Mini-serija

(Preusmjereno sa stranice Miniserija)
Za ostala značenja, vidi Mini-serija (razvrstavanje).

Mini-serija je naziv koji se koristi za dramske televizijske serije koje se sastoje od točno određenog broja epizoda i čija radnja čini zaokruženu cjelinu.

Izraz je prvi put u tom smislu iskorišten 1966. godine kada je američka TV-mreža ABC emitirala višedijelnu adaptaciju Shirerove knjige Uspon i pad Trećeg Reicha.

Nakon toga su 1970-ih mini-serije stekle veliku popularnost na američkoj televiziji, što se pripisuje time što su predstavljale savršeni medij za adaptaciju popularnih romana, čiji se epski sadržaj često nije mogao ugurati u dvosatni ili trosatni format igranog filma. Tako su neke od najpopularnijih serija u historiji bile upravo ekranizacije književnih bestselera kao što su Korijeni Alexa Haileya, Ptice umiru pjevajući Colleen McCullough i Šogun Jamesa Clavela. Mnoge od tih serija su znale trajati deset i više sati.

Na prostoru bivše Jugoslavije dramske serije (kao što su Gruntovčani, Otpisani, Kapelski kresovi, Velo misto) su sve donedavno u pravilu bile mini-serije, ali se za njih nikada nije koristio takav naziv.

U SAD je, pak, od sredine 1980-ih vodeće TV-mreže zbog enormnih troškova počele odustajati od proizvodnje epskih mini-serija, te se one danas uglavnom svode na televizijske filmove u trajanju od tri sata, najčešće podijeljene u dva dijela. S druge strane, format mini-serija su preuzele specijalizirane kablovske mreže kao što su HBO i Showtime. 2010-ih se također u američkoj televizijskoj terminologiji počeo koristiti izraz ograničena serija (engleski: limited series).

Vanjske veze uredi