Za ostala značenja, vidi Bijela kuća (razvrstavanje).

Bijela kuća (engleski, White House) je popularni naziv za Executive Mansion, službenu rezidenciju predsjednika SAD u Washingtonu. To je bijelo obojena neo-klasična vila. Nalazi se na Pennsylvania Avenue 1600 u Washingtonu.

Bijela kuća sa sjeverne strane

Isti naziv se koristi i za najuži krug državnih službenika oko predsjednika SAD. Imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država (National Park Service), i deo je Predsedničkog parka (President's Park).

Istorija

uredi

Gradnja rezidencije početa je 1792. po nalogu Džordž Vašingtona, arhitekta je bio Džejms Hoben iz Irske. Prva rezidencija završena je 1800., nju su spalile britanske trupe u britansko-američkom ratu 1812-1814. godine. Obnova rezidencije, ponovo pod Džejms Hoben, početa je 1819. Svoj današnji izgled bela kuća dobila je konačno 1934., kada je Frenklin Ruzvelt preneo takozvani Oval Office, radnju sobu predsednika SAD, na zapadnu stranu. Svoj naziv „bela kuća“ rezidencija je dobila 1901. od Teodor Ruzvelta zbog njene bele fasade.

Bela kuća ima 132 sobe, 35 kupatila, 412 vrata, 147 prozora, 8 stepenica, 3 lifta, 1 bazen za plivanje, igralište za tenis i bioskop.

Vanjske veze

uredi