Dramska serija je kolokvijalni naziv za televizijsku seriju koja po svojem sadržaju odgovara televizijskoj drami u najširem smislu.

Dramske serije se u svom najširem značenju razlikuju po obliku, pa se tako mogu dijeliti na različite podvrste, najčešće po trajanju, od mini-serije s točno ograničenim brojem epizoda, pa sve do sapunske opere koje se emitiraju desetljećima.

Po žanru dramske serije se obično dijele isto onako kao i pojedinačni igrani filmovi pa tako postoje vestern-serije, SF-serije, kriminalističke serije itd.

Ponekad se za hibrid između humorističke i dramske serije koristi izraz dramedija.

Dramska serija u SAD uredi

U svijetu je trenutno najpopularniji oblik dramske serije onaj koji predstavlja standard za američke televizijske mreže, pa se ponekad za njega koristi izraz TV drama.

Dramske serije se obično sastoje od 9-26 epizoda koje se trebaju emitirati na jednoj od TV mreža tokom televizijske sezone koja u SAD traje od početka jeseni do kraja proljeća. Svaka epizoda u pravilu traje 45 minuta, a zajedno s reklamama traje 60 minuta.

Ovisno o gledanosti, koja se u SAD određuje temeljem Nielsenovog rejtinga, producenti i uprava TV mreže odlučuje hoće li se dramska serija nastaviti snimati tokom tekuće ili slijedeće sezone. Ukoliko se snimanje nastavi, govori se o prvoj i drugoj sezoni serije.

Sezona obično završava s epizodom koja se zove finale sezone i sadrži spektakularni dramaturški obrat (u engleskoj terminologiji poznat kao cliffhanger) koji zaplet ostavlja nerazriješenim te čije bi razriješene trebalo uslijediti u drugoj sezoni. Taj postupak za svrhu ima natjerati publiku da pogleda TV seriju tokom slijedeće sezone. Međutim, relativno mali broj dramskih serija doživi drugu sezonu, pa su zato američke dramske serije u pravilu nedovršene.

Dramska serija na području bivše SFRJ uredi

Jedna od specifičnosti dramskih serija na području bivše SFRJ, koja je posebno do izražaja došla 1970-ih, odnosno počecima korištenja filmske tehnologije za televizijske potrebe, jest ta da su obično predstavljale proširene verzija igranih filmova u kino-distribuciji. Zbog toga su u pravilu imale format koji odgovara mini-seriji, a i neke originalne dramske serije - pogotovo kada bi stekle određenu popularnost - su se kasnije znale premontirati u igrane filmove. Jedan od primjera tog fenomena je mini-serija Miniserija iz 1978. godine, koja je 1981. godine bila premontirana u igrani film Snađi se, druže.