Otvori glavni meni

Dramska serija je kolokvijalni naziv za televizijsku seriju koja po svojem sadržaju odgovara televizijskoj drami u najširem smislu.

Dramske serije se razlikuju po obliku, pa tako mogu biti mini-serije s točno ograničenim brojem epizoda, ali i sapunske opere koje se emitiraju desetljećima.

Po žanru dramske serije se obično dijele isto onako kao i pojedinačni igrani filmovi pa tako postoje vestern-serije, SF-serije, kriminalističke serije itd.

Ponekad se za hibrid između humorističke i dramske serije koristi izraz dramedija.

Dramska serija u SADUredi

U svijetu je trenutno najpopularniji oblik dramske serije onaj koji predstavlja standard za američke televizijske mreže, pa se ponekad za njega koristi izraz TV-drama.

Dramske serije se obično sastoje od 9-26 epizoda koje se trebaju emitirati na jednoj od TV-mreža tokom televizijske sezone koja u SAD traje od početka jeseni do kraja proljeća. Svaka epizoda u pravilu traje 45 minuta, a zajedno s reklamama traje 60 minuta.

Ovisno o gledanosti, koja se u SAD određuje temeljem Nielsenovog rejtinga, producenti i uprava TV-mreže odlučuje hoće li se dramska serija nastaviti snimati tokom tekuće ili slijedeće sezone. Ukoliko se snimanje nastavi, govori se o prvoj i drugoj sezoni serije.

Sezona obično završava s epizodom koja se zove finale sezone i sadrži spektakularni dramaturški obrat (u engleskoj terminologiji poznat kao cliffhanger) koji zaplet ostavlja nerazriješenim te čije bi razriješene trebalo uslijediti u drugoj sezoni. Taj postupak za svrhu ima natjerati publiku da pogleda TV-seriju tokom slijedeće sezone. Međutim, relativno mali broj dramskih serija doživi drugu sezonu, pa su zato američke dramske serije u pravilu nedovršene.

Dramska serija na području bivše SFRJUredi

Jedna od specifičnosti dramskih serija na području bivše SFRJ, koja je posebno do izražaja došla 1970-ih, odnosno počecima korištenja filmske tehnologije za televizijske potrebe, jest ta da su obično predstavljale proširene verzija igranih filmova u kino-distribuciji. Zbog toga su u pravilu imale format koji odgovara mini-seriji, a i neke originalne dramske serije - pogotovo kada bi stekle određenu popularnost - su se kasnije znale premontirati u igrane filmove. Jedan od primjera tog fenomena su Otpisani čije su prve dvije epizode - originalno emitirane u crno-bijeloj tehnici - postale igrani film u boji.