. debitovala je u pozorištu ulogom Agnes u predstavi "Ausencia de Dios". Te se godine našla na listi 50 najljepših časopisa "People en Espanol", pozirajući za naslovnicu.

2012. producentica Angelli Nesma joj je dala glavnu ulogu Elise Castanon Bouvier de Arango u telenoveli Abismo de pasión gdje je kraj Davida Zepede kao partnera postala najmladja glumica koja je glumila u Televisinom udarnom terminu. Te godine protagonizirala je u pozorištu predstavu "Una noche de pasion" tumačeći Patriciju takodje kraj Davida Zepede kao partnera.

Tokom 2013-2014 protagonizirala je ulogom Montserrat Mendoze Giacintti de Almonte "Lo que la vida me robo" svoju drugu telenovelu u udarnom terminu, radeći ponovo sa producenticom Angelli Nesma i Sebastianom Rullijem kao partnerom. 2014. protagonizirala je i pozorišne predstave "Los derechos de Mujer" tumačeći Mariju Jose i "Los hombres son de Marte, las mujeres son de Venus" igrajući Corinu, obe kraj Sebastianom Rullijem kao partnerom. Te godine se ponovo našla na listi i naslovnici 50 najljepših časopisa "People en Espanol".

2016 je tumačeći tri identične sestre blizanke Anu Lauru/Anu Leticiju/Anu Luciju protagonizirala svoju treću telenovelu u udarnom terminu Televise "Tres veces Ana" radeći po treći put sa producenticom Angelli Nesmom i Sebastianom Rullijem kao partnerom, drugi put sa Davidom Zepedom kao partnerom, te prvi put sa Pedrom Morenom kao partnerom. Za ovu telenovelu Angelique je istovremeno osvojila nagradu kao Najgora glumica dodjele "TVAdictoGoldenAwards" meksickog kritičara Alvara Cueve i nagradu kao Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas".

Tokom 2018-2019 je likom Lucije Borges Duarte vda Carvajal protagonizirala svoju četvrtu telenovelu u udarnom terminu Televise i prvu iz produkcije "Lemon Studios" y "W Studios", "Amar a muerte", i to kraj Michela Browna kao partnera. Za pomenutu ulogu osvojila je 2019. godine nagradu kao Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas".

Tokom 2020-2021 je zaigrala u produkcijama producentica Giselle Gonzales i Rosy Ocampo, Imperio de mentiras i Vencer el pasado. U prvom igra lik Elise Cantu Robles de Velasco i sa njim protagonizira svoju petu telenovelu u udarnom terminu Televise, kraj Andresa Palaciosa kao partnera. U drugom projektu tumaci lik Renate Sanchez Vidal/Alondre Mascaro Martinez i sa njim protagonizira svoju prvu originalnu telenovelu za Televisu, uz, po cetvrti put, Sebastiana Rullija kao partnera.

Privatni život i modne kampanje uredi

Tokom snimanja Rebelde Angelique je bila u vezi sa kolegom iz iste, Diegom Bonetom. Medjutim, nakon svega par mjeseci veze par je odlučio raskinuti, ali ostajući u dobrim odnosima. Nakon toga, na snimanju Corazón salvaje upoznala je Sebastiana Zuritu s kojim je bila u vezi tokom 2009-2010. Prije polemične veze sa producentom prve joj protagonističke telenovele, Teresa, Boyerova je bila u kratkoj vezi sa medijski nepoznatim špancem Ferrantom.

Tokom 2011-2014 godine bila je u vezi sa 25 godina starijim producentom Joseom Albertom Castrom. Prema pisanju medija roditelji glumice nisu bili za vezu njihove mezimice sa toliko starijim muškarcem. Polemičnu vezu okončali su u maju 2014 godine, a kao razlog raskida u medijima su se pojavili razni naslovi. Jedni su tvrdili da je krivac za raskid glumac Sebastián Rulli Angeliquin partner iz telenovela Teresa, "Lo que la vida me robo" i "Tres veces Ana", dok su drugi tvrdili da je za raskid kriv sam "El Guero", kako je Castrov nadimak, i njegovo korištenje droga i alkohola. Nakon nekoliko mjeseci spekulacija, Boyerova i Rulli su potvrdili svoju vezu septembra 2014. godine.

Osim zvaničnih veza, mediji su Boyerovu povezivali još sa kolegama iz telenovele "Alma de Hiero" Adrianom Uribe i tada još uvijek oženjenim Alejandrom Camacho.

Boyerova je tetka dječaka po imenu Morgan Boyer, inače sina njenog brata Arnauda i supruge mu.

Bila je zaštitno lice kuće Ruffles, te kuće Mundo Terra.

Angelique je pozirala za muške časopise poput Hombre, Hombre Extremo i Maxim obznažujući se gotovo u potpunosti da bi nakon uspjeha kao protagonistica telenovela sa hitovima Teresa i Abismo de pasión izjavila da joj takva vrsta medijske pažnje više ne treba.

Američki časopis na španskom jeziku People en Espanol uvrstio ju je na svoju listu 50 najljepših 2011, 2014 i 2016 godine gdje je sve tri puta pozirala za naslovnicu. Dok ju je njena matična producentska kuća Televisa 2014. proglasila Kraljicom telenovela djeljeći titulu sa Maite Perroni. Takodje, našla se na listi Los + bellos časopisa "TVyNovelas" 2016 godine.

Filmografija uredi

Telenovele
Godina Projekat Uloga Bilješke
2004 Corazones al limite Anette Elizalde Televizijski debi
Sporedni lik
2004-2006 Rebelde Victoria "Vico" Paz Millan Sporedni lik
2007 Muchachitas como tu Margarita Villaseñor Mlada negativka
2008-2009 Alma de Hierro Sandra "Sandy" Hierro Jimenez Mlada protagonistica
Nagrada Najbolja mlada glumica dodjele "Premios ACE"
2009-2010 Corazón salvaje Angela
Jimena
Estrella
Mlada protagonistica
Nominacija Najbolja mlada glumica dodjele "Premios TVyNovelas"
Nominacija Najbolja mlada glumica dodjele "Premios People en Espanol"
2010-2011 Teresa Tereza Chavez Aguirre de de la Barrera Protagonista
Nagrada Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas"
Nagrada Najbolja glumica dodjele "Premios ACE"
Nagrada Najbolja glumica dodjele "Premios Bravo"
Nagrada Najbolji televizijski par dodjele "Premios Juventud"
Nominacije Najbolja glumica i Najbolji televizijski par dodjele "Premios People en Espanol"
Nominacija Chica que me quita el sueño dodjele "Premios Juventud"
Nominacije Omiljeni ženski lik iz televizijske serije i Najbolji negativni lik dodjele "Kids Choice Awards Mexico"
2012 Abismo de pasión Elisa Castanon Bouvier de Arango Protagonistica
Nominacija Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas"
Nominacije Najbolja glumica i Najbolji televizijski par dodjele "Premios People en Español"
Nominacija Omiljena glumica dodjele "Kids Choice Awards Mexico"
Nominacija Chica que me quita el sueño dodjele "Premios Juventud"
2013-2014 Lo que la vida me robo Montserrat Mendoza Giacintti
Montserrat Mendoza Jimenez de Alvarez
Montserrat Mendoza Jimenez de Almonte
Protagonistica
Nagrada Chica que me quita el sueño dodjele "Premios Juventud"
Nominacija Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas"
Nominacije Omiljena glumica, Omiljeni televizijski par, Omiljeni televizijski poljubac, Omiljeni samar dodjele "Premios TVyNovelas: Favoritos del Publico"
2016-2017 Tres veces Ana Ana Lucia Hernandez
Ana Lucia Alvarez del Castillo Rivadeneira de Garcia
Ana Laura Alvarez del Castillo Rivadeneira de Fuentes
Ana Leticia Alvarez del Castillo Rivadeneira de Salvaterra
Protagonistica
Nagrada Najgora glumica meksičke telenovele dodjele "TVAdictoGoldenAwards"
Nagrada Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas"
2018-2019 Amar a Muerte Lucia Borges Duarte vda Carvajal Protagonistica
Nagrada Najbolja glumica dodjele "Premios TVyNovelas"
2020-2021 Imperio de Mentiras Elisa Cantu Robles de Velasco Protagonistica
2021-2022 Vencer el pasado Renata Sanchez Vidal
Alondra Mascaro Martinez
Protagonistica
Nagrada Najbolji televizijski par dodjele "Premios Juventud"
2022 Vencer la ausencia Specijalno ucesce
2023 El amor invencible Marena Ramos
Leona Bravo Alba de Torrenegro
Protagonistica
Serijali
Godina Projekat Uloga Bilješke
2007 Objetos Perdidos Gdjica Fitzgerald Specijalno učešće
1 epizoda
2009 Mujeres Asesinas 2 Soledad "Cindy" Oropeza Protagonista
U epizodi Soledad, cautiva
2024 El extrano retorno de Diana Salazar Protagonista
Film
Godina Projekat Uloga Bilješke
2007 J-ok'el Francuskinja Filmski debi
Specijalno učešće
Teatar
Godina Projekat Uloga Bilješke
2011 Ausencia de Dios Agnes Pozorišni debi
Protagonistica
2012 Una noche de pasion Patricia Protagonista
Derivacija na uspjeh telenovele Abismo de pasión
2014 Los derechos de mujer Maria Jose Protagonista
Los hombres son de Marte, las mujeres son de Venus Corina Protagonista

Nagrade i nominacije uredi

Godina Kategorija Nominovani rad Rezultat Nagrada
2009 Najbolja mlada glumica Alma de Hierro Osvojeno "Premios ACE"
2010 Corazón salvaje Nominacija "Premios TVyNovelas"
Nominacija "Premios People en Espanol"
2011 Najbolja glumica Teresa Nominacija
Najbolji televizijski par (sa Aaronom Diazom) Nominacija
Najbolji televizijski par (sa Sebastianom Rullijem) Nominacija
Najbolji televizijski par (sa Aaronom Diazom i Sebastianom Rullijem) Osvojeno "Premios Juventud"
Chica que me quita el sueno/Mi protagonista favorita Nominacija
Omiljeni ženski lik iz televizijske serije Nominacija "Kids Choice Awards Mexico"
Omiljeni negativni lik Nominacija
Najbolja glumica Osvojeno "Premios TVyNovelas"
Osvojeno "Premios Bravo"
2012 Osvojeno "Premios ACE"
Najbolji televizijski par (sa Davidom Zepedom Abismo de pasión Nominacija "Premios People en Espanol"
Najbolja glumica Nominacija
Omiljena glumica Nominacija "Kids Choice Awards Mexico"
Chica que me quita el sueno/Mi protagonista favorita Nominacija "Premios Juventud"
2013 Najbolja glumica Nominacija "Premios TVyNovelas"
2014 Chica que me quita el sueno/Mi protagonista favorita Lo que la vida me robo Osvojeno "Premios Juventud"
2015 Najbolja glumica Nominacija "Premios TVyNovelas"
Najljepša glumica Nominacija "Favoritos de Publico"
Omiljeni televizijski par (sa Sebastianom Rullijem) Nominacija
Omiljeni televizijski poljubac (sa Sebastianom Rullijem) Nominacija
Omiljeni televizijski poljubac (sa Luis Robertom Guzmanom) Nominacija
Omiljeni šamar ( sa Danielom Castro) Nominacija
2016 Najgora glumica meksičke telenovele Tres veces Ana Osvojeno "TVAdictoGoldenAwards"
2017 Najbolja glumica Osvojeno "Premios TVyNovelas"
2019 Amar a muerte Osvojeno
2022 Najbolji televizijski par (sa Sebastianom Rullijem) Vencer el pasado Osvojeno "Premios Juventud"

Izvori uredi

  1. [1] Arhivirano 2011-09-03 na Wayback Machine-uAngelique Boyer: Biografija (na Španjolskom jeziku)

Vanjske veze uredi