Home Box Office

(Preusmjereno sa stranice HBO)

Home Box Office (doslovno "Kućna kino-blagajna", skraćeno na HBO) je ogranak medijskog konglomerata Time Warner odnosno pretplatnička kablovska TV-mreža čiji se program emitira u preko 150 zemalja.[1]

Originalno je zamišljen 1960-ih kao TV-stanica koja je, koristeći kablove i posebne mikrovalne antene, trebala emitirati program za stanovnike Manhattana, koji su imali problema s prijemom zbog visokih zgrada. S radom je otpočeo 8. novembra 1972. u gradu Wilkes-Barre u Pennsylvaniji. Godine 1973. ju je otkupila tvrtka Time Inc. koja od 1989. nakon fuzije s Warner Communications čini Time Warner.

HBO je bila jedna od prvih američkih mreža koja je koristila tehničke mogućnosti kablovske i satelitske televizije, te tako počela načinjati dotadašnju dominaciju tri zemaljske mreže (NBC, CBS i ABC). Te je mogućnosti pokazao 30. septembra 1975. prenoseći znameniti boks-meč Thrilla in Manilla između Muhammada Alija i Joea Fraziera. Od 29. decembra 1981. otpočeo je emitirati program 24 sata dnevno. Godine 1986. HBO je također postala prva američka mreža koja je koristila enkripciju za satelitski program.

22. maja 1983. je na programu HBO-a emitiran The Terry Fox Story, koji se smatra prvim TV-filmom snimljenim prvenstveno za kablovsku televiziju. HBO je s vremenom nastavio producirati vlastite TV-filmove i serije te koristio specifičnosti kablovske distribucije kako bi izbjegao ograničenja sadržaja (nasilje, seks, prostački rječnik, kontroverzne teme) karakteristična za zemaljsku televiziju. Neka od tih ostvarenja su stekla veliku popularnost kao što su Oz, Seks i grad i Game of Thrones.

HBO je na prostoru bivše Jugoslavije dostupan na kablovskim mrežama kao HBO Adria.

Izvori uredi

  1. „Time Warner: HBO: Home Box Office”. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-12. Pristupljeno 2010-08-16. 

Eksterni linkovi uredi

HBO International